Migráció: megállapodtak a német konzervatív kormánypártok

2015. november 2. 7:44
Megállapodott a német kormányzó CDU és a bajor CSU a migráció ügyében: a legfontosabb cél a menedékkérők beáramlásának rendezetté tétele és irányítása, valamint a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért, hogy mindennek révén csökkenjen a menekültek száma. A második számú cél a segítség a bajbajutottakon és a védelemre szorulók integrációja.

Németországban a kormányzó konzervatív CDU és bajor testvérpártja, a CSU vezetői hetekig tartó vita után vasárnap megállapodtak egy sor menekültügyi intézkedés közös kezdeményezéséről.

A két párt terveit összefoglaló – a ZDF közszolgálati televízió által vasárnap este nyilvánosságra hozott – dokumentum szerint a legfontosabb cél a menedékkérők beáramlásának rendezetté tétele és irányítása, valamint a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért, hogy mindennek révén csökkenjen a menekültek száma. A második számú cél a segítség a bajbajutottakon és a védelemre szorulók integrációja.

A dokumentum hét országos szintű és öt európai uniós, illetve nemzetközi szintű intézkedést sorol fel.

A nemzeti szintű intézkedések közül az első a tranzitzónák létrehozása a határellenőrzés javítása céljából. A határ térségében kialakítandó övezetekben gyorsított eljárással kell dönteni a biztonságos minősítésű országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó emberek ügyében, és ezekből az övezetekből kell hazaszállítani őket.

Másodikként a német-osztrák határőrizeti együttműködés fejlesztését jelölték meg. A javaslat szerint a német és az osztrák hatóságoknak közösen kell járőrözniük a bajor-osztrák zöldhatáron, és létre kell hozni egy közös központot a rendőri, határőrizeti munka összehangolására.

A javaslatok között szerepel a családegyesítés lehetőségének átmeneti, két évre szóló felfüggesztése azon menedékkérők esetében, akik ugyan nem jogosultak menekültstátusra, de Németországban maradhatnak valamilyen ok miatt, például azért, mert hazájukban halálbüntetés fenyegetné őket.

A konzervatívok egyebek mellett javasolják egy úgynevezett menekültigazolvány bevezetését. Ezzel csökkenthető a bürokrácia, megspórolható, hogy a menekülteket minden egyes hatóságnál és hivatalnál külön nyilvántartásba vegyék.

Az európai uniós és nemzetközi szintű intézkedések között az első az uniós külső határok szigorú védelme, illetve egy EU-Törökország csúcstalálkozó mielőbbi összehívása. A csúcson a törökországi menekültek ellátásnak pénzügyi támogatásáról és az uniós csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitásáról kell dönteni, és határozni kell a harmadik országok állampolgárainak visszafogadásáról szóló egyezmény életbe léptetésének, valamint a török állampolgárok vízummentességéről szóló tárgyalások felgyorsításáról. A csúcson mindezen kívül dönteni kell egy legális menekültkontingens áttelepítéséről Törökországból az EU-ba.

A kezdeményezések között szerepel az afganisztáni katonai szerepvállalás meghosszabbítása, egy visszafogadási megállapodás kidolgozása Bangladessel. Szerepel a dokumentumban az az elvárás is, hogy a görögországi és olaszországi hot spotoknak már az idén teljes mértékben működőképessé kell válniuk. 

A megállapodás révén enyhül a feszültség az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a szövetségi kormány menekültpolitikáját bíráló, Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU között, és a testvérpártok közösen helyezik nyomás alá a harmadik koalíciós partnert, a szociáldemokrata pártot (SPD), amely elutasítja a tranzitzónák létesítését és fenntartásokkal viszonyul a családegyesítés lehetőségének korlátozásához.

Angela Merkel és Horst Seehofer kedden együtt ismerteti a kezdeményezéseket a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülésén. A frakcióban jelentős az elégedetlenség a kancellárral szemben, és belügyekkel foglalkozó szakpolitikusok jelezték, hogy a kormányt a határok lezárására felszólító határozattervezetekkel készülnek a keddi ülésre. 

Angela Merkel és a Bundestagban képviselői hellyel nem is rendelkező Horst Seehofer közös fellépése a frakcióülésen azt szolgálhatja, hogy a pártszövetség a viták után demonstrálja egységét és cselekvőképességét.

A CDU és a CSU vezetői szombat este öt órán keresztül tárgyaltak. Vasárnap a testvérpártok vezetői az SPD elnökével, Sigmar Gabriellel egyeztettek, aki két órai tárgyalás után távozott a berlini kancellári hivatalból. Ezután a konzervatív kormánypártok vezetői újabb öt órás tárgyalás során dolgozták ki a megállapodást. 

A nagykoalícióban így végül a két konzervatív erő nagyjából közös álláspontra jutott az európai migrációs válság kezelésének fő irányáról, de a megegyezés a szociáldemokratákkal még várat magára.

Angela Merkel, Horst Seehofer és Sigmar Gabriel csütörtökön találkozik ismét, hogy megpróbálják rendezni a még megmaradt nézeteltéréseket.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még mindig csak maszatolnak, nem lesz ennek jó vége.

'Nyugaton a helyzet változatlan.'

Napi vicc:

Kiket telepít be Németországba százezerszám a Faymann tours buszaival Merkel Mama?

Hát a BUSZlimokat!

:-)

Merkel!

"Késő minden kisöreg,
eső után köpönyeg."

Érdemes elolvasni a portfolio.hu írását, amely a Citi Research elemzőinek tanulmányára támaszkodik.

Brutális következményekkel járhat a menekültkrízis

http://www.portfolio.hu/gazdas..

"A csúcson mindezen kívül dönteni kell egy legális menekültkontingens áttelepítéséről Törökországból az EU-ba."

Ehhm, mégis mekkora lenne ez a kontingens, és az EU-ban hova telepítenék őket?

Dontvörri. Egy csapatszállítógéppel kb. 100 embert lehet visszautaztani, mondjuk Kabulba. Legyünk optimisták, jön egymillió, annak a fele maradhat. Akkor ötezerszer fordul a gép egy évben. Minden nap 15-20-szor. Mi ebben a lehetetlen? :)

(Persze elvileg akár egy egész katonai szállítógép-konvoj is utaztathat, bár az a fogadó ország szempontjából nehéz ügy logisztikailag.)

Milliós tömegeket csak zárt táborokban lehet normális körülmények közt tartani, más mód nincs.

(Hacsak Németország nincs tele elhagyott, de egyébként jó állapotban levő lakóépületekkel, meg a hozzátartozó élelmiszer-ellátó rendszerrel.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés