Fidesz: Forduljon a kormány az Európai Bírósághoz a migránskvóta miatt!

2015. november 6. 15:11
A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amely arra kötelezné a kormányt, hogy támadja meg az Európai Bíróságon a menekültkvótáról szóló tanácsi határozatot. Közben a Fidesz aláírásgyűjtésbe is kezdett a menekültkvóta ellen.

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz pénteken a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen, az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését – közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A törvényjavaslatról legkésőbb december elején szavaz az Országgyűlés – tudatta a politikus.

Gulyás Gergely elmondta: annak az EU-s döntésnek a bírósági megtámadásáról van szó, amely 120 ezer nemzetközi védelmet kérő áthelyezéséről szól. Közülük Olaszországból és Görögországból első körben 66 ezer embert telepítenének le a többi tagállamban. A Fidesz szerint ez a döntés egyrészt végrehajthatatlan, másrészt ellentétes a közösségi joggal, mert nem „jogalkotási aktussal” fogadták el, megkerülve ezzel a nemzeti parlamenteket. Teljesen egyértelmű – magyarázta a frakcióvezető-helyettes –, hogy „a nemzeti parlamenteknek az EU-ban betöltött szerepéről szóló európai uniós közösségi joganyag megsértését jelenti ennek a döntésnek az elfogadása”. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az áthelyezésről szóló EU-s rendelkezésre már a döntéskor is nemmel szavazott, hasonlóan Szlovákiához, Csehországhoz és Romániához, Finnország pedig tartózkodott.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a tájékoztatón jogtalannak, értelmetlennek és veszélyesnek nevezte a kötelező betelepítési kvótát. Jogtalan, mert Brüsszelnek „nincs joga ránk kényszeríteni egy olyan megoldást, amit nem akarunk”, értelmetlen, mert meghívót jelent újabb millióknak, és veszélyes is „a kulturális identitásunkra” nézve, és mert növelheti a terrorveszélyt, a bűnözést – mondta.

A szóvivő megjegyezte, a pénteken a Ház elé kerülő törvényjavaslatukhoz várják az ellenzék támogatását, akár előterjesztőként is csatlakozhatnak hozzá.

Eközben a Fidesz Pécsen megkezdte a múlt héten beígért aláírásgyűjtést is a menekültkvóta ellen. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, aki az elsők között írta alá az aláírásgyűjtő ívet, azt mondta: a pécsiek néhány hete megtapasztalták, mit jelent a migránsok országhatárra nehezedő nyomása. „Ebben a városban nem tehetjük meg, hogy elfogadjuk az EU által előírt betelepítési kvótákat, ami Magyarország és Pécs szempontjából kimondottan káros” – tette hozzá.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ide ne jöjjön 1 darab sem.

Tunya hányszor akarsz még ezen rugózni? A kiskorúak 90%- a 2-3 nap után lelépett. Világos? Már nincsenek itt.

Azt hiszem tisztázni kéne a fogalmakat. Kik a menekültek és kik a menedékkérők, mert nem ugyanaz az ellátás jár nekik.

Pont ezt akartam írni én is. Ez vmiért a rögeszméje, mint Bobának,
hogy miniszterelnök lesz. Mondjuk miattam lehet a kedven állatul a reményhal meg utoljára.

Vona és kedvenc. Sorry.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés