Tényleg fölülről akarják megmondani, szabad-e hátulról?

2015. december 19. 12:41

Bősz Anett
Bősz Anett blogja
A magyar népesség az egyik leggyorsabb ütemben fogyó társadalmak közt van az EU-t tekintve, ami közügy. Az azonban, hogy mi történik a hálószobában, magánügy.

A nyugati világ abba az irányba halad, hogy a társadalom összes tagja számára biztosítsák az egyenlő méltóságot. Ez az, ami minket, embereket - függetlenül attól, hogy hová születtünk, férfiak vagyunk-e, vagy nők, milyen a bőrszínünk, nemzetiségünk, állampolgárságunk, szexuális orientációnk, vagy hogy hány évesek vagyunk – megillet. Ez - szebb napokat látott országokban - nem erkölcsi, vagy szemléletbeli, hanem jogi kérdés. 

A kormány nem kegyet gyakorol az alattvalói felé, amikor az egyenlő bánásmódot igyekszik biztosítani, hanem az alapvető emberi jogokat vitatja el, ha másként cselekszik. Ezt Orbánék nem értik. Mint ahogyan azt sem, hogy a XXI. században nem lehet megmondani, hogy ki milyen családban éljen, hogyan gondolkodjon a nemi szerepekről, vagy a gyermekvállalásról. Erre már maga a pápa sem vetemedik.

Ferenc pápa a héten nyilatkozta, hogy a hagyományos családmodell felbomlásáért, vagy a nemi szerepek modern értelmezéséért nem a női emancipációt kell okolni. Azt nyilatkozta, hogy botrányos a két nem közti bérszakadék megléte, és azokat, akik a női egyenjogúságot hibáztatják a régi családmodell felbomlásáért, egyszerűen hímsoviniszták.

Orbán Viktor nem érti az idő szavát. Azokban a társadalmakban születik Európában több gyerek, ahol a nők bérmunkapiacra való visszailleszkedése dinamikus, ahol az ellátórendszerek megfelelően működnek, ahol van elég bölcsődei férőhely, és ahol a gyermekes nőket nem diszkriminálják.

A magyar népesség az egyik leggyorsabb ütemben fogyó társadalmak közt van az EU-t tekintve, ami közügy. Az azonban, hogy mi történik a hálószobában, magánügy. A magyar nők, felmérések alapján nem azért nem szülnek, mert nem akarnak, hanem azért, mert nem adottak a körülmények ehhez. A húszas korosztály körében végzett felmérések azt mutatják, hogy megfelelő szinten volna a reprodukciós rátánk, ha a financiális körülmények és a társadalmi helyzet kedvezne a családoknak. De nem így van.

Átlagosan két gyermeket vállalnának a fiatal szülők – ha tehetnék. Ez a közügy, nem az, hogy mi történik egy pár hálószobájában. Nehogy már fölülről mondják meg, hogy szabad-e hátulról.

A népesedéspolitikának nem az a lényege, hogy elavult, hímsoviniszta, nőket súlyosan sértő megállapítások tesz a házelnök, hanem az, hogy felismerik, hogy nem a szociális juttatások – egyébként államadósságot növelő mivolta – a kulcskérdés egy gyermeket tervező családban, hanem az, hogy a leendő szülőknek lehessen jövőképe. Hogy biztosak legyenek abban, hogy fel tudják nevelni a gyermekeiket, és ezt ne tudja elvenni tőlük semmi féle külső tényező. Hadd múljon ez rajtuk, és hadd hihesse el egy keményen dolgozó fiatal, hogy egyszer jut valamire.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 189 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Aki olyan lapos elölről, mint a lángos hátulról, nem léphet kifutóra többé Franciaországban
Forrás: https://kuruc.info/r/4/152677/"

Ha ez Magyarországon történne?

"Írország...tiltott a magzatgyilkosság" - az is egy szempont. Vagy a jólét? De mi a magyarázata annak, hogy Németországban és Ausztriában is kevesebb gyerek születik, mint nálunk? Egyébként az EU-ban alig több gyerek születik, mint a világ átlag fele. Valahol az ésszerűtlen iparosítás és a nők munkába állítása körül lehet a baj.

Szerintük így van jól, mert kevés hasznot termel az európai.

"Orbán Viktor nem érti az idő szavát. "
Tehát nincsenek törvények arra, hogy kötelező visszavenni (helyesbítek, ki sem rúghatod terhesen) szülés után a nőt? Nem támogatják, amíg szül? Nem kapja meg a szabadságát utána?

"Az azonban, hogy mi történik a hálószobában, magánügy."

Ez csak addig igaz, amíg a téma a hálószobában marad. Más a helyzet azonban, ha kikerül a közbeszédben, a parkba, az utcára. Aki pedig kivitte a parkba, az utcára ezen keresztül a közbeszédbe azok Ön és Önhöz hasonlók. Így ne tessenek reklamálni, ha közbeszéd témává vált és másoknak más a véleménye. Ezt a más véleményt pedig ne tessenek gyűlöletnek aposztrofálni, hanem vegyék tudomásul; Kinek a pap, kinek a papné, másoknak a lánya.

"Tényleg fölülről akarják megmondani, szabad-e hátulról?"

NEM.
Nem kedves Anett. Ön csinálhatja felülről és alulról is. Így azonban nagy valószínűséggel nem lesznek utódok. Bár ki tudja. Liberálisoknál sok minden elképzelhető. Még talán az is, hogy a gyermeket a gólya hozza.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. december 19. 15:56

Jut eszembe!

Mennyi gyermeket tetszett megrendelni a gólyánál?

Ilyen cím alatt Ferenc pápával érvelni meglepő, bár nézhetem úgy is, hogy minden stimmel.

Hátulról szeretnéd?

Itt találsz 12 aranyszabályt.

http://www.harmonet.hu/te_en_s..+%29-kezdoknek-es-haladoknak.html

Megjegyzésként: Ne tévesszen meg. Ez nem kormányzati előírás.

Bősz Anett, te hülye állat...

Anett!
Minden magyar állampolgárt megillet az egyenjogúság. Te sem lehetsz egyenjogúbb.
Nem baj, ha nem tetszik!

"Hogy biztosak legyenek abban, hogy fel tudják nevelni a gyermekeiket, és ezt ne tudja elvenni tőlük semmi féle külső tényező."

Csak a gyávák akarnak mások által biztosítva lenni abban, hogy nem bukhatnak el.

„A nyugati világ abba az irányba halad, hogy a társadalom összes tagja számára biztosítsák az egyenlő méltóságot. Ez az, ami minket, embereket - függetlenül attól, hogy hová születtünk, férfiak vagyunk-e, vagy nők, milyen a bőrszínünk, nemzetiségünk, állampolgárságunk, szexuális orientációnk, vagy hogy hány évesek vagyunk – megillet. Ez - szebb napokat látott országokban - nem erkölcsi, vagy szemléletbeli, hanem jogi kérdés.


A kapitalizmusban ez hogyan valósul meg? Mikor lesz egyenlő a minimálbéres és a milliárdos?

Ballib önmegvalósító lányainknak:
Agatha Christie:Rejtély az Antillákon
1970-es kiadás, 6-ik oldal:

"Szexualitás-ezt a szót ki sem ejtették Miss Marple fiatal korában, de azért akkor is jócskán létezett: nem sokat beszéltek róla, de sokkal jobban élvezték, mint manapság-legalábbis Miss Marple-nak ez volt a benyomása. Bár általában BŰN-nek minősítették, az öreg hölgy óhatatlanul úgy érezte, hogy ez még mindig jobb volna, mint aminek manapság látszik-egyfajta kötelességnek.

:-))))))))))))))) na ugye, hogy ugye..............

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés