Századvég: Tovább erősödött a Fidesz-KDNP, előzi a Jobbik az MSZP-t

2016. január 28. 17:13
Tovább erősödött januárban a Fidesz-KDNP, a Jobbik támogatottsága csökkent, de még így is jóval többen szavaznának rá, mint az MSZP-re. Több kis párt 2 százalék körül mozog – derül ki a Századvég legfrisebb felméréséből.

A Századvég legújabb, pártok támogatottságát vizsgáló kutatása szerint januárban tovább erősödött a Fidesz-KDNP, a Jobbik támogatottsága csökkent, a baloldalra pedig még mindig a belső szavazói mozgások jellemzőek.

A Századvég Alapítvány legfrissebb pártpreferencia-felméréséről készült összefoglalóban, amelyet a kutatóintézet csütörtökön juttatott el az MTI-hez, azt írták: az elmúlt hónapok legfontosabb tendenciája a kormánypártok újabb erősödése volt. A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártokkal szemben, jelenleg a teljes népesség 33 százaléka támogatja – írták. 

Közölték: a Jobbik tovább gyengült, jelenleg 12 százalékon áll. A MSZP-re a lakosság 8, a Demokratikus Koalícióra 7 százaléka voksolna, az LMP-t 5, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. Egyéb pártokra a lakosság 2 százaléka szavazna. A bizonytalan szavazók aránya január végén 32 százalék volt. 

Vezet a Jobbik az MSZP előtt

A Századvég kiemelte: a kutatás tanúsága szerint a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödtek a kormánypártok. Ebben a körben 45 százalék voksolna a Fidesz-KDNP-re, 22 százalék a Jobbikra, míg 14 százalék az MSZP-re. A biztos szavazók 10 százaléka választaná egy most vasárnapi parlamenti választáson a Demokratikus Koalíciót (DK), 5 százaléka az LMP-t, 2 százaléka az Együttet. Más politikai pártokra a biztos szavazók összesen 2 százaléka szavazna, ezek támogatottsága (például a Liberálisok, a Párbeszéd Magyarországért (PM), és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa)) egyenként nem éri el az 1 százalékot. 

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása január 22-26. között készült, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése hozott volna.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Jobbiknak nagyon össze kell kapnia magát, rendezve a sorokat a kongresszusán, mert ha az MSZP-t+DK-t együtt nézzük akkor megelőzik őket.

Rejtély, hogy a Nézőpont hogyan hozta ki másodiknak az MSZP-t.

Na ja!
Andersen meséit olvashattuk az Alfahírből és a kuruc infóból a Területtaknyoló tolmácsolásában.
Köszönjük Emese.

Azzal ugye tisztában vagy, hogy
- akkor nem ilyen eredményeket mértek a kvk-k, hanem rosszabbat a Fidesznek, és jobbat az ellenzéki pártoknak;
- egy időközi választás szituációja messze nem feleltethető meg a kvk-k által szimulált helyzetnek (kb. "Kire szavazna, ha ma lennének az országgyűlési választások?").

Abban igazad van, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. Azzal a lényeges kiegészítéssel, hogy nem időközit, hanem a kormányzati főhatalomról szóló országosat. Tudod, amit a Fidesz 2010-ben és 2014-ben is fölényesen nyert meg. (Méltányosan most a 2006-os, 2010-es, 2014-es önkormányzati választásokat, a 2009-es, 2014-es EP-választásokat nem is említem.)

Hát ha ennyi lesz a Jobbik politizálása is, hogy "trafikmutyikat" (LOL) emlegetne - mondjuk az emberek által érzékelhető eredményekhez képest (migránshelyzet kezelése, növekedő reálbérek, soha nem látott családi adókedvezmény, CSOK, stb. stb.) - akkor nem lesznek könnyű helyzetben.

Azért a Vonának súgó marketinggépezet ennyire nem hülye. :)))

Engem semmilyen kellemetlen meglepetés sem érhet. Egy ilyen kép nem jelent semmit. Annál inkább se, mert abban az időszakban Orbán Viktor és a Fidesz az SZDSZ mögött állt. Nekem az 1990 választás eredménye sem lepett meg. Sőt az sem, hogy az SZDSZ lepaktál az MSZP-vel, mint ahogy az sem; a két rendszerváltó nagy párt idővel kibukik a parlamentből.

A TTIP senki nem szavazta meg, csak azt, hogy elő kell készíteni és tárgyalni kell. Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy csak azt támogatják ami Magyarország számára előnyös. Szóval semmi sem dőlt el ebbe a témában, legfeljebb a kurucus, meg egyes jobbikos fejben.

Szerintem, amit írtam ironikus és semmi köze a zsidó attitűdhöz. Esetleg még azt mondhatnád; provokatív szöveg.
Persze egy kurucinfóstól mit is lehetne várni?! ;-)

Mikor szavazták meg a TTIP szerződést?
Semmikor.
Legfeljebb az álmodban.

Maga Dúró Dóra is büszke a Saul fiára (érted, már most, ellenzékben itt tart a Jobbik...), te nagyon el vagy tájolva, ha azt hiszed, hogy az esetleges kormányzásuk ne minősülne "szélsőségesen filoszemitának" a mércéddel mérve. :)))

Vona már rég kiretusálná 2006-2013-at, ha tehetné. :))))

"az Együttet pedig 1 százalék támogatja"

Túl vannak értékelve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés