Türkök a magyarok Semjén Zsolt szerint

2016. szeptember 8. 11:45
Megújul Gül Baba türbéje Budapesten. Ennek alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes török vendégének kifejtette: mindketten türk népek vagyunk; a török miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt: a történelemben időnként egymással versengő török és magyar nép szoros rokonságot és barátságot ápol.

A kiváló török-magyar kapcsolatok bizonyítékaként tekintettek a török és a magyar kormány tagjai a Gül Baba türbe és környezete közös finanszírozású rekonstrukciós munkálataira a felújítás kezdete előtt tartott keddi helyszíni sajtótájékoztatón.

Türkök vagyunk

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felidézte: Recep Tayyip Erdogan elnök magyarországi látogatásán állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a két fél közösen újítja fel az emlékhelyet és környezetét Budapesten. Ehhez a hátteret a kiváló török-magyar kapcsolatok adják, hiszen „mindketten türk népek vagyunk” – fogalmazott. 

Semjén elmondása szerint a beruházás terveinek elkészítésekor hasonlóan fontos szempont a történelmi hűség és az, hogy a környék lakói is kedvüket leljék az emlékhelyben. A felújítást ezért komoly régészeti feltárás előzte meg; a rekonstrukció egyaránt figyelembe veszi a középkori, de a későbbi emlékeket is – számolt be.

Időnként versengtünk

Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes kiemelte: a történelemben időnként egymással versengő török és magyar nép szoros rokonságot és barátságot ápol. Ehhez a barátsághoz sokat adott hozzá Gül Baba, aki 1541-ben, Nagy Szulejmán hívására jött Budára, hogy kolostort hozzon létre – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Gül Baba a béke és együttélés hirdetője volt, a rekonstrukció ezért a két fél számára egyaránt fontos. A török miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott a beruházás támogatásáért Magyarország miniszterelnökének.

Kaynak nagy fontosságúnak értékelte, hogy a türbe környékének egyik utcáját nemrég a török fővárosról nevezték el. Mint felidézte, Törökországban júliusban „fontos és szomorú esemény” történt, a puccskísérlet, megjegyezte azonban: „egy olyan Európában, amely a jogra, a szabadságra és a demokráciára alapul, ilyesmi nem mengedhető”. Magyarország a többi európai országnál gyorsabban reagált és Európából a magyar külügyminiszter látogatott először Törökországba – méltatta Szijjártó Péter ankarai vizitjét. Kaynak elmondása szerint szerdán Szulejmán és Zrínyi halálnak évfordulójára rendeznek ünnepséget Szigetváron, ennek során a török miniszterelnök-helyettes találkozik a magyar és a horvát államfőkkel, és átadja Recep Tayyip Erdogan elnök üdvözletét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte a két ország bővülő gazdasági és kereskedelmi együttműködését. Beszámolója szerint csaknem 900 török diák tanul ma Magyarországon, 2014-ben észak-ciprusi érdekképviselet nyílt Budapesten és több mint félezer török vállalat működik Magyarországon. Az elmúlt években a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke jelzésértékűen emelkedett, 2015-ben már elérte a 2,8 milliárd dollárt, miközben több magyar vállalat is megvetette a lábát Törökországban, amely a második legnépszerűbb tengerparti üdülőhely a magyarok számára – közölte a miniszter. Mint hangsúlyozta, Magyarország bízik a keleti nyitásban és abban, hogy Törökország az EU kapujaként tekint hazánkra. 

Varga a kerület országgyűlési képviselőjeként reményét fejezte ki, hogy a 2,5 milliárd forintból megvalósuló komplex felújítás új tartalommal bíró közösségi tér lesz Buda és a II. kerület életében. A 2017-re elkészülő beruházással a környék újabb része válik rendezetté és otthonosabbá – hangsúlyozta.

Szent életű dervis

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere emlékeztetett: 1541. szeptember 2-án halt meg Gül Baba, a szent életű török dervis, sírja azóta is a legnyugatibb és legészakibb török zarándokhely, melyet utoljára húsz éve újítottak fel. A beruházás keretében nemcsak a síremlék, hanem annak teljes környezete is megújul, így az ide vezető utcák, az érintett közterületek, a vízelvezető-rendszer, valamint az egykori Wagner-villához tartozó teraszos kert is újjáépül. 

Tizenkét sírkőmásolattal idézik meg az egykor ott lévő török temetőt, az emlékhely környezetében kávézót, múzeumot, közösségi tereket álmodtak meg, Gül Baba türbéje így remélhetőleg az ott élőknek és a turistáknak – köztük számos török vendégnek – is kedvelt helye lesz – mondta el Láng Zsolt.

(MTI)

 

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ellenben ha találkozunk egy finnel, rögtön fin-ugorok is vagyunk.

Miért nem lehetünk csak simán magyarok?

"..A török meló - Adnan Polat és az Orbán család üzletei


Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól..."


http://magyarnarancs.hu/belpol..

A pénzért mindent...

"..Rendkívüli ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a déli Klotild-palota eladásáról – írja a Városszíve.blog.hu. A blog szerint a műemlék 2,15 milliárd forintért lett egy török befektetőé, aki valószínűleg szállodát tervez nyitni az épületben. Az eladás tényét és a vételárat az önkormányzat is megerősítette az Indexnek..."


http://index.hu/urbanista/2014..

Az V. kerületi önkormányzat.... Itt volt Rogán polgi nem???

így van, hadd hazudjon kedvére. Ezt teszi egész életében.

Miért kell nyalni?

Még a Honfoglalás előtt biztos, hogy szoros kapcsolatban álltunk ilyen népekkel, erre utal a nagyszámú régi türk jövevényszó. Ráadásul az akkor velünk jövő kabarok valószínűleg türkök voltak.

Érdemes elolvasni a következő riportot, melynek eredete az MNO-ban jelent meg. (Ez utóbbit nem találtam meg.)
http://kurultaj.hu/2013/05/tor..

nem hinném, ő a szovjet rokonságot reklámozza

Ha összebarátkozol egy kenyaival, akkor kifehéredik? Vagy te bebarnulsz? Esetleg marad az egyikőtök kenyai, a másik meg magyar?

Ha az utolsóra igen a válaszod, akkor talán már te is érted, mi a probléma Semjénnel.
Persze bárcsak ez lenne a legnagyobb hazugsága. És az első.

"az anyatejjel szívjuk magunkba"

Az anyatejjel szívtuk magunkba, mit tett az Oszmán Birodalom hazánkkal?
:)

Hát én beszarok, ha nem lennél, téged tényleg ki kellene találni.

Törekedni kell minden néppel a baráti viszony kialakítani, ill. ápolni.
A török emberek nem úgy tudják, hogy ők itt elnyomók voltak. Szeretik a magyarokat. Ez a gesztus pedig, a Gül Baba türbéje szép és hasznos nekünk.

Te NEM vagy finnugor. A magyaroknak csak egy kis csoportja vándorolt észak felé.

Azt tudtátok, hogy a kínaiak azt tanulják az iskolában, hogy testvérnép vagyunk?

Hasonló volt a harcmodorunk, öltözékünk etc. Nem véletlen, hogy a korabeli bizánci források (pl. Bölcs Leo császár) türk-ként említ minket, nyilván nem foglalkozott nyelvészettel, csak a Birodalom érdekei szerint írt rólunk.

Ez ma már egy majd 500 éves műemlék, ahogy a budai fűrdők egy része ( ? Rudas, Király, Rác), a három minaret (Pécs, Eger, Érd) és Hasszán pasa dzsámija Pécsett, ugyanúgy a múlt részei, mint a Budán levő római amfiteátrumok.

Nem is tudtam. Milyen szép! Köszi.

Nem. Hanem azért, amit thymian írt. A hun eredetünk miatt. A kínai gyerekek ezt tanulják történelemből és ezért tartanak testvérnépnek bennünket Magyarokat.

Nafene! Jó lenne tudni, melyek ezek a mesék. Köszi!

Válaszok:
peninsulavaldes | 2016. szeptember 8. 23:08

a legjobb mese a varjak és a csörgőkigyó
egyszer elmeséltem egy srácnak,

Válaszok:
Sulammit | 2016. szeptember 8. 23:15

Jó, megnézem, köszönöm.

Még egyszer nafene! Huxley mesekönyvet is írt?
A Szép új világ megvan tőle.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2016. szeptember 9. 9:03

Te most mit kötözködsz velem?
Ez egy jó és érthető könyv. Legalábbis nekem nem bonyolult. Neked talán igen?
Többet nem foglak lájkolni az tuttéró!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés