Soros megírta Clintonnak, kit küldjön az EU Albániába

2016. augusztus 13. 10:53
A WikiLeaks által közzétett Clinton-emailek tanúsága szerint Soros György 2011-ben megírta az akkori amerikai külügyminiszternek, hogy hogyan kellene kezelni az albániai zavargásokat. Miután az albán hatóságok a tüntető tömegbe lőttek, Soros megírta Clintonnak, hogy lehetőleg kiket küldjön az EU a balkáni országba közvetítőként. A listán szereplő Miroslav Lajcák rövidesen meg is érkezett Albániába.

Albániában 2011-ben az akkor ellenzékben lévő jelenlegi miniszterelnök Edi Rama vezetésével tüntetéssorozat kezdődött az akkori kormány ellen, amit Sali Berisha vezetett. A zavargások azután kezdtek súlyosbodni, hogy miután több ezer tüntető gyűlt össze a miniszterelnök hivatalánál, köveket és tojásokat dobálva az épületre és a rendőrökre, a hatóságok a tömegbe lőttek: négyen meghaltak és többen megsebesültek.

Dear Hillary

A WikiLeaks által közzétett Clinton e-mailekből most kiderült: három nappal az incidens után Soros György levelet írt Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszternek, amelyben javaslatokat tett az albániai helyzet kezelésére – írja a Balkan Insight.

Soros azt írta, hogy Amerikának oda kell figyelnie az albániai helyzetre, és latba kell vetnie befolyását, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon mind a kormányra, mind az ellenzékre a zavargások leállítása érdekében.

A milliárdos azt írta: a 2009-es parlamenti választások utáni ellenzéki elégedetlenség egyre nőtt, és már csaknem az 1997-es helyzethez hasonlóan rosszak az állapotok, amikor a zavargások anarchiába és erőszakba taszították Albániát. Soros szerint ezért Amerikának és az EU-nak közösen kell a helyzetet kezelnie, de mivel Albánia EU-tagságra aspirál, ezért az EU-nak kell a vezető szerepet vinnie.

Lajcák, Ahtisaari vagy Bildt

Az üzletember azt javasolta Clintonnak, hogy az EU küldjön közvetítőt a balkáni országba. Soros Miroslav Lajcák korábbi szlovák külügyminisztert, Martti Ahtisaari korábbi finn elnököt és Carl Bildt svéd diplomatát sorolta fel lehetséges közvetítőkként.

Ezt követően valóban töröltek egy tüntetést Albániában, és a Soros által javasolt Miroslav Lajcák meg is érkezett a balkáni országba közvetítőként.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soros+Hillary = illiberális demokrácia

Soros és Hillary a diktatúrával és a demokráciával kereskedik?

Izé, az még véletlenül sem lehet, hogy Soros jobban ismeri az európai helyzetet, mint az a nőszemély, ezért fogadták el azt amit mond?
Az tény, hogy Sorosnak bőven van vaj a füle mögött, de azért nem kéne többet belemagyarázni a dologba.

Bocsáss meg, de nem találom kedves hozzászólásodban az ellenérveket.
Biztos vagy abban, hogy a szedett gyógyszered még mindig hatásos és rendesen működik minden "odafenn"???

Lehet, hogy azért mert az oroszok nem akarják meggyilkolni.

Jól látszik, hogy az Obama nevű idiótát meg sem kérdezték a témában.

Hilary Clinton azt nyilatkozta, hogy is része az emberi fajnak. https://youtu.be/u8SFVAY0LF4

Ő csak egy ártalmatlan öregúr, aki nem avatkozik bele az aktuál politikába. Postagalambbal küldte?

Én meg Gombóc XVI. Artúr!
Minden bővebb magyarázat helyett!!

Ezt egy pillanatra sem vitatom (írtam is, hogy sok vaj van a füle mögött), de én most arra reagáltam amiről a cikk szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés