Szabadság Érdemrendet kapott Ukrajnától Soros György – kivételesen elfogadta

2015. november 13. 2:03
Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön a külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel jutalmazta a magyar származású amerikai üzletembert, több alapítvány, köztük az ukrán Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány (IRF) létrehozóját. Soros az elmúlt 25 évben nem fogadott el állami kitüntetést, de most kivételt tett.

A külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, Szabadság Érdemrenddel tüntette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön Soros György magyar származású amerikai üzletembert, több alapítvány, köztük az ukrán Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány (IRF) létrehozóját.

Sokévi eredményes munkásságáért

Az államfő személyesen adta át az érdemrendet a kitüntetettnek. Az átadási ceremónián kiemelte, hogy az üzletember és mecénás elmúlt években végzett tevékenysége jelentősen hozzájárult a jelenleg Ukrajnában zajló demokratikus változásokhoz. A még Ukrajna függetlenné válása előtt, 1989-ben létrehozott Reneszánsz Alapítvány az elnök szavai szerint már több mint 25 éve játszik fontos szerepet az ukrán állam fejlődésében és a demokrácia megszilárdulásában.

A kitüntetés hivatalos indoklása szerint Soros György az érdemrendet „az ukrán állam nemzetközi tekintélyének erősítéséért tett személyes szolgálataiért, a szociális és gazdasági reform megvalósításához való jelentős hozzájárulásáért és sokévi eredményes munkásságáért” kapta.

Soros György kivételt tesz

Soros György nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. Olekszandr Szusko, az ukrán Reneszánsz Alapítvány vezetője Facebook-oldalán azt írta, hogy Soros György kivételt tett Ukrajnával, hiszen „negyedévszázad alatt semmilyen állami kitüntetést nem fogadott el egyetlen országtól sem”.

*

Fotó: Petro Porosenko

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg kell köszönni a főnöknek a sok lóvét, ez nyilvánvaló. Annak köszönhető, hogy Ukrajna talán még januárig is kihúzza, és csak azután megy csődbe, több darabra szétesve.

Sokévnyi eredményes munkásság. Demokrácia megszilárdulása. Szociális, gazdasági reformok. 25 év. Igen. Az ukrán állapotok megérnek egy érdemrendet.

Soros 25 éves munkáját méltatták! Ukrajna még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben, mint most és ezt megköszönik Sorosnak. Furcsa.

Csak annyira magyar szarmazasu, amennyire barmit is tenne a szabadsagert...

De az hogy az ukrajnai "demokratikus atrendezodesben" (milyen szep nev egy illegitim puccsnak) jatszott szerepet Porosek tudjak a legjobban, azt nem lehet elegge hangsulyozni...

Kb.
Csak mig Sztalin megtiltotta Budapest ostromanal a neheztuzerseg hasznalatat, es utcai harcokban foglaltak el a fovarost (nem keves sajat veszteseget vallalva ezzel hogy maradjon valami a varosbol), addig Soros azert felelos hogy fel Ukrajna romma van love.

Ez legyen számára az utolsó jó élmény!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés