Ünnepélyesen búcsúztatta Fico a magyar határra induló rendőröket

2015. október 20. 13:30
Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyes keretek között engedte útjára azt az ötven szlovák rendőrt, akik Magyarország déli határának védelmében fognak segédkezni a magyar hatóságok kötelékében.

Elindult kedd délben Pozsonyból Magyarország déli határához az az ötven rendőr, akit Szlovákia a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáik megsegítésére küld. Az ötven szlovákiai rendőr 17 terepjáróval és egy autóbusszal indult útnak, az MTI információi szerint Szegedre. A rendőrök – küldetésük egyelőre egy hónapra szól – 12 órás műszakokban teljesítenek majd szolgálatot, úgy, hogy egy járőrben két magyar rendőr és egy katona mellé lesznek beosztva. A misszió tagjait Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter ünnepélyesen búcsúztatta.

Robert Fico beszédében elmondta: örül annak, hogy a Magyarországra küldött rendőrök a migránsválság olyan kezelésében vehetnek részt, amely ésszerű, hatékony és valós megoldást jelenthet, nem pedig olyan értelmetlen lépés, mint a migránsok kötelező kvóták alapján történő elosztása, amit Szlovákia továbbra is ellenez. Hangsúlyozta: az illegális migráció megfékezésében a schengeni határok védelme az elsődleges megoldás, az a nem hétköznapi megegyezés pedig, amely a visegrádi négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – között született arról, hogy összesen 170 rendőrt küldenek Magyarország déli határának védelmének megsegítésére, azt bizonyítja, hogy a V4–es együttműködés életképes. 

Fico: A visegrádi országok megvédik Schengent

„A magyarokkal a csehekkel és a lengyelekkel együttműködve megmutatjuk, hogy képesek vagyunk megvédeni a schengeni határokat (...) mert ha ezt nem tesszük meg, Európa, mint ahogy most sem, továbbra sem lesz képes kézben tartani a migránsválságot” – hangsúlyozta Robert Fico, hozzátéve: amennyiben a rendőri misszió beváltja a hozzá fűzött reményeket, és igény is lesz rá, a kiküldetést meghosszabbítják, és a lehetőségekhez képest a rendőrök számának emeléséről is szó lehet.

A Magyarországra most kivezényelt szlovákiai rendőrök csaknem fele korábban végzett már határvédelmi szolgálatot, jelentős többségük pedig a magyarul is beszél. „Vannak köztünk önkéntesek, és vannak olyanok is, akiket kiválasztottak erre a feladatra” – ondta az MTI kérdésére Pásztor Lóránt rendőrhadnagy, a misszió egyik résztvevője, hozzátéve: bár ez az első külföldi missziója, nem az ismeretlenbe megy, mivel a közösségi hálókon keresztül már felvette a kapcsolatot helyi ismerőseivel és a magyar kollégákkal is.

 

 

 

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lengyelek, csehek, szlovákok és a NATO kontingens.
"Éj­jel­től akár lő­het­nek is a mig­rán­sokra a szlo­vén ka­to­nák
Osz­lat­hat­nak, gu­mi­bo­toz­hat­nak, víz­ágyút, könny­gázt és gu­mi­lö­ve­dé­ket is hasz­nál­hat­nak."

Tessék mondani ez már a háború előszele?
Merkel kancellár asszony lesz a hadvezér?

"Nem kell hogy szeressenek-az érdek közös."

Így igaz.
Amennyiben Németország, Ausztria korlátozza a napi fogadást és Horvátország lezárja a határát Szerbia felül, akkor a migránsok a zöldhatár igénybevételével Románia, Magyarország, Szlovákia, esetleg Lengyelország is számításba jöhet, Csehország útvonalon próbálnak Németországba, Norvégiába, Svédországba, Finnországba eljutni.

Üdv. Sándor.

"nem hinném,hogy felénk jönnének" - írod.
Csakhogy ez nem hit kérdése. Amennyiben Horvátország tényleg lezárja a határát Szerbia felől, akkor az útvonal egyik állomása Románia lesz.
Erre mit lépsz?

A V4 arra készül, hogy megszerezze a görög
határvédelmi bizniszt. Most gyakorolnak. (-::

Ez igaz, de nem is kell. A boszniai útvonal túl hosszú lenne és a terep adottsága, körülmények nagyon rosszak.
Ezért inkább a romániai út jöhet számításba.

Igazad van. Valóban nem ismerem, mert 1990 előtt nem engedtek belépni. Amikor gyalogosan próbáltam meg és szóváltásba kerültem velük, majdnem a "pihenőhelyen" kötöttem ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés