A Zsidó Világkongresszus üdvözölte Orbán döntését a Hóman-szobor ügyében

2015. december 17. 14:37
Megkönnyebbülten vette tudomásul Orbán Viktor Hóman-szoborral kapcsolatos állásfoglalását a Zsidó Világkongresszus elnöke. Ronald S. Lauder szerint százezer magyar zsidó megcsúfolása lett volna, ha a kormány kiáll a szobor mellett.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke üdvözölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon állásfoglalását, amely szerint nem támogatják adófizetők pénzéből, hogy Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi miniszterének szobrot állítsanak Székesfehérváron.

„Nagyon későn jöttek Orbán miniszterelnök egyértelmű kijelentései ebben az ügyben, de mindenképpen üdvözlendők. Köszönöm neki, hogy egyértelművé tette a magyar kormány álláspontját: nem jár tisztelet azoknak, akik előkészítették a hatszázezer magyar zsidó ellen a náci Németország által 1944-ben elkövetett tömeggyilkossághoz” – írta Lauder a Zsidó Világkongresszus honlapján megjelent, szerdai keltezésű közleményében. 

Sérti a holokauszt áldozatait

„Az adófizetők, köztük a több mint százezer magyar zsidó megcsúfolása lett volna, ha hozzájárultak volna egy olyan ember szobrának állításához, aki nemcsak hogy gyűlölte a zsidókat, de aktívan segítette is üldöztetésüket” - közölte a Zsidó Világkongresszus elnöke, kiemelve, hogy a „szobor kifejezetten sérti a holokauszt magyar áldozatait”

Lauder ezzel a magyar miniszterelnök hétfői kijelentésére reagált. Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás. A Zsidó Világkongresszus vezetője üdvözölte továbbá, hogy Orbán Viktor jelezte azt is: a fentiek miatt nem fog támogatni Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem.

Már felszólította Orbánt

Júliusban és december elején Ronald Lauder arra szólította fel Orbán Viktort, hogy avatkozzon közbe, ne engedje, hogy közpénzekből emeljenek szobrot Hóman Bálintnak. A Zsidó Világkongresszus elnöke egyúttal köszönetet mondott az Egyesült Államok kormányának, és különösen Ira Formannak, az antiszemitizmus elleni harc különmegbízottjának is a szobor ellenzéséért.  

„Ira Forman Magyarországon járt az utóbbi napokban, és világosan felszólalt a szoborral szemben. Szeretném megköszönni neki, valamint John Kerry külügyminiszternek, hogy felvetették a kérdést a magyar hatóságoknál. Erőfeszítéseik nem voltak hiábavalóak” – mondta Lauder. Ira Forman vasárnap részt vett egy Székesfehérváron tartott tiltakozó hanukkai gyertyagyújtáson, amelyet a Mazsihisz szervezett. 

Ki volt Hóman és mi ez az ügy?

Hóman Bálint történész és egyetemi tanár 1931-től több kormányban is vállalt miniszteri tárcát. Jelentős szerepe volt az 1930-as évek végén megkezdődött zsidóellenes törvények elfogadásában. 

A székesfehérvári Hóman Bálint alapítvány határozta el, hogy tiszteletére életnagyságú bronzszobrot emel, de ennek költségeit nagy mértékben a magyar igazságügyi minisztérium fedezte volna. Orbán Viktor hétfőn elmondta, hogy a civil szervezet úgy döntött, visszaküldi ezt a pénzt a minisztériumnak.

Az alapítvány a Zsidó Világkongresszus honlapján közölt információk szerint elhalasztja a szobor eredetileg december 29-re tervezett felavatását, és adománygyűjtő kampányba kezd a finanszírozása érdekében.

 

Szilvay Gergely
2015. December 17. 14:47
A Hóman-Szekfű maradhat a polcon? Szobor ide, szobor oda, Hómannak is jár az „árnyalt megítélés”, ami rendszerint vindikáltatik egykori komcsiknak, munkásőröknek, háromperhármasoknak, akiknek nem volt gyerekszobája/a komcsi rendszernek köszönheti a jólétet/Trabantot/amúgy jófej volt mert rendelt sört a haverjainak a kocsmában/szerette a delfineket és a gyerekeket? Vagy nem? Moldova Györgyöt se olvassunk csak azért, mert egy utolsó komcsi? Lukács György megvolt? Őt árnyaltan kell megítélni, mert „világhíres marxista filozófus”, hiába lövetett fejbe nyolc embert a Tanácsköztársaság népbiztosaként? Gramscira és más komcsi futóbolondokra ér hivatkozni? Nyolc napon belüli választ kérek.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "Hóman-Szekfű" alapmű volt egyetemista koromban, és ma is az.

A Hóman-Szekfűből kivesszük Hómant mert nácigyilkos, és kivesszük Szekfűt, mert kommenistatörleszkedő.
A jog és egyenlőség nevében.

Ezzel egyébként genderneutrálissá is tesszük a művet, Paprika Kinga nagy örömére és Isten Nagyobb Dicsőségére. A mohamedán Istenére, természetesen.

Azt nem is írta senki vezérkommentben, hogy szobrot kellene emelni neki.

Szoborállítás ügyében máskor tessék a
Zsidó Világkongresszus Elnökéhez fordulni!
Biszku ügyben azért történt felmentő ítélet, mert a bírák az Elnöktől nem akartak megrovást kapni.

Lesz ágyú! (Pardon, szobor.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés