The second term of Viktor Orbán

Előítéleten és lelkesedésen túl: angol nyelvű könyv elemzi Orbán Viktort

2015. július 1. 13:11

The second term of Viktor Orbán - Beyond prejudice and enthusiasm (Orbán Viktor második ciklusa: előítéleteken és lelkesedésen túl) címmel jelentetett meg a magyar kormány és Orbán Viktor politikáit elemző kötetet a budapesti Danube Institute. A bevezető tanulmányt követő tizenegy esszé nagy többsége az 1989 óta eltelt 26 esztendő magyarországi politikai realitásával foglalkozik, felrajzolva a Fidesz és a pártot markánsan meghatározó Orbán Viktor eddigi pályaképét.

A kötet keddi bemutatóján John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke, Bod Péter Ákos közgazdász és Hörcher Ferenc filozófus beszélgettek egymással, a moderátor Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója volt. Thorpe szerint érdekes szemszögből elemzi a kötet az Orbán-kormány és a miniszterelnök politikáit.

John O'Sullivan arról beszélt: a kötet szerzői jellemzően az esetleg a kormányzatban dolgozó személyek távoli barátai és nem keserű ellenségei voltak. A könyv fő célja O'Sullivan szerint az volt, hogy megismerjék, mi a Fidesz, ki Orbán Viktor és mi az orbánizmus ma. „Orbán Viktor nem illik pontosan az európai középjobb táborba. Mi ő, ki ő? – tehetik fel a kérdést külföldön.” A Danube Institute elnökét külföldön elárasztják az Orbánról szóló vélemények és kritikák, de azok szerinte részben tévesek vagy eltúlzottak. „Ezek a túlzások elhomályosítják a magyar kormány eredményeit, de a valódi tévedéseit is.” O'Sullivan teljesen tévesnek tartja azokat a feltételezéseket, hogy Orbán Putyin szövetségese lenne: a magyar kormány rendre megszavazza az Oroszország elleni szankciókat, de az Ukrajnában élő külhoni magyarok miatt valóban bonyolult a magyar kormány helyzete az ukrán válság kapcsán. A brit elemző szerint ugyan vannak Nyugat-kritikus kiszólások a Fidesz háza táján, de Orbán Viktor politikájának tartalma nem változott annyira. Az viszont igaz, hogy a kormányzat szeret újítani, új megoldásokat bevetni. Orbán tavalyi illiberalizmussal kapcsolatos kijelentéről O'Sullivan úgy vélekedett: ez úgy rajta fog maradni Orbánon, mint Margaret Thatcheren a „nincs olyan, hogy társadalom” kiszólása.

Bod Péter Ákos a kötet bemutatóján a magyar gazdaság állapotára koncentrált: szerinte ma jól alakulnak a gazdaság számai, nő a GDP, alacsony a hiány. „Az a kérdés, hogy a jó gazdaságpolitika miatt, vagy ettől függetlenül, annak ellenére?” Bod szerint a 2010 előtti nyolc esztendő szocialista kormányzása nemcsak pénzügyi tekintetben, hanem a foglalkoztatás terén is katasztrofális volt, a 2010 utáni időszak pedig a korrekciókról szólt. Bod az orbáni gazdaságpolitikát nem unortodoxnak, hanem heterodoxnak tartja, amelyben konvencionális és nem-konvencionális megoldások egyaránt megjelennek. A 27 százalékos áfa a feketegazdaságnak felhívás keringőre, de sújtja a szolgáltatóipart is, amelyben sokkal inkább van Magyarország jövője, mint a termelésben. A magánszektorban a foglalkoztatottság a válság előtti szintet még nem érte el, a közszférában pedig a közmunka miatt haladja meg. A kormány Bod szerint nagyon aktív politikákat folytat. A magyar állam regionális összehasonlításban túl nagy, és magas az adóztatás mértéke is, ami nem éppen jobboldali politikának minősül. Bod Péter Ákos úgy látja: kritikaként fogalmazható meg, hogy az erős állam nem konzultál az érintettekkel, sok az improvizáció és a korrekciók korrekciója a kormányzás során. Összefoglalva úgy értékelte a gazdasági helyzetet: a gazdaság relatíve jól teljesít, de aggodalomra ad okot az etatizmus, a szektorról szektorra behatoló állam. „Könnyű az államot megnövelni, de annál nehezebb lecsökkenteni” zárta szavait Bod Péter Ákos.

Hörcher Ferenc filozófus a politikai gondolkodás kutatójaként vett részt a kötet megírásában. Elmondása szerint a jövő kihívásairól írt, és konzervatív szempontokat, konzervatív ihletésű politikákat kért számon a kormányon. Emlékeztetett arra: még mindig a posztkommunizmusban élünk, a magyar társadalom pedig a 20. századi tragédiák (Trianon, holokauszt, kommunizmus) miatt továbbra is traumatizált. Ezek a traumák megosztják a társadalmat. A politikának szerinte ezzel szembe kell néznie, és a konszolidációra, az enyhülésre kellene a hangsúlyt helyezni a konfliktusok élezése és a rövid távú célokra való koncentrálás helyett.

A The second term of Viktor Orbán - Beyond prejudice and enthusiasm (Orbán Viktor második ciklusa: előítéleteken és lelkesedésen túl) című kötet fülszövege azt emeli ki, hogy a könyv Orbán Viktor és az orbánizmus történetének első vázlata. A bevezető tanulmányt követő tizenegy esszé nagy többsége az 1989 óta eltelt 26 esztendő magyarországi politikai realitásával foglalkozik, felrajzolva a Fidesz és a pártot markánsan meghatározó Orbán Viktor eddigi pályaképét. A John O'Sullivan és Pócza Kálmán, a Danube Institute tudományos igazgatója által szerkesztett a budapesti BL Nonprofit Kft. és a londoni Social Affairs Unit által a Danube Institute-tal együttműködésben megjelentetett könyvben mások mellett Ablonczy Bálint, Bod Péter Ákos, Élő Anita, Stumpf András és Csizmadia Ervin írásai olvashatóak; Rajcsányi Gellért pedig a miniszterelnök két tanácsadójával, Lánczi Andrással és Tellér Gyulával készített interjút a kötethez.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/87714

Ajánljuk még a témában