Illegális migráció: letartóztatták a Mandiner főszerkesztőjét

2015. augusztus 31. 10:02

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Miközben az ember megbilincselve utazik az őrszoba felé egy talán civil, talán hatósági személygépjármű hátsó ülésén Kárpátalja hepehupás útjain, elgondolkodik ezen-azon.

Miközben az ember megbilincselve utazik az őrszoba felé egy talán civil, talán hatósági személygépjármű hátsó ülésén Kárpátalja hepehupás útjain, elgondolkodik ezen-azon.

Szatmárcsekének hosszú, fövenyes Tisza-partja van, amit a Kulturális Filmek Fesztiváljának vendégeként már tavaly is nézegettem, de akkor valahogy elmaradt a fürdés. Mivel feleségemet nem tudtam rábeszélni, hogy velem tartson (ő inkább a szállásunkon, a Kölcsey Kúriában maradt), egyedül indultam, hogy megfürödjek. Az autót egy távolabbi ponton hagytam, a kulcsot egy fa tövében rejtettem el.
 
A csekei strand kihalt volt, csak egy idősebb úr sétálgatott a vízben, majd indult hazafelé a családjával. A folyóban alig van víz (ennek ellenére a forróságban is meglepően hűvös), szinte a túlsó partig át lehetett gyalogolni. A meredek túlpart egy lépcsőzetesen kialakított szakaszán megláttam két horgászhelyet: nagyon békésnek tűntek, nem utalt semmi arra, hogy különösebben őriznék. Amikor kimásztam, kicsit arrébb megláttam Ukrajna kék-sárga határkövét – gondoltam, azon túl kezdődik az ukrán terület, sehol egy lélek, nem lehet belőle gond, ha megnézem közelebbről.
 
A Nagy Átkelés
 
Odasétáltam a tíz-tizenöt méterre lévő határkőhöz, láttam az azon túl kezdődő, felszántott és elboronált határsávot, és éppen indultam vissza a folyó felé, amikor feltűnt egy terepszínű meg egy civil ruhába öltözött, fiatal férfi, és rám kiáltottak – nem volt nehéz kitalálni, hogy azért, hogy álljak meg. Ott álltam víztől csöpögő, kék-piros-fehér rövidnadrágban, bokáig iszaposan. Nézegettek az elboronált sávon túlról, és a fejüket csóválták, kicsit még mosolyogtak is. A terepszínű ruhába öltözött lábujjhegyen áttipegett hozzám a sávon, és mutatta, hogy menjek vele. Nem volt nála lőfegyver, csak tonfa és CB-rádió, nem tűnt félelmetesnek a helyzet, nem beszéltek ugyan magyarul vagy angolul, de kifejezetten barátságosan viselkedtek.
 
Miután rádión beszéltek valakivel, pár perc múlva érkezett egy ezüstszínű, civil autó, egy civil ruhás emberrel. Ő is a fejét csóválta, és nekiállt telefonálgatni két telefonnal. Az egyiken felhívott valakit, aki beszélt magyarul, és neki el tudtam mondani, hogy mi járatban vagyok (határkőnézőben), és hogy Szatmárcsekéről úsztam át, egyedül, a törölközőm ott látható a túlsó parton. Közben három terepszínű ruhás, géppisztolyos őr jelent meg a töltésen, és futva indultak felénk. Ha eddig úgy tűnt, van rá esély, hogy csak simán visszazavarnak, ezen a ponton eldőlt, hogy komolyabb a helyzet: a telefonos tolmács közölte velem, hogy letartóztatnak Ukrajna határának megsértéséért. Az egyik géppisztolyos, fejkendős határőr a Magyarország felé vezető utat állta el, és ellenségesen méregetett, két társa közben eltűnt a fák között, hogy megkeresse az esetleges társaimat.
 
Bilincs & bika
 
Rövid és sikertelen keresés után visszatértek, a tolmács telefonon közölte, hogy a Beregsurány-Asztély határátkelő ukrán oldalára visznek, oda kell eljuttatni az útlevelemet, a feleségemet is onnan tudom majd felhívni. Amikor indultam volna az autó felé, a fejkendős határőr megállított, bilincset vett elő, és megbilincselve ültettek be a hátsó ülésre, amit egy zacskóval takartak le előbb.
 
A korábban sokszor inkább komikusnak tűnő helyzet itt kezdett erősen aggasztani. Nem tudtam, mennyi idő telt el, mióta eljöttem a szállásunkról, és nem indultak-e még a keresésemre. Egyáltalán nem tűnt derűs kilátásnak, hogy esetleg csak egy gazdátlan törölközőt és pólót találnak a csekei fövenyen. Ráadásul erős kételyeim voltak, tudom-e a feleségem mobilszámát, sokkal esélyesebbnek tűnt, hogy senkiét nem tudom, csak nagyszüleim meg édesanyám otthoni, vezetékes számát, de az ő felhívásuk sem tűnt igazán vonzó eshetőségnek.
 
A hátsó üléshez nem volt biztonsági öv, így összebilincselt kézzel igyekeztem kapaszkodni, és közben az autó óráját néztem: az időeltolódást is figyelembe véve nagyjából másfél órája indultam el a partra. Ahogy az asztélyi határőrségi objektum felé robogtunk, Beregszász előtt egy hazafelé tartó csorda mellett vitt el az utunk. Kicsit lassítottunk, de azért elég lendületesen haladtunk el mellettük, amikor az egyik bika kivált a menetből, és átlósan átvágott előttünk. Csak nagy fékezéssel sikerült elkerülni, hogy elüssük – az autót vezető férfi hátrafordult, és fejét csóválva ennyivel kommentálta a történteket: cc-cc-cc.
 
A telefon
 
Mire megérkeztünk a határhoz, már erősen aggódtam, hogy mikor fogok tudni telefonálni, és stimmel-e az útközben kitalált telefonszám, amiről nagyon reméltem, hogy valóban Mese száma. Egyemeletes épület előtt álltunk meg, az udvar terepszínű ruhás emberekkel volt tele, akik közül néhányan közömbösen, néhányan érdeklődve figyelték, ahogy mezítláb, egy szál nedves fürdőnadrágban, megbilincselve bevezetnek az őrsre. Az egyik fiatal ügyeletes jól beszélt angolul, és nagyon segítőkész volt. Miután felvette a nevem és az adataim, és megbeszéltük, hogy mekkora hülyeséget csináltam, az egyik előtte lévő asztali telefonra mutatott, hogy azon felhívhatom a feleségem.
 
Nem egészen értettem, hogyan, mivel a telefont csak simán a kezembe adta, hogy beszéljek. Foglaltat jelzett, aztán újabb kísérletre a magyar határállomás jelentkezett be. Bemutatkoztam, és elmondtam, hogy a feleségemmel szeretnék beszélni, megadtam a számot, és vártam. Már azt hittem, hogy nem jó a szám, amikor Mese hangját hallottam a telefonban – akkor ébredt, szerencsére. A te meg hol a fenében vagy? kérdés tisztázása után megkértem, hogy hozza el Beregsurányba az útlevelem, mondta, hogy hozza, amint tudja. Ez sem tűnt egyszerűnek, mivel az autónk a Tisza-parton, tőle jó néhány kilométerre állt éppen, és a kulcs sem nála volt, hanem egy fa tövében pihent.
 
Munkács illegális bevándorlói
 
Nem sokára újra telefonhoz hívtak, a magyar határállomásról kerestek, és azt kérdezték, hova visznek. Hogyhogy hova visznek? – kérdeztem vissza. Mármint melyik fogdába, hangzott a válasz. Eddig valamiért azt gondoltam, hogy ha megérkezik az útlevelem, azonosítanak, megbüntetnek, és mehetek haza. Megkérdeztem az ukrán ügyeletestől, aki azt mondta, hogy mivel péntek este van már, hétfőig nincs bíróság, így Munkácson fogom tölteni a hétvégét a többi illegális bevándorlóval közös fogdában.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt vajon a fogdából írta BÁG? A szövegből úgy látszik, hogy mg mindig bent van?

Remélem, hogy ép bőrrel megússza a "kalandot"!

Számomra a '60-as, '70-es éveket idézte ez a kalandismertető.
De legalább világossá vált a felelőtlen és kíváncsiskodó újságíró számára is, hogy csak néhány száz métert kell korunkban gyalogolni és máris 40-50 évet visszaléphetünk.
Legalább a kalandvágyó újságíró kapott némi ízelítőt, de valójában csak annak soft változatát abból, hogy milyen volt régen a szocializmus idején

LOL
Szerintem BÁG most titkon meg van elégedve, mert megismerte az USA-ból exportált liberális demokrácia működését.
Liberálisan bekasztlizták és demokratikusan lehetővé tették, hogy kiposztolhassa az exportált amerikai liberális demokrácia működését.

Mi ez ha nem a liberális demokrácia csúcsa?!
;-)

Nem kell elkeserednie BÁG-nak. A történelem csak önmagát ismétli. ;-)

A lényeg;
"Érted jöttünk, elvtárs, nem ellened!"

Ez ott mindig így működött, kell egy kis helyismeret, hogy ne szaladjon bele ilyenbe az ember.
Hallottam olyanról, akit útszéli pisilésért megbüntettek.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. augusztus 31. 10:47

- Mit csinál a börtönben a főszerkesztő rab?
- Cikket ír a illiberális demokrácia működéséről.

"Hallottam olyanról, akit útszéli pisilésért megbüntettek."

Biztos fújt a szél, mint a székely viccben.

Kimegy a székely, az udvarra pisilni. Mikor bejön a házba, az egész gatyaszára csupa víz. Megkérdezi tőle a felesége:
- Mi az, esett az eső?
- Nem, fújt a szél!

30%-os részvételnél. Felteszem, hogy a jobbikosok mind elmentek. Mi lesz a választáson egy jelentősen magasabb részvételnél?

Mi van, kiléptél a DK-ból? Ha még nem, ilyen beirogatásokért rögtön kitesznek.

Mennyi pénzt be lehetne szedni ezzel:-)

Átütemezték az államadósságot, megtették az ukránoknak, amit a görögöknek nem.

Na, előre látom, hogy most aztán beindul a médiahenger egy újságíró letartóztatása miatt, jön a Riporterek Határok Nélkül, és társai, és testületileg elítélik Ukrajnát...

Nem vagyok biztos abban, h. az intelligensebb Magyarországon a "közeg"barátságosan félrenéz, a fürdőruhás fiatalember visszasétál.
Az embernek nem lehet mindig szerencséje.
Ha a hivatali fogaskerekek közé hétvégén keveredik az ember, ez van, általában.
Mondjuk, azt lehetett tudni, h. túlnan, ottan egy másik ország van, nem pusztán és csak a Sors szeszélyéből.
Ezzel együtt gratulálok a szerencsés megmeneküléshez!
Nehéz valamit NEM kibírni, 2 járásnyi honfitársunk ebben a remek országban éli le az egész életét. Ha az ember valami jobb helyre vágyna, nem árt arra gondolni, h. hány rosszabb van és nem is messze.

Hülye vagy. Ha nem lenne határellenőrzés, nem lennének embercsempészek. Ahogy határ nélkül semmit sem csempésznének. Bár lehet, hogy a Jobbik háza táján sertepertélő volt gárdisták épp a vámmentes övezeten belül próbálnak most ezt-azt csempészgetni, mondjuk cigarettát Ausztriába, ebből nem lesz sok haszon.
Summa summarum: pont a határellenőrzés, és a kötelező regisztráció miatt ültek azok a szerencsétlenek a furgonban, de neked semmi nem számít, még a halálukból is politikai tőkét akarsz faragni.

Válaszok:
Karvaly | 2015. augusztus 31. 11:53

Megérdemled. Akinek nincs elég esze, hogy magától is rájöjjön, mi fér bele egy érzelmekkel telített vitába, és mi nem, azzal meg kell tanítani. Tudod, a stílus maga az ember, hátha így, egy pofon után némileg megváltozik a stílusod, és talán kicsivel te is jobb ember leszel.

Nem kell rémálomnak gondolni azt sem, hogy a Tisza közepébe is belőnek, elvégre ott a határ.

Nem. Azok az emberek azért ültek a furgonban, mert illegálisan akartak Németországig eljutni, kikerülve a hivatalos utat.
Ne hibáztassák az államot a rá vonatkozó előírások betartatásért azok miatt, akik bünözőkkel együttműködve sértik meg az adott állam törvényeit.

Válaszok:
opht | 2015. augusztus 31. 11:56

Nagyjából ezt írtam...

Hát, ennek nem örülök. Leírod, hogy milyen kommentek miatt?

Itt van tényleg elég sok nagyon kemény komment, de ha úgy tekintünk erre, mintha a kocsmában beszélgetnénk - és szerintem ez így helyes, akkor azért nem jelentgetünk fel.

Engem már kitiltott a Mandiner, mert egy "lerománozásra" hasonló stílusban "askenázizással" válaszoltam. Erre nem vagyok büszke, de szerintem a lerománozásra ez a megfelelő - mondom kocsmai - elégtétel.
Azt pedig nem szeretném, ha ide csak úri módon lehetne írni.

Azt meg főleg nem, ha feljelentgetnénk egymást.

Robbanás volt az ukrán parlamentnél, 15 sérült.
Mandiiiiii!!!!!!!!!

Válaszok:
ÁrPi | 2015. szeptember 1. 9:48

Ez inkább pótcselekvésnek tűnik mint valós határ védelemnek.

"végül is,imé egy ország aki védi a határait."


Ímé azok így járnak akiknél nincs ott ugye egyszál feredőgatyóban BUK-sza hogy esetleg megválthassák szabadságukat az ukrán határőrizetnél. Akinél van BUK az grasszálhat!

Most Turulunk Tiszapartvonalon kivülre lépett és máris átlépte a határt!

Mandi001 turul mostmár sittes, ezentúl csak kakukkot olvasok :-D

Ha Mo-on készülök nyaralni, biztos, hogy nem viszem magammal az útlevelemet. Ő miért vitte?

Meg ne sértődj boszi, mennyi évet remélsz még,
illetve erre mennyi évet gondolsz el?

Ja egyébként tippelem: Bayer vagy Lovas a delikvensed?

kék-piros-fehér rövidnadrágban,

Na itt basztad el.

Lehetséges, hogy valóban tényleg szándékosan követte el a tiltott határátlépést? Mindenhova viszi magával az útlevelét? Felkészült volt.

Aham...és mennyi évet remélsz még, illetve

mennyi évet gondolsz el Bayerra? :-)


""nagyon remélem, hogy megérem a napot, amikor egy szál gatyában kell menekülnie Magyarországról.""Ja és azt tudja-e Bayer (is) hogy hiábavalóság, szélmalomharcot vív ha boszorkányok ellen küzd?
( Könyves Kálmán királyunk megmondta! )

..s hogy az ilyen boszipörölyök italfogyasztási informáltsága oly jelentős vagy jelentéktelen, mint anno doomhammer mident átütő :) , worlukdicsőitéséhez hasonlatos bölcsességei BogárLászló professzorról :-)

Hát klassz ez a régi nóta az amerikai, sorozott katona szájából

a Nemzethalálról, haldokló nemzetről...

( Facing a dying nation of moving paper fantasy.)

..és egyszerre a ballib-féle oldy nick MarkBolt tollából..


Klassz hogy a fejetlen MarkBolt-ok fontolgatás nélkül, csukott szemmel is jó analógiának tartják a Hair musical dalszövegét haldokló amerikai nemzetről


muhaha

"Mandiiiiii!!!!!!!!!"

Vedd észre hogy tán tényleg Hűvösre tették,

amíg a neje nem keríti elő az útlevelét amit tán nem is vittek magukkal az ország szélén kirándulásra...A kék-piros-fehér rövidnadrág pedig tényleg nem a legoptimálisabb

szinkompozició volt a fedett művelet végrehajtására, DE
Piros-fehér csíkos Anjou-liliomos mintázatú gatyában sokkal becsületesebb lett volna a

Tiszai átkelés offenziva megindítása!

"Túlfantáziáltad, "

((muhaha))

El vagy tévedve a valóságszintekben,

te REM-ben remegsz én meg az alfajárásodban hangzó ill. leírt szavaidra éberen reagáltam :-D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés