Magyar Hírlap: Hárommilliárdból újítják fel a Rumbach utcai zsinagógát

2015. június 29. 8:39
Elkezdődhet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az ott helyet kapó Együtélés Háza felújítása, a projekt összesen hárommilliárd forintba kerül – tudta meg a Magyar Hírlap. A Sorsok Házában megnyitandó kiállítás tartalmáról még egyeztetnek, s vizsgálni fogják, hogy miközben az európai átlagnál alacsonyabb hazánkban az antiszemitizmus, aközben miért ezzel ellentétes a zsidóság biztonságérzete.

Aláírták a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógáról szóló támogatási szerződést, a támogatás első részét is elutalták, így megkezdődhet a beruházás kivitelezése – tudta meg a Magyar Hírlap a Miniszterelnökségtől. Az épület rekonstrukciója, valamint az ott helyet kapó Együttélés Háza elnevezésű projekt megvalósítása csaknem hárommilliárd forintot tesz ki.

 
A Magyar Hírlap hozzáteszi: nincs jelentős előrelépés viszont a józsefvárosi Sorsok Háza esetében, habár az épület elkészült; Lázár János miniszter szerint azonban a zsidó szervezetek és felekezetek egyetértése nélkül nem nyílhat meg a holokauszt gyermekáldozataira emlékező múzeum. A kormány hajlandó akár évekig egyeztetni a tartalomról. Egy előzetes koncepciót már készített a Schmidt Mária vezette közalapítvány, ezt azonban szinte csak lesújtó kritikák érték, többek között a Magyar Tudományos Akadémia részéről.
 
A napokban a kabinet több tagja is találkozott Andrew Baker rabbival, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízottjával, valamint Michael Linkkel, az Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) vezetőjével. A találkozókon felmerült, hogy míg az objektív adatok alapján a hazai antiszemitizmus mértéke alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban, addig a magyarországi zsidó közösség biztonságérzete nem ezt jelzi. Ezért kutatási tevékenység indulna e kettősség okainak vizsgálatára. 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen, miután a kormány felépítette Budapesten a Trianon Emlékmúzeumot, lehet másra is költeni.

A náci, fasiszta kormánynak mennyit kell évente költenie arra, hogy hatalmon maradhassanak?

Semmi bajom ezzel!
Örömmel látom!
Nem vagyok vallásos, de mindenütt megcsodálom a templomokat, zsinagógákat, mecseteket.
Annál is inkább, mert üldözésnek voltak kitéve Magyarországon a zsidó és a keresztény egyházak és híveik.
Ennyivel tartozunk!

Ugyanazt gondolom, mint ti!

8 mecset van csak Budapesten :D

és idén terveztek építeni egy nagyot...állami beleegyezéssel valahol köbányán, csak az olimpia vélewtlenül lefoglata azt a területet hirtelen...pedig már török beleegyezés is volt..

Tudod, hogy nem a vallásokkal van a baj, hanem az alkalmazóival, volt olyan, hogy inkvizició, meg keresztesháború, kicsit el vannak csúszva időben...de analógia egy pici van

gyerekektől mit vársz :D?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés