Fidesz: Széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében

2015. május 13. 20:55
A Fidesz budapesti elnöksége úgy döntött szerda este: a következő hónapokban Tarlós István főpolgármester bevonásával az érintettek lehető legszélesebb körével egyeztetnek az új fővárosi kórház ügyében.

Széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében - közölte a Fidesz budapesti elnöksége szerda este az MTI-vel.

 
Az elmúlt hetekben vita alakult ki a budapesti városvezetők között az új fővárosi kórház ügyében, a Fidesz budapesti elnöksége ezért szerdán napirendre tűzte a kérdést – írták. Közleményükben kiemelték: az elnökség üdvözli, hogy a kormány „egy ilyen nagy volumenű kórház fejlesztését tervezi”. Az pedig „természetes, hogy egy ekkora beruházást minden városvezető szeretne a saját területén megvalósítani”, a döntést azonban sok vélemény figyelembe vételével kell meghozni – tették hozzá.
 
A szerdai ülésen úgy döntöttek: a következő hónapokban – Tarlós István főpolgármester bevonásával – az érintettek lehető legszélesebb körével egyeztetnek a kérdésről. A Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara, az egészségügyért felelős államtitkárság, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, a fővárosi kórházvezetők és a kormányhivatal vezetőjének véleményét is kikérik – közölték. Hozzátették: sok véleményt kell figyelembe venni, egyebek mellett közlekedésszervezési kérdéseket vagy – ha az ellátási terület túlnyúlna Budapest határain – az agglomerációs települések véleményét. 
 
Kiemelték: azt szeretnék elérni, hogy ősszel egy alaposan kidolgozott javaslatot tehessenek a kormánynak.
 
Korábban Tarlós István főpolgármester és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területét tartotta a legalkalmasabbnak egy új kórház létrejöttére, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere viszont egy IV. kerületi kórház mellett foglalt állást.
 
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter álláspontja szerint konzultációt kell indítani a kérdésről, meg kell kérdezni a budapestieket, mit gondolnak a mai fővárosi egészségügyi ellátásról és mi az elképzelésük, hol kellene fejleszteni az ellátást.
 
Szombaton Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy nem feltétlenül egy új kórház megépítése lenne a megoldás Buda és az agglomeráció egészségügyi ellátására, hanem a meglévő intézmények fejlesztése.
 
Kedden a napigazdasag.hu azt írta: az utóbbi időszak legélesebb vitája alakult ki a Fidesz budapesti vezetői, polgármesterei között az új, állami szuperkórház miatt, és nincs esély arra, hogy az ellenérdekelt felek engedjenek, mert a hátrálást saját személyes vereségükként értékelnék.
 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én Bús Balázzsal értek egyet, ne újat építsenek, hanem meglévőket (vagy ha egy szupit akarnak akkor egyet közülük) fejlesszenek.
Kórházakkal Pest jobban el van látva, mint Buda tekintettel arra, hogy a János kórház olyan állapotba került, amilyenbe.
De ha már újat akarnak, akkor lehetne a János területén felépíteni újat -a meglévő épületek egy részének lebontásával (nyilván nem össze-vissza, hanem területileg egy kupacban) a többit meg lassacskán szanatóriummá(rehab intézetté) lehetne átalakítani például.
Ha én szavazhatnék ezek lennének a preferenciáim.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés