A Lánchídnál tüntetett a Quaestor-ügy károsultjainak egy csoportja

2016. március 9. 14:15
A Quaestor egy évvel ezelőtti bedőlése kapcsán tartott tüntetés a Lánchídnál a károsultak egy csoportja, akik egy molinót is kifeszítettek a hídra. Az MSZP-s Szakács László sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: még mindig nem tudni, mi lett a Quaestor-ügyben eltűnt 220 milliárd forint sorsa.

A Quaestor-ügy károsultjainak egy csoportja tüntetett szerdán a Lánchíd pesti hídfőjénél a Széchenyi István téren. A Lánchíd közepén a magasban a tüntetők „Quaestor-gate – Nem hagyjuk!” feliratú molinóját feszítették ki ipari alpinisták – erre az időre a rendőrség lezárta a forgalom elől a hidat.

A tüntetés szónokai emlékeztettek rá, hogy egy éve „dőlt be” a Quaestor Értékpapír Zrt. Közölték: azért demonstrálnak, mert 32 ezer károsult és családjuk „jogsértő, méltatlan” helyzetére akarják felhívni a figyelmet. A nyomozás nem tudta megállapítani, hová tűnt a Quaestor-vagyon és milyen vagyonelemek vannak meg, milyen értékben. Ezért a károsultak még nem tudják, hogy elfogadják-e a hónap végén a kárrendezést vagy egyénileg küzdenek tovább az igazukért – hangzott el a demonstráción. A felszólalók követelték a kormánytól, tartsa be ígéreteit és térítse meg a kárukat.

A tüntetők egyebek mellett olyan táblákat tartottak a magasba, mint „Hol a 210 milliárd? Hol vannak a valódi felelősök?”, „Mi nem átutazunk! Maradunk, és nem hagyjuk!”, valamint „Elég volt a korrupcióból! Elég volt a lopásból!”. A néhány száz emberből álló tömeg a beszédek közben azt skandálta: „Nem hagyjuk!”, „Maffia!”, „Tolvaj banda!”. 

MSZP-s politikus: Kinek lopták el a pénzt?

Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője a demonstráció előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: még mindig nem tudni, mi lett a Quaestor-ügyben eltűnt „220 milliárd” forint sorsa. Szavai szerint „egy Fideszhez közel álló brókercég” csődje után az ügyészség „ímmel-ámmal” nyomozott, a kártalanítás összege is igen csekély, a legfőbb kérdés tehát az, hogy „kinek lopták el” a pénzt. 

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az ügyészség feladata, hogy megkeresse a pénzt, és visszakapják a károsultak. Hozzátette: ha erre nem képesek, akkor Polt Péter legfőbb ügyésznek le kellene mondania.

Ez történt eddig a Quaestor-ügyben

A jegybank tavaly március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

A Quaestor- és a Hungária-kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap február 10-én azt közölte az MTI-vel, hogy a korábban beadott igényekkel együtt már több mint 32 ezer károsult kérelmét vette nyilvántartásba. A Kárrendezési Alap március 31-éig vizsgálja meg a kérelmek jogosságát és állapítja meg a kárrendezés összegét.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés