A vécébe önthette a robbanószert a brüsszeli merénylő elfogott társa

2016. április 29. 13:25
A svéd állampolgárságú Osama Krayemet a brüsszeli merényletek után csaknem két héttel fogta el a rendőrség. Ugyanolyan táskát találtak nála, mint a metróban magát felrobbantó Khalid el-Bakraouinál, de a robbanószer már nem volt a táskában. A La Libre Belgique című helyi lapban pénteken megjelent információk szerint Krayem egy dzsihadista rejtekhelyen a vécébe öntötte a „Sátán anyjaként” ismert robbanószert.

A vécébe önthette a nála lévő robbanószert a brüsszeli metróban márciusban merényletet elkövető terrorista társa, a belga hatóságok által a támadásokat követően őrizetbe vett Osama Krayem – jelentette a helyi sajtó pénteken.

A térfigyelő kamerák felvételei szerint a svéd állampolgárságú Osama Krayem röviddel a merényletek előtt együtt volt a Maelbeek brüsszeli metróállomáson önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraouival, és mindkettejüknél ugyanolyan táska volt. Krayem azt állítja, hogy ő az utolsó pillanatban elbizonytalanodott, és mégsem robbantotta fel magát, inkább elhagyta a helyszínt. A repülőtéren elkövetett robbantásoknál használt táskákat megvásárló Osama Krayemet április 8-án fogták el a hatóságok, s őt is terrorista bűncselekményben való részvétellel vádolták meg. A rendőrök a férfi táskáját megtalálták, a benne lévő robbanószernek viszont nyoma veszett.

A La Libre Belgique című újság értesülései szerint Krayem arról számolt be, hogy a metróból való távozását követően egy, a dzsihadisták rejtekhelyeként szolgáló lakásba ment a brüsszeli Etterbeek negyedben, ahol a vécébe öntötte a táskában lévő TATP-t, vagyis triaceton-triperoxidot. A biztonsági körökben „Sátán anyjaként” is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadások elkövetői is. A Le Soir című lap azt jelentette, hogy a nyomozók hihetőnek tartják Krayem magyarázatát. A belga szövetségi ügyészség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lapértesüléseket.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, harmincketten meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés