Megpuccsoltatná Merkelt a többi parlamenti párttal a német baloldal

2016. október 28. 9:53
Angela Merkel megbuktatását és piros-zöld-vörös együttműködést javasol a baloldali német parlamenti frakcióknak a Linkspartei frakcióvezetője. Dietmar Bartsch a zöldek, a szocdemek és a Linkspartei vezetőinek találkozója után úgy érzi, eljött a támadás ideje.

A közös együttműködésről tartottak puhatolózó tárgyalást nemrég a német zöldek, szociáldemokraták és a baloldali populista Linkspartei vezetői, számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ezen a megbeszélésen a Linkspartei parlamenti frakcióvezetője, Dietmar Bartsch arra szólította fel a többieket, hogy buktassák meg Angela Merkelt.

„A szocdem pártelnök, Sigmar Gabriel már jövő héten kancellár lehetne, ez csak rajta és pártján áll” fogalmazott a baloldali politikus a düsseldorfi Rheinische Postnak. Ő cserébe azt kéri, hogy a zöldek, a szocdemek és saját pártja egyezzenek meg valamiféle közös programban, amit a 2017-es parlamenti választás előtt végrehajthatnak.

Ilyen lenne például a német fegyverexportok leállítása vagy egy nyugdíjreform a keletnémet és nyugatnémet nyugdíjak egymáshoz való közelítése érdekében.

Bartsch az interjúban kifejezetten harcosan megy neki a szocdemeknek és a zöldeknek: „Az a különbség a szocdemek és zöldek, valamint közöttünk, hogy a ránk adott szavazat egész biztosan nem járul hozzá Angela Merkel kancellárságának meghosszabbításához.” A baloldali politikus az interjúban pártja szokásos szövegét elővéve újfent az SPD szemére veti, hogy 2013-ban nem a zöldekkel és velük alkotott koalíciót, így ugyanis ma nem Merkel vezetné Németországot. „Ha az SPD tényleg más politikát szeretne követni, nálunk mindig nyitott ajtókra talál.”

Mint az a német parlament alsóházának fent közölt hivatalos grafikáján látszik, a zöld-szocdem-baloldali együttműködésnek meglenne a többsége ahhoz, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal megbuktassák a kancellárt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hozzáteszi: ezek az arányok a közvélemény-kutatások számaiban már nem állnak, nem beszélve az AfD megjelenéséről és a liberális FDP megerősödéséről.

Bukovics Martin
2016. October 28. 10:12
Szerencsétlen Sigmar Gabriel!

Nem elég, hogy saját pártja rendezvényén megalázza és baloldaliságból oktatja egy eredetileg csak biodíszletnek odahívott takarítónő lájkok és gratuláló Twitter-posztok tízezreit kiváltva ezzel; nem elég, hogy lassan temetheti az SPD néppárti státuszát a zuhanó taglétszámok és a tartományi választásokon mutatott, helyenként drasztikus támogatottság-csökkenés miatt; nem elég, hogy Merkel elvárja tőle, mint gazdasági minisztertől és alkancellártól, hogy erőszakolja át párttársainak akarata és hangos kritikája ellenére az SPD-n a CETA-egyezményt, neki pedig ezt éppen egy balratolási kísérlet közben kell megoldania.

Amint felvillantja szerencsétlen Gabriel az SPD balratolásának lehetőségét, felbukkan - az AfD protestpárti jellege miatt helyenként szintén belső vitákkal, identitásproblémákkal és támogatottsági krízissel küzdő, hiába, az élet már csak ilyen - a baloldali populista Linkspartei és olyan szépen üti vissza Gabrielt valami bárhonnan nézve lehetetlen, ám saját szempontjukból teljesen következetes és logikus követeléssel saját térfeléről a CDU ölébe, hogy öröm nézni. Ez történt most is.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az AFD és a CSU koalíciója lenne a legjobb, de nincs elég támogatottságuk.

Az integráció sikeréről szeretnék olvasni. Szeretném látni, hogy Európában van valaki, aki tudja, melyik migránst hogy hívják, honnan jött és mikor született.
Öt éven belül jó lenne hallani, hogy a többségük beszéli valamelyik európai nyelvet.
10 éven belül csodálattal néznék fel a becsületesen dolgozó, az egzisztenciájukat önerőből megteremtő bevándoroltak boldog, elégedett arcát, akik pajzsra emelik a Muttit fáradozása jutalmául.

Ilyen találgatásokat meg bármikor olvashatok, bár ma hallottam olyat is, hogy némelyik német állampolgár arról sutyorog, hogy Merkel lemond.
Szóval vannak álmok rendesen.
A valóság sokkal prózaibb.
Fut a program.

Nincs rá időm.
Ha egy kicsit bővebben kifejtenéd, örülnék.
Gondolom, "nagy a siker".

Köszönöm a válaszod!
Ha minden gy van, ahogyan mondják, akkor ők már tudják a módszert, remélem, a későbben érkezőket is ilyen gyorsan "németesítik".

El tudom képzelni, hogy van közöttük pár ember, aki tényleg azért jött, hogy egzisztenciát teremtsen, de az, hogy 16% már a csúcs felé halad, nekem -innen- nagyon nehezen hihető.
Nem régen hallottam, hogy Merkel nem megy el a testvérpártja "kongresszusára"
Lehet, hogy éppen az "integráció sikeressége" a dolog oka?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés