Aláírták az Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését

2015. december 10. 16:47
Négy év múlva, 2019 nyarára elkészülthet az új Nemzeti Galéria Baán László, a liget Projekt kormánybiztosa szerint, aki csütörtökön aláírta a Galéria új épületének tervezési szerződését a japán SANAA céggel.

Aláírták a Liget Budapest projekt keretében a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda vezetőivel csütörtökön Budapesten.

Az iroda két vezető tervezője, Szedzsima Kazujo és Nisizava Rjúe Baán Lászlóval, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával és Mozsár Istvánnal, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával, illetve a konzorcium magyar tagja, a Bánáti és Hartvig Kft. ügyvezetőivel, Bánáti Bélával és Hartvig Lajossal írták alá a dokumentumot.

Baán László az MTI-nek elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

A miniszteri biztos a szerződés aláírását történelmi pillanatnak nevezte a budapesti városépítészet történetében, rámutatva, hogy a fővárosban nagyon régen terveztek épületet olyan rangú nemzetközi alkotók, mint a SANAA tervezői. Emlékeztetett arra, hogy az építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lens-ban megnyílt új múzeuma, és a SANAA 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

2019 nyarán nyílhat meg

Baán László hozzátette: a tervezési szerződés aláírásával most már bizonyosan számítani lehet arra, hogy ezek a tervek meg is valósulnak, és Budapest építészeti örökségének vonzerejét növelik majd.

A pályázat designtervei után most el kell készíteni az engedélyezési terveket, majd az engedélyeztetési folyamat lefolytatása után a részletes kiviteli terveket, így 2017-ben indulhatnak el a kivitelezési munkák, 2019 nyarán pedig megnyílhat az Új Nemzeti Galéria.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Ludwig Múzeum mégsem költözik az Új Nemzeti Galériába, ezért annak épülete is kisebb lesz a pályázatban jelzettnél.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Magyar Nemzeti Galériát japánok tervezik, gondolom Matolcsy piros pöttyei miatt. Szánalmas.

Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ),
alátámasztó munkarész, 4. old.:
"Új Nemzeti Galéria
...
Mivel a tervezett múzeum alapterülete több mint kétszerese a Petőfi csarnok épületé, a tervezés során javasolt minél több zöldtető, zöldhomlokzat alkalmazása."

Na,
és hol van a "designterveken"
a "minél több zöldtető, zöldhomlokzat"?
Na... na, hol?

Akkor ennyit Baán és tsai "szakmai tisztességéről"...
(:–((((((((((

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés