Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Operaház volt főigazgatóját

2015. április 30. 20:54
Gyanúsítottként hallgatta ki az Operaház volt főigazgatóját, Vass Lajost a NAV, amely hűtlen kezelés miatt folytat büntetőeljárást – hangzott el az M1 híradójában. A gyanú szerint az intézmény másfél millió forinttal túlárazva rendelt meg egy díszelőadást saját alapítványától. Kilenc másik szerződést is vizsgálnak, amelyek tízmillió forint kárt okozhattak.

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját a Nemzeti Adó és Vámhivatal – hangzott el az M1 csütörtök esti híradójában.

A híradóban azt mondták: a Magyar Állami Operaház a saját tulajdonában álló Budapesti Operabarát Alapítványtól nyolcmillió forintért rendelte meg 2008-ban az október 23-i ünnepi előadást. A megbízást az alapítvány alvállalkozóknak adta tovább. A NAV szerint a díszelőadásért az Operaház „indokolatlanul sokat fizetett, azt mintegy másfél millió forinttal kevesebből is ki lehetett volna hozni”. A NAV kilenc másik szerződést is talált a Magyar Állami Operaház 2008-as gazdálkodásában, amelyeket a pénzügyi nyomozók indokolatlannak vagy túlárazottnak tartanak. A hatóság szerint ezek összesen tízmillió forint kárt okoztak az Operaháznak.

A kifogásolt szerződések miatt az intézmény akkori főigazgatója, Vass Lajos és gazdasági helyettese ellen a NAV büntetőeljárást indított. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradóban azt mondta: a gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetését tagadták és a gyanúsítással szemben panaszt jelentettek be. Az illetékes kerületi ügyészség az iratokat felülvizsgálva megállapította, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúját a beszerzett bizonyítékok alátámasztják, így a gyanúsítotti kihallgatások törvényesek és megalapozottak voltak – tette hozzá. A volt főigazgató ügyvédje, Bárándy Péter szerint a megbízási szerződések konkrét feladatokról szóltak, amelyeket az alapítvány el is végzett.

Vass Lajos – aki a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára volt – 2006-ban miniszteri biztosként került az Operaház élére. 2007-től 2010-ig főigazgatóként irányította az intézményt. Az Operaház akkori gazdálkodása miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést 2012-ben.
A Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját és gazdasági helyettesét a NAV folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele a büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés – hangzott el a Híradóban. 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2008-ban történt, 2012. óta vizsgálják, piti ügy...Nem szalagcímnek való, hanem az "aprók" közé.

"A NAV szerint a díszelőadásért az Operaház indokolatlanul sokat fizetett, azt mintegy másfél millió forinttal kevesebből is ki lehetett volna hozni."

Legközelebb a NAV-nak kell adni megbízást operaházi díszelőadás megrendezésére!
Egyébként az elmúlt 25 évben - egyebek közt: privatizáción is - edződött magyarnak ez elég szánalmas kis ügyecske.

A cikket is olvastad, ha már hozzászólsz?

"Gyanúsítottként hallgatta ki az Operaház volt főigazgatóját, Vass Lajost a NAV, amely hűtlen kezelés miatt folytat büntetőeljárást – hangzott el az M1 híradójában. A gyanú szerint az intézmény másfél millió forinttal túlárazva rendelt meg egy díszelőadást saját alapítványától. Kilenc másik szerződést is vizsgálnak, amelyek tízmillió forint kárt okozhattak."

A fidesz már akkor rájött: lopni milliárdokat érdemes.
A "köz" felfogja mennyi a 10 millió, de a 10 milliárd az annyi, hogy azt már el sem hiszi, vagy ha igen nem tesz különbséget a kettő között.
Főleg akkor nem, ha a hírről szóló cikkek hol milliókról, hol milliárdokról írnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés