Több száz éves grönlandi cápát találtak

2016. augusztus 12. 11:25
Koppenhágai tudósok több száz éve élő grönlandi cápára találtak: ha az életkorra vonatkozó kutatás igaz, ez a cápa a reneszánsz kortól az űrkorszakig végigélte az emberiség újkori történetét.

Több száz éves grönlandi cápára találtak koppenhágai kutatók – írja a brit Guardian. Ahogy a brit lap írja, az átlagbecslés alapján I. Jakab király, vagy magyar szempontból Bocskai és Bethlen fejedelmek korában születhetett az atlanti óceáni cápa, hogy aztán végigélje az óceánban az emberiség négyszáz évnyi történelmét, beleértve az ipari forradalmat, két világháborút, a kommunizmus megszületését és bukását.

Az átlagosan öt méterre megnövő, szürke grönlandi cápák a világ legnagyobb ragadozói közé tartoznak, de eddig keveset tudott róluk a tudomány. A cápafaj az észak-atlanti, jeges-tengeri tápláléklánc csúcsragadozója. A most talált példány a világ egyik legöregebb állata lehet, amire valaha is rátaláltak.

A tudósok a cápa szemlencséjében található proteineknek az életút során változó, fejlődő szerkezetéből következtettek a példány életkorára, radiokarbon vizsgálatokkal. A 28 vizsgált cápa közül a kutatás szerint 25 példány 1960 előtt született, de a legnagyobb közülük, egy nőstény, a kormeghatározás alapján 272 és 512 év közötti életkorral rendelkezhet. A kutatás szerint a nőstény grönlandi cápák csak mintegy 150 éves korukra nőnek akkorára, hogy utóduk lehessen. 

A Guardian ugyanakkor arról is ír: van olyan tudós, aki nincs meggyőződve a kutatás eredményének pontosságáról.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés