A mi nagy lehetőségünk

2016. január 4. 12:06

Rakusz Lajos
Népszabadság
Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom. A potenciális energiamennyiség tekintetében az USA és Kína mellett van a helyünk!

„1975-ben, nem utolsósorban a Római Klub riasztó előrejelzése miatt, az ENSZ átfogó nemzetközi energetikai vizsgálatot indított és hajtott végre. A hazánkat érintő következtetések elképesztőek voltak. A térségünkben vizsgálódó japán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarország Európa energetikai centruma lehet. Persze nem azonnal. Szerintük 2050 körül Magyarország energetikai szerepe olyan jelentős lesz, mint Szaúd-Arábiáé a 70-es években. A Kárpát-medence ezen részén, ahol Árpád fejedelemnek köszönhetően élünk, s ahol nemcsak a legelők, hanem a föld mélye is kiváló, van egy rejtett előnyünk: a vékony földköpeny. Az átlagos harmada. A hőmérséklet lefelé kilométerenként nem tíz, hanem harminc fokkal növekszik. A geotermikus grádiens az átlagos értéket háromszorosan haladja meg. Az igen magas hőmérsékletű kőzetek ennek köszönhetően elérhetőek. Ha a kellő hőmérsékletű zónában egy megfelelő méretű üreget találunk vagy alakítunk ki, az oda lesajtolt vízzel a hőenergia korlátlanul kinyerhető. Látszólag egyszerű – de nagyon költséges – beruházással egy folyamatosan működő, kimeríthetetlen energiaforráshoz juthatunk. Egy ideális energiaforráshoz, amely minden másnál olcsóbb. És az üvegházhatás ennek révén mérsékelhető. (...)

Az azóta eltelt évtizedek során a klímaváltozással összefüggésben felértékelődött a geotermikus energia. A szakmai anyagokban az áll, hogy Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom. A potenciális energiamennyiség tekintetében az USA és Kína mellett van a helyünk! De akkor miért vagyunk a »zöldenergia« terén – a hőszivattyúknak köszönhetően – a középszer szintjén? (...)

Valami azért történt. A mintegy tíz éve indított szakmai munka beért, s megkapta a jóváhagyást egy geotermikus erőmű kutatási és műszaki terve. Talán történelmi tettnek bizonyul, hogy Bonyhádon geotermikus erőmű építése indul 2016 januárjában. A »Dél-Alföld EGS« projekt beruházási összege 116 millió euró (ebből EU-s forrás 39,3 millió), s 2018 decemberében tervezik átadni az erőművet. A hőenergiát a mélyben levő 220-240 fokos kőzet adja. Az erőmű 12 MW áramot termel majd, és még további 60 MW hőt lehet majd hasznosítani. Nem több száz MW-os lesz, amit a geológiai adottságok lehetővé tennének. Nem állunk fel – nemzetközi összefogással – az USA és Kína mellé a dobogóra. Egy kicsi, de kiváló geotermikus villamos erőműve végül is lesz az országnak. Kicsi – de csak a miénk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meglepő, hogy ez a cikk épp a Népszabadságban jelent meg.

Mert szakmailag szólalt meg. Vannak politikai témájú irományai is.

Oda tartozik politikailag a cikkíró.

Szakmailag meg lehet jó. Nem tudom, mit vár egyébként az országtól, mindent dobjunk el és építsünk geotermikus hőerőműveket? Apró léptekkel is jó lesz. 2050-ig van még ideje erre az Orbán-kormánynak:-)))))

Nekem is valami ilyen rémlik. A forró víznek igen magas az oldott sótartalma és ezért nem lehet az élővizekbe engedni. Ráadásul túl nagy mennyiség kitermelése, visszainjektálás nélkül megbontaná a mélyrétegek egyensúlyát. Szerintem a piaci olajár határozza meg azt, hogy gazdaságos-e ma a használata.

Na ez "bad news".
Most majd ezért is el akarnak bennünket foglalni, az édesvizen kívül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés