Szabad vasárnap

Ipsos: A magyarok kétharmada nem ért egyet a vasárnapi boltzárral

2015. december 5. 12:50
Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint mérséklődtek ugyan az álláspontok, de a lakosság 68 százaléka még mindig nem ért egyet a kötelező vasárnapi boltbezárással. A megkérdezettek 63 százaléka szerint megnehezítette vásárlásaik elintézését az intézkedés: az aktív korúak körében ez a szám 70 százalék.

A magyarok több mint kétharmada nem ért egyet a vasárnapi boltzárral – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából. Az intézet szerint ugyanakkor mérséklődtek az álláspontok: 41 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel. Pedig a megkérdezettek 63 százaléka úgy gondolja: megnehezítette vásárlásai intézését az intézkedés, az aktív korúak között ez a szám 70 százalék.

Az Ipsos szerint jelenleg a lakosság többsége az esetleges vasárnapi bevásárlásait inkább valamelyik másik napon végzi (71%) és csupán egynegyedük választja a kisebb boltokat (18%) vagy piacot megoldásként (6%). Mindössze a megkérdezettek tíz százaléka gondolja úgy, hogy a kiskereskedelem alkalmazkodott az új viszonyokhoz és több vásárlási lehetőséget kínál.

A cég azt is megkérdezte, mivel töltik a felszabaduló vasárnapot az emberek. Az Ipsos szerint nem jellemző, hogy a magyarok hétvégén kirándulnának, mégis: március óta többen állították, hogy évente legalább egyszer múzeumba, koncertre, színházba látogatnak (42%), elutaznak pihenés céljából (49%), fürdőbe, wellness szállodába mennek (37%) vagy kirándulnak a szabadban (63%). „Ez a javulás azonban valószínűleg inkább az elmúlt nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be” – írták.

Blokkolják a népszavazást

Mint arról korábban mi is többször írtunk, a témában egyszerűen nem lehet népszavazási kezdeményezést leadni: az erre most már szakosodott, lesben álló szocialista politikusokat így vagy úgy vagy kikosarazza a Nemzeti Választási Bizottság, vagy megelőzi őket valaki más. Egy témában ugyanis nem lehetkét népszavazási javaslat az asztalon.

Jelenleg épen egy olyan kérdés blokkolja a boltzár eltörlését kívánó népszavazási kérdés benyújtását, ami sokak szerint teljesen értelmetlen, de az NVB átengedte. A szocialista politikust (egyesek szerint némi asszisztenciával) megelőző vidéki boltos, Simonné Gercsényi Gabriella a következő kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” Ez többek között azért értelmetlen, mert ha akarnak, ezek az üzletek akár most is zárva tarthatnak. Így viszont hónapokig megint parkolópályára került bármilyen más kérdése felvetése a témában.

Összesen 206 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tele van csúsztatással a következtetés.

A vasárnapi zárva tartás döntően a városba és a közel eső települések lakóit érinti. Ez legjobb esetben az össz lakosság kétharmadát teszi ki. Így legfeljebb ennek a kétharmadára vonatkozhat a 68 %, aki inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet. Ezt alátámasztja az is, hogy "41 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel."

"A kutatásból megpróbáltunk választ kapni arra is, hogy mivel tölti a vasárnaponként felszabaduló idejét a lakosság. A kormányzati kommunikáció fontos eleme volt a törvény várhatóan pozitív hatása a turizmusra és vendéglátásra. Bár a különböző turisztikai és vendéglátóhelyek hétvégi látogatásának gyakorisága továbbra is meglehetősen alacsony a magyar lakosság körében (a 60 év felettiek, a községben élők és az inaktívak között még alacsonyabb), valamennyi javulást megfigyelhetünk. Március óta többen állították, hogy évente legalább egyszer múzeumba, koncertre, színházba látogatnak (42%), elutaznak pihenés céljából (49%), fürdőbe, wellness szállodába mennek (37%) vagy kirándulnak a szabadban (63%). Ez a javulás azonban valószínűleg inkább az elmúlt nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be."

Persze! Valószínűleg. Mi van akkor, amikor a valószínűséget nem vesszük figyelembe? Ez olyan, mint a "HA".

Most decemberben is mehetnek plázázni.
Öröm és boldogság!

"Jelenleg a lakosság többsége az esetleges vasárnapi bevásárlásait inkább valamelyik másik napon végzi (71%) és csupán egynegyedük választ kisebb boltokat (18%) vagy piacot megoldásként (6%). A törvény lehetőséget ad arra, hogy az üzletek – az adventi időszakon felül – naptári évenként egy választott vasárnapon mégis nyitva tartsanak. Azonban azt, hogy a nagyobb üzletláncoknak mely boltja van épp nyitva, csak a lakosság 13 százaléka követi nyomon."

Ez pedig azt igazolja, hogy a lakosság a bevásárlást a hét más napjain is el tudja végezni és a hét utolsó napja szabaddá válik.

A " Azonban azt, hogy a nagyobb üzletláncoknak mely boltja van épp nyitva, csak a lakosság 13 százaléka követi nyomon." megállapítás pedig a vásárlók hozzáállását minősíti.

A bolti eladók, pénztárosok, meg a családjuk hogy vélekedik?

Válaszok:
ThunderDan | 2015. december 5. 13:35

"Gondolom ők is vasárnap kutatják a közvéleményt."

Nem. Vasárnap lufit hámoznak.

Honnan veszed, hogy januári cikk?

Válaszok:
limes | 2015. december 5. 13:48

Ez nem a "plázázásról" szól, de ezt nyilván nehéz belátni.
Egyszerűbb a hivatalos szöveg szajkózása.

Válaszok:
ThunderDan | 2015. december 5. 13:38

Majd a baloldal felszólal az érdekükben... ja, nem.

Akkor teszkózás, nekem mindegy.

De most pont nem aktuális a dolog, hiszen adventkor VÉGRE lehet vasárnap plázázni (teszkózni, amit akarsz)!

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2015. december 5. 15:11

Szerintem a strandokat is nyissák ki a télen!

Nocsak, ezt sajnálom. Én szeretem.
Viszont a hétköznapi non-stop működés betiltását nem :|
Kár, hogy nem választják ketté a két témát.

Mit tegyünk? Van ütemérzékük! :))

Válaszok:
limes | 2015. december 5. 14:06

Ábelke!
Te szoktál egyáltalán dolgozni?
Vagy azt Káinka teszi helyetted?

"Ők a fidesz derékhada.
A kétharmad meg ellenük!!!"

Ja,ja, ápoltka!

Szerintem meg a családok életének segítése céljából.

Jól van, csak billentyűzzél, meg gitározzál.
Majd megyek fülvédőt árulni.

"Parkinson törvénye alapján, ami szerint a népeket a biciklitároló inkább érinti, mint az atomerőmű:"

Ami azt illeti, a biciklit el lehet lopni, az atomerőművet ritkábban.

Az tény, hogy sok fiatal "plázázott", de az emberek többsége egészen egyszerűen csak be szeretne vásárolni vasárnap.
Ez ennyire egyszerű. A bevásárlás után (előtt) pedig egyutt lehet a család, ahogy pártunk és kormányunk is akarja.
A KDNP-s politikusoknál viszont nagyon becsípődött valami...

Hát az biztos, hogy sokan beszélnek baromságot, amit az emberek kétharmada nem ért...

mert ha nem dolgozom és úgy fogy el vasárnap a tejem/kenyerem, akkor nem zavarhat, hogy nincsenek nyitva a boltok, hogy pótoljam?

nem lesz jövőre természetes nálunk.
harmadik éve élek olyan országban, ahol nincsenek vasárnap és este 8 után nyitva a boltok, és egyáltalán nem törődtem bele.

amikor svájcba költöztem, nem sok tekintetben éreztem, hogy magyarország előrébb jár, de két dologban büszke voltam a hazámra: a dohányzás-visszaszorító törekvéseire és a vasárnapi vásárlásra. utóbbi előnyünk megszűnt.

Te nyilván egy más világban élsz, ezért fogalmad sincs arról, hogy az emberek nagy része hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken dolgozik. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkába járással együtt minimum 10 órát nincs otthon és nem tud elmenni vásárolni. Ezért volt az, hogy az emberek (te nyilván nem) szombaton és vasárnap csinálták a nagybevásárlást. Ebből vasárnap kiesett, tehát maradt az az egy szombat, amikor el lehet menni vásárolni és lehet tolakodni és idegeskedni.
Igazán romantikus!!

Négyévente az éppen aktuális kormányt. Egyébként fekáliát helyeznek rájuk a politikusok...

a törvénynek nyilván nem az a célja, hogy engem olyan boltok felé tereljen, amelyek nyitva tarthatnak, az ugyanis nettó korrupció volna.
a törvénynek az a deklarált célja, hogy a kereskedelemben dolgozóknak ne kelljen vasárnap dolgozni.
azaz: a boltok nincsenek nyitva.

de az álnaivitást félre téve:
tisztában vagyok azzal, hogy ez egy velejéig korrupt kormány velejéig korrupt törvénye, amelynek elsődleges célja megmutatni a népnek, hogy ki az úr a háznál (orbán), másodlagos célja a baráti közértek felé terelni a forgalmat.
én ebben a korrupcióban nem kívánok részt venni.
azt pedig csak remélni tudom, hogy te pusztán naivitásból/meggondolatlanságból támogatod a korrupciót.

Válaszok:
Maddox | 2015. december 6. 1:21

egyrészt, péntek este 9-kor vettem már párszor kenyeret.
de ha mondjuk 11-kor már nem tudok, akkor még mindig inkább kibírok egy éjszakát kenyér nélkül, mint egy egész vasárnapot.
a vasárnapi ebéd épp hiányzó hozzávalójáról nem is beszélve.

Ez "ereskedelemben dolgozóknak ne kelljen vasárnap dolgozni" szintén mekkora kamu. Baromi sok ember dolgozik hivatalos munkaidőn kívül, az egész szolgáltatóipar, egészségügy, vendéglátóipar, építőipar, és így tovább. Miért pont a bevásárlóközpontok alkalmazottjait akarják megkímélni a hétvégi munkavégzéstől? Marhaság az egész.

"a lakosság 68 százaléka még mindig nem ért egyet a kötelező vasárnapi boltbezárással."

Tegnap több nagy áruházat is megkerestem és érdeklődtem. Ennek alapján az a véleményem a valóságban az idézet állítás adata legfeljebb negyed részben tartalmazza a valós helyzetet.
A beszélgetések során azt tapasztaltam, hogy 10 választandóból 7 lényegében nem tudja állítását érvekkel alátámasztani, csupán szimpátia alapján értékel.
Ekkor még figyelembe sincs véve az állítólagos 4 millió "éhező".

Mondjuk nem véletlen, hogy azok az idők elmúltak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés