Csak magyaroknak eladó

Lázár: A külföldiek földszerzését meg kell akadályozni

2015. október 8. 15:48

A szokásos csütörtöki sajtótájékoztatón Lázár János többek között arról beszélt, hogy míg a külföldiek termőföldszerzését akadályozni, addig az állampolgárok közigazgatási ügyintézését viszont megkönnyíteni akarja a kormány. Az is szóba került, hogy a horvát határon szinte teljesen kész a határzárrendszer.

A külföldiek földszerzésének megakadályozásával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami szántóföldek értékesítésére vonatkozó programot. A politikus szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: annak érdekében, hogy külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont Magyarországon, fontos biztosítani az államiföld-vásárlási lehetőséget azoknak a magyar földműveseknek, akik ezzel élni akarnak. 

Hangsúlyozta: a földeladási árverések nyilvánosak lesznek, a földet pedig csak piaci ár fölött lehet majd eladni. 

Az állami földvagyonnal kapcsolatos, a parlamenti szakbizottságban tett kijelentéseit firtató kérdésre Lázár János úgy reagált, hogy a testület ülésén nem a saját tapasztalatának adott hangot, nem is tudott volna, mert a magyar államnak nincs szántóföldművelő mezőgazdasági vállalkozása. Ez pedig azért van így – magyarázta –, mert az az általános közvélekedés, hogy amikor a magyar állam földet művel, ott csak baj lehet.

Szinte kész a gyoda a horvát határon

Lázár a csütörtöki Kormányinfo sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy szinte teljesen kész a határzárrendszer a horvát határon, továbbá hogy tárcája a közigazgatási ügyintézés megkönnyítését tűzte ki célul.

Előbbivel kapcsolatban közölte: a magyar kormány jelenleg nemzetközi egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a biztonsági határzár működésével kapcsolatos lépését meghozza. Magyarországnak az a terve, hogy a visegrádi tagállamokkal közösen védi meg a magyar-horvát határt, jelezte. Lázár János úgy fogalmazott: szervezett embercsempész-akció zajlik Magyarország ellen a horvát állam intenzív részvételével. 

Több kormányablak lesz

Az ügyintézés egyszerűsítéséről Lázár elmondta, jövő márciusra 278 új kormányablak lesz, január 1-jétől pedig számos eljárási díj csökken vagy megszűnik. A tárcavezető az adóeljárások egyszerűsítése mellett foglalt állást és azt mondta, folyamatos ellenőrzés és bírságolás helyett abból kell kiindulni, hogy az adózók jogkövetők. Kérdésre elmondta: az eljárási díjak csökkentésére még ebben a hónapban javaslatot tesz a parlamentnek, novemberben pedig benyújtja azt a javaslatát, amely a közigazgatásban dolgozók jövő júliusban kezdődő, átlagosan 30 százalékos béremelését tartalmazza.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/92398

Ajánljuk még a témában