Öt civil népszavazási kezdeményezést hitelesített a huszonnyolcból az NVB

2015. május 7. 17:29
Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság. Huszonnyolc kezdeményezésből öt „rendszerbontó” népszavazás indulhat, ha valamennyi ügyben lezárulnak a jogorvoslatok. Egy elutasított kezdeményezés terrorjelképnek minősítette volna a Fidesz lógóját és a feszületet.

 A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy a huszonnyolc kezdeményezésből – a korábban elfogadottakkal együtt – öt „rendszerbontó” népszavazás indulhat, ha valamennyi ügyben lezárulnak a jogorvoslatok.

 
A testület által megtárgyalt, majd 5:3 arányban támogatott népszavazási kezdeményezés az egészségügyi várólisták lerövidítését célozza, azt, hogy a betegeknek legfeljebb fél évig kelljen várniuk a nem azonnali ellátást igénylő ellátásokra.
 
Civilek március 15-én indították el rendszerbontó népszavazási kezdeményezésüket, a 19 akkor benyújtott kérdésből az NVB hármat hitelesített. Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport aktivistája és Vajda Zoltán, a 60ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport aktivistája április 10-én jelentette be, hogy további kilenc kérdést nyújtottak be hitelesítésre az NVB-hez, ezek közül a testület – a mostanival együtt – kettőt hitelesített.
 
A most hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?”
 
Az NVB csütörtöki ülésén négy rendszerbontó kezdeményezést utasított el, mert vagy nem voltak egyértelműek, vagy az alaptörvény módosítását célozták, vagy nem tartoztak az Országgyűlés hatáskörébe.
 
Az elutasított kérdések így szólnak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén ne működhessen a kiégett nukleáris üzemanyag végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői a Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami tulajdonban álló védett és fokozottan védett, valamint a védelemre tervezett gyep- és szántóterületek vagyonkezelője csak nemzeti park igazgatóság lehessen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?”.
 
A testület érdemi vizsgálat nélkül elutasított egy további, magánszemély által benyújtott, formailag is hibás kérdést is, mert az alkotmányellenes volt. A kezdeményező a „terrorjelképek” közé sorolta volna a Fidesz narancsos logóját, valamint a feszületet. Az NVB valamennyi megszólaló tagja megdöbbenésének adott hangot és sértőnek ítélte a kérdés szövegét. Többek véleménye szerint a kezdeményezés a joggal való visszaélésnek is minősíthető. 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A csodafegyver. :)

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?"

Na most elképzeltem, amint erre (meg mondjuk 4 másik kérdésre) tömött sorokban indulnak a választópolgárok "rendszert bontani".
:D

Nem lennék meglepve, ha az aláírásokat sem tudnák (akarnák) már összegyűjteni.

Gulyás Balázs alis Gurmai Zita:-))))
nem esik messze az alma a fájától:-))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés