Kósa: Vona össze-vissza beszél és hazudik

2016. október 19. 13:41
A Fidesz frakcióvezetője szerint a letelepedési kötvény ügye és a betelepítési kvóta elleni alkotmánymódosítás sehogy sem kapcsolódik egymáshoz. Kósa Lajos a letelepedési kötvényt vásárlókat az albérlőkhöz, míg a migránsokat a betörőkhöz hasonlította. Felidézte továbbá Vona Gábor korábbi nyilatkozatát is, miszerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke „összevissza beszél és hazudik” a népszavazás és az alaptörvény-módosítás ügyében. Kósa Lajos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: amikor a Fidesz konzultációt kezdeményezett a migrációról, Vona Gábor népszavazást sürgetett a kérdésben, amikor pedig a Fidesz referendumot kezdeményezett, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és alkotmánymódosítást szorgalmazott. Most, amikor a kormányfő beterjesztette az alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, Vona Gábor „mindenfajta feltételekkel” állt elő – mondta, utalva az Orbán Viktor miniszterelnök és a Jobbik-elnök közti előző napi négyszemközti találkozóra. A frakcióvezető idézte a Jobbik pártelnökének korábbi nyilatkozatát is, amely szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.

A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban - amelynek megszüntetését támasztotta feltételül Vona Gábor az alkotmánymódosítás támogatásához – Kósa Lajos azt mondta: szerinte ezek sehogy nem kapcsolódnak egymáshoz. „Vagy nemzeti érdek valami, vagy sem. (...) Vagy hazafi vagyok, vagy hazaáruló”.„Magyarország biztonsága, a magyar emberek védelme nem alku tárgya” – fogalmazott. Megjegyezte egyébként, hogy a kormány már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát. 

A politikus a letelepedési kötvényt vásárlók és az illegális bevándorlók közötti párhuzamot azzal utasította vissza, hogy az előbbiek olyanok, mint az albérlők – akik engedélyt kérnek, hogy bejöhessenek, és fizetnek érte –, míg utóbbiakat betörőkhöz hasonlította, akik nem kérdeznek, hanem bejönnek a kerítésen. Azt is hozzátette, hogy a letelepedési kötvényt vásárlókat szigorúan ellenőrzik a magyar hatóságok.

Az Orbán Viktor és Molnár Gyula MSZP-elnök közötti – szintén keddi – tárgyalással összefüggésben Kósa Lajos azt mondta: a választási kampányban az MSZP még azt ígérte, megszavazzák majd a kvótaellenes törvényt a parlamentben. Most azonban az alaptörvény-módosítást nem támogatják. A frakcióvezető ezt úgy értékelte: az MSZP hazudott, megtévesztette az országot, „amikor az ország védelméről van szó, akkor még eddig soha semmit nem támogattak” a szocialisták.

Az Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök által folytatott kétoldalú pártelnöki egyeztetésekből három – a KDNP-vel, az MSZP-vel és a Jobbikkal – már lezajlott, az LMP válaszát még várják. A frakcióközi megbeszélések csütörtökön folytatódnak, de azon csak az alaptörvény-módosításról tárgyalnak, másról nem – közölte Kósa Lajos.

A politikus reméli, hogy az alkotmánymódosítási javaslat megkapja majd a kétharmados szavazattöbbséget a parlamentben, amihez mindenképpen kellenek ellenzéki támogató voksok is. Szerinte ez lelkiismereti kérdés, és bízik abban, hogy lesznek olyanok – akár a Jobbikból, akár más ellenzéki pártból –, akik a lelkiismeretükre hallgatnak, és megszavazzák az előterjesztést. „Megkockáztatom, hogy nem alaptalan az a reménykedés, hogy  frakció- vagy pártfegyelem ide vagy oda” – lesz olyan ellenzéki képviselő, aki megszavazza az alkotmánymódosítást.

Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük arra az esetre, ha nem sikerülne elfogadni az Országgyűlésben az indítványt, azt felelte, „természetesen gondolkodunk sok mindenben”, de erről nem kívánt részleteket mondani. (MTI)

 

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vona már mondott mindent. Akart népszavazást, nem akart, akart alkotmánymódosítást, mot már feltételekhez köti. Nem tudom, mi lenne a kifogása, ha a letelepedési kötvényt is belegyömöszölnénk a témába.

Az sem biztos, hogy jogtechnikailag egyszerűen megoldható. Az alkotmánymódosítás arról szól, hogy az EU ne oszthasson ide bevándorlókat Országgyűlés beleegyezése nélkül, a kötvények más tészta.

Így nyerjek a lottón, ahogy megírtam itt a népszavazás után, hogy a Jobbik elő fog állni egy teljesíthetetlen feltétellel és nem fogja megszavazni az alkotmánymódosítást.

Nem érdekes egyébként. Ideje lenne, hogy a kormány leszálljon már erről a témáról, mert szerintem mindenkinek a könyökén jön ki. Majd ha lesznek újabb felkavaró események a migrációval kapcsolatban - márpedig lesznek - akkor újra elő lehet venni.

"Örülhetnek, hogy Vona csak ezt kérte."

Na ja!

Akár rá is lőhetett volna gumilövedékkel Orbánra.

Lemaradt.

Jut eszembe!

Vonán volt azonosító a tárgyalás alatt?

Kötöttél már lakásbérleti szerződést?
Tudod, hogy mi az a kaució?
Nolátod!

Te is csak olyan politikai stratéga - ha úgy jobban tetszik sakkjátékos - vagy, mint Vona. Kapkodó, semmit végig nem gondoló, stratégia nélkül "csípőből tüzelni".

Első lépés megszerezni más országok támogatását. Ennek egyik lépése volt a V4-ek. Közben várható volt, hogy fordúl a kocka és több ország is változtat a migráns felfogásán. Ez is megtörtént. Lásd Ausztria, Horvátország, Szerbia és még pár ország esetét. A következő lépés a hazai támogatás megszerzése. Ezt szolgálta volna az érvényes népszavazás, amit Vona elsunnyogok.
Ezután következhet az Alaptörvény módosítás.

Vissza lehet keresni a hozzászólásokat, amelyekben többen azt írták, hogy bármi lesz a népszavazás eredménye semmi értelme sem lesz. Amikor kiderült, hogy a népszavazás érvénytelen, akkor azt sulykolták ezzel befejeződött.
Kezdettől azt írtam; a végcél az Alaptörvény módosítása lesz. Ez a módosítás azonban nem tartalmazhat rendelkezés - még közvetve sem - az EU-ra. Ilyenhez uniós szintű népszavazásra lenne szükség. A célja csak az lehet, hogy megakadályozza a kötelező uniós felső határ nélküli, automatikus kötelező kvóta rendelkezés életbe léptetését, melyet a Juncker bizottság tervez. Most is csak ez lehet a cél és nem több.
Amennyiben ez ellen ágál Vona és a Jobbik nem szavazza meg, Juncker bizottság mögé sorakozik fel, ahogy a többi ellenzéki párt is.

Olyant nem lehet az Alaptörvényben rögzíteni, hogy harmadik országból senkit sem fogadunk be, mert ez ellenkezik a nemzetközi szerződésekkel amelyeket Magyarország is ratifikált.

Pillanatnyilag csak az a megoldás van, amit Orbán Viktor benyújtott az Országgyűlésnek.
Amennyiben a népszavazás érvényes lett volna, akkor a helyzet annyival lenne kedvezőbb, hogy az Országgyűlést kötelezte volna a jogszabály alkotásra és ennek 3 évig kötőereje van. Ez azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt senki sem változtathatja meg.

Akár bérlő, akár albérlő mindegyik esetben bérleti szerződés van kötve. Ennek során pedig kauciót követelnek, ami visszajár. Abban igazad van, hogy ez után nincs kamat. Ebben az esetben azonban a kaució mást szolgál.

A letelepedésnél a kötvény is felfogható kaucióként, amelyet a költségvetés megkötöttség nélkül használhat. Nagyságánál és jellegénél fogva ennek hozama van. Ennek a hozamnak egy része kerül vissza a kötvény vásárlóhoz. Azonban kaució is, mert biztosítékot jelent, hogy a befektetőnek van olyan vagyona, amelyből el tudja magát tartani és nem szorul a befogadó államra. Ezen túl még az is feltételezhető, hogy vállalkozást indít, munkahelyet teremt és adófizető lesz.

Nos így hasonlítsad össze a népvádolókat a letelepedési kötvény vásárlókkal.

Azzal nem foglalkozom, amit a "titulációra" írtál, mert ez csak a te folgásodban létezik, az enyémben nem. Ez azonban a vita témájában lényegtelen.

A hasonlatod és a sorrendiség is hibás felfogásból ered.

Addig nem támadok, nem kezdek bele egy akcióba, ameddig nem vagyok biztosítva, hogy a végkifejlet eredményes lehet.
Ez a hiba az általad hozott mohácsi csatánál is fellelhető, a hasonlat ennek ellenére hibás.

Vona nemcsak startágának, politikusnak rossz, hanem a felkészültsége, szakmai tudása is átlag alatti.

Miért kellene megszűntetni a letelepedési kötvényt, ha abból az országnak haszna van?
Azért mert Vona kéri és azzal fenyeget, hogy csak akkor szavazzák meg a módosítást?
Vicces. Nem kell megszavazni, és majd magyarázkodhat, ha az EU elrendeli a kötelező felső határ nélküli kvótát. Akkor mit fog mondani?

A harmadik téma a mindenfajta betelepítés.

„A Jobbik csak olyan alaptörvény-módosítást tud támogatni, amely a migrációnak és a betelepítésének mindenféle formáját elutasítja." - mondta Vona Gábor.
Ha Vona elolvassa a Liszaboni szerződést, a Dublini rendeleteket, az EU előírásokat akkor tudnia kell, hogy ilyent az Alaptörvényben nem lehet leírni, mert ellenkezik ezekkel a megállapodásokkal, mint ahogy az ENSZ kötelező szabályaival is.

Mindebből eredően Kósával egyetértek, hogy Vona össze-vissza beszél.

A politika egyébként ilyen, de ezt Vona nagyon túltaktikázza. Túl sokszor változtatott már az álláspontján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés