Normafa: érvénytelen népszavazás, az igenek győztek

2015. május 18. 7:13
A XII. kerületi választók 27,6 százaléka vett részt a Normafa újjáépítéséről szóló népszavazáson, amely így érvénytelen lett. Ugyanakkor az igenek elsöprő többségben vannak: a szavazók 81 százaléka támogatta az átalakítási terveket. A helyi MSZP és Együtt kiállt Pokorni tervei mellett, a Jobbik és a DK elutasította azt.

 Az igen szavazatok nyertek a Normafa rendezésével kapcsolatos helyi népszavazáson – jelentette be Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere vasárnap este.

A referendumon 27,6 százalékos volt a részvétel, ez Pokorni szerint kiemelkedően jó arány, ugyanakkor a népszavazás érvénytelenségét is jelenti. Az összes szavazat 81 százaléka igen, 19 százaléka nem. 

Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta: a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel, élni kívánnak a törvény adta lehetőséggel és azzal, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a finanszírozásra. A több mint 350 hektáros parkerdő rendezése több évet vesz igénybe, de több munkálatot – például a padok, szemetesek, nyilvános WC-k, játszóterek és sétautak rendbetételét – már a következő hetekben megkezdik – tette hozzá.

Szétválasztják a séta- és futópályákat, utóbbiak felületének kiválasztásába ugyancsak bevonják az embereket. A Rege parkban kétszer három méteres mintafelületeket alakítottak ki, a futók értékelhetik, hogy melyiket tartják rokonszenvesnek, de a döntésbe a Magyar Atlétikai Szövetséget és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséget is bevonják.

A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt másfél évben néhány kivételtől eltekintve tárgyilagos és korrekt párbeszéd folyt a zöld- és civil szervezetekkel, ellenzéki képviselőkkel, és ennek köszönhető a csaknem konszenzusos javaslat. „A 21. században ezt a politikai metódust kell folytatni” – jelentette ki Pokorni Zoltán, hozzátéve: az emberek azt támogatják, amibe bele tudnak szólni. A jövőben egyre fontosabb lesz, hogy minél inkább bevonjuk az embereket a közügyek eldöntésébe – hangoztatta.

A kerület vezetője megköszönte mások mellett Vincze P. Márton kormánybiztos és Fónagy János államtitkár, a kerület országgyűlési képviselőjének munkáját, továbbá megköszönte, hogy Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt helyi politikusa is szakmai kérdésként kezelte az ügyet és nem nagypolitikai haszonszerzést láttak az álláspontjuk kialakításában, hanem „volt bátorságuk egy kormánypárti politikus mellé odaállni”.

A DK szerint ugyanakkor „a hegyvidéki polgárok kevesebb, mint negyede támogatja Pokornit”. Kerék-Bárczy Szabolcs helyi DK-s képviselő a közelményében azt írta: „a sikertelen referendum fontos üzenete, hogy a helyi lakosok bölcsebbek a polgármesternél, és  ebben a kicsinyes politikai játékban nem kívánnak részt venni”.

A helyi népszavazás akkor lett volna érvényes, és így kötelező erejű, ha a szavazásra jogosultak – ez esetben mintegy 48 ezer ember – több mint fele szavazott volna. A polgármester azonban már korábban kijelentette: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.

 

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés