Spiegel: Merkel még nem tett le a menekültkvótákról

2015. augusztus 21. 16:50
Hétfőn találkozik Berlinben a német kancellár és a francia elnök: a menekültkérdésről is egyeztetnek majd. Sajtóhírek szerint Merkel azt reméli, hogy Hollande segítségével nyomást lehetne gyakorolni a kelet-közép-európai országokra, hogy mégis vezessék be a menekültkvótákat. Az EP külügyi bizottságának német elnöke rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgeti a migrációs hullám miatt.

Rendkívüli uniós csúcsértekezlet összehívását sürgette a menekültválság miatt egy pénteki interjúban az Európai Parlament külügyi bizottságának német konzervatív elnöke. Elmar Brok a ZDF német országos közszolgálati televíziónak pénteken azt mondta, hogy „évszázadok óta nem látott népvándorlás” kezdődik.

Egészen új helyzet állt elő, ezért a főnököknek kell kézbe venniük az ügyet” – mondta a konzervatív CDU politikusa. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a görög válságról tartott megannyi tanácskozás után most egy „menekültügyi csúcsot” kell tartaniuk – mondta Elmar Brok. A politikus szerint be kell vezetni a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták rendszerét, és uniós összefogással javítani kell a menekültügyi ellátáson azokban a tagországokban, amelyekben a menedékkérők elérik az EU területét.

A huszonnyolc EU-tagállam közös fellépéséről tárgyalt a német és a francia belügyminiszter is. A csütörtökön késő este Berlinben tartott megbeszélésen Thomas de Maiziere és francia kollégája, Bernard Cazeneuve egyetértett abban, hogy össze kell hangolni a menekültügyi szabályokat, így egyebek mellett közösen kell meghatározni az úgynevezett biztonságos származási országok körét. A német és a francia belügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak a menedékkérők visszafogadásáról szóló egyezmények megkötésére kell törekednie úgynevezett harmadik országokkal, vagyis az Európai Unión kívüli államokkal, és a fejlesztési támogatásra szánt összegek átutalását ezeknek az egyezményeknek a betartásához kell kötnie.

A Spiegel Online hírportál egy pénteki, brüsszeli keltezésű beszámolója szerint Németország és Franciaország a legmagasabb szintre emeli a menekültválság ügyét, és közös fellépést tervez. Angela Merkel és Francois Hollande hétfőn találkozik majd Berlinben, Petro Porosenko ukrán államfővel folytatnak megbeszélést Ukrajna helyzetéről, de a tanácskozás előtt lesz egy német-francia kétoldalú egyeztetés a menekültügyi kérdésekről.

A Spiegel Online szerint Merkel azt reméli, hogy Hollande-dal összefogva sikerül megtörni a kelet-közép-európai uniós tagállamok ellenállását a menekültügyi kvótarendszer bevezetésével szemben. Arra is lehet számítani, hogy Berlin és Párizs megpróbál kidolgozni egy javaslatot arról, hogy mely államok minősíthetők biztonságos származási országnak. 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Spiegel Online szerint Merkel azt reméli, hogy Hollande-dal összefogva sikerül megtörni a kelet-közép-európai uniós tagállamok ellenállását a menekültügyi kvótarendszer bevezetésével szemben.

Csakhogy ezek a 'menekültek' nem ezekbe az országokba vágynak, nem ez volt számukra a cél. Még a célországnak tekintett Svédországban és Németországban is elégedetlenkednek, balhéznak, hogy fognak majd arra reagálni ha egy számukra kedvezőtlen helyre pottyannak? Mit fognak kezdeni velük a kelet-közép-európai régióban, ahol már eleve súlyos problémákkal küszködnek enélkül is?

Kezdek kiábrándulni Angelából, de nagyon.

Ebben a vitában a brüsszeli Open Europe vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a kvóta rendszer rossz, mert eleve nem jó elgondolás erőszakkal a nyakába varrni különböző országoknak ezeket a migránsokat. Szerinte ehelyett ú.n. "welcoming centre"- ket kellene felállítani nekik, de nem Nyugat-európai országokban. Hogy pontosan hol azt nem részletezi teljesen világosan.

https://www.youtube.com/watch?..

9:10-nél

Merkel és Hollande törődjön a saját dolgával. Merkel pedig emlékezzen arra, amikor ő maga is azt mondta, hogy a multikulti megbukott. Vagy azóta visszavonatták vele gazdái ezt a mondatot?

Hol van leírva az uniós szerződésben, hogy Merkel, vagy bárki ránk erőszakolhatja a migránsokat? Hogy aztán nálunk is elszaporodjanak, mint a nyugati államokban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés