Egyszer használatos stadion – így készül Boston az olimpia rendezésére

2015. július 5. 10:52
Előre látható, hogy a költségek el fognak szállni – emiatt tiltakoznak sokan Bostonban a 2024-es Olimpiai játékok ottani megrendezésének terve ellen a Napi.hu szerint. A polgármester is az adófizetők pénzét félti, és közel sem biztos még abban, hogy a beruházás Boston érdekét szolgálja. A rendezés tervét a helyiek kevesebb, mint fele támogatja csak.

Előre látható, hogy a költségek el fognak szállni – emiatt tiltakoznak sokan Bostonban a 2024-es olimpiai játékok ottani megrendezésének terve ellen a Napi.hu szerint. A Boston Globe című hírportál információira hagyatkozó cikk szerint a pályázat ellenzői komoly mozgalommá alakultak, amely miatt a szervezőbizottságnak a terveket jócskán át kellett írnia. 

Míg a testület vezetője kijelentette, ez a bostoniak nagy gazdasági lehetősége, Martin J. Walsh, Boston polgármestere jóval visszafogottabban beszélt a tervekről. Mint mondta, teljes mértékben meg szeretne győződni arról, hogy az adófizetők pénzét nem kótyavetyélik a megvalósítás során, és összességében jól fognak járni a beruházásokkal. A kivitelezés túlnyomó részt magántőke bevonásával történne, jelentős adókedvezményekkel. Az építőket arra köteleznék, hogy öt százaléknyi tartalékot különítsenek el a kiadások túllépésére. A szervezők a közel ötmilliárd dolláros költség mellett alig 60 milliárd forintnyi többletbevétellel számolnak, és biztosítást is kötnének, hogy a nem várt anyagi buktatóktól megvédjék a büdzsét, aminek vizsgálatára egy kockázatelemző céget is felkértek.

A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy jórészt olyan építkezéseket helyezzenek kilátásba, amelyek az rendezéstől függetlenül is hasznosak és szükségesek a város számára. Érdekesség, hogy az olimpia fő helyszínéül szolgáló, 69 ezer fős stadiont „eldobhatónak” tervezik, azaz ideiglenes épület lenne, amit a lebonyolítás után elbontanának. A hozzá felhasznált építőanyagot újrahasznosítanák, a helyén pedig parkot létesítenének – áll a tervben. 

A közvélemény-kutatások alapján a pályázatot a bostoniak kevesebb, mint fele támogatja. Budapest szintén tervezi, hogy megpályázza a rendezés jogát.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés