Lengyelek vagy oroszok? Ez a kérdés, válasszatok!

2015. február 20. 11:41

Szilvay Gergely
Mandiner
A magyar kormányfő kénytelen szinte Canossát járni Varsóban. Vajon mire számítottunk, mi fog történni?

Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát – tartja a mondás, amit idáig elsősorban a hazai jobboldal tartott az eszében. A jobboldalnak könnyebben is ment az észben tartás, hiszen mennyországnak tűnt  fel előtte az az ország, ahol két jobboldali párt küzdelme zajlik egymással, a posztkommunista baloldal pedig labdába sem rúghat. Miközben mi a lengyelekre tekintetünk úgy, mint a magyarok töketlenkedéseit mellőző, magáért jobban kiálló népre; addig a lengyelek egy része, s egyik pártjuk, a plebejusabb-nemzetibb konzervatív PiS (ami nem radikális és nem szélsőjobbos, sem itthoni, sem európai értelemben) Orbán Viktort tekintette példaképnek.

Orbánnal a liberálisabb jobbodali Polgári Platformmal (PO) is jóban volt, sőt, szövetségesek az Európai Néppártban; habár Donald Tusk óvatosabban állt ki mellette, mint a vetélytárs Jog és Igazságosság (PiS) vezére, Kaczynski. Mindenesetre a PO olyan a lengyeleknél, mintha nálunk a Fideszben az atlantisták dominálnának – és ehhez semmiféle bravúrra nem volt szükség, ugyanis a lengyelek atlantisták. Utálják az oroszokat, utálják a németeket, akik mindig a fejük felett üzletelnek. Maradnak az amerikaiak – habár Obamáért nem rajonganak.

A jelenlegi magyar jobboldali külpolitika az „egyedül vagyunk, csak érdekeink vannak” jelszavától hajtva kacsintgat az oroszok felé, hogy aztán az orosz medve kéretlenül beállítson Budapestre. Ezután a magyar kormányfő kénytelen szinte Canossát járni Varsóban.

Vajon mire számítottunk, mi fog történni? Egyszerre nyújtunk baráti kezet az oroszoknak és a lengyeleknek? Miközben a lengyelek és az oroszok egymás ellenségei? Számított a lengyelek hűvösségére a magyar kormányfő? És vajon mit gondoltak eddig a magyar jobboldali választók, akiknek egy jelentős része elfordult a Nyugattól és beleszeretett az oroszokba, megfeledkezve az elmúlt évtizedek, évszázadok történelmi tapasztalatairól? És mit gondol minderről a lengyel barátságot úgyszintén hangsúlyozó Jobbik? Nem vették még észre Vonáék, hogy a polákokat nem érdekli Ázsia? És hogy nem lehet bájcsevegni az oroszfóbiás, ukránbarát polákokkal úgy, hogy közben Putyin-poszter van az irodánkban?

Elhiszem, hogy Oroszország nagy és fontos, hogy egy nagyhatalom áll szemben a relatíve kicsi Lengyelországgal szemben. De talán nem pusztán az értékeink, hanem az érdekeink is azt kívánják, hogy a kettő közül a lengyel kapcsolat legyen szorosabb és szívélyesebb: közelebb vannak, hagyományosak és őszintébbek a jó kapcsolataink. Ne legyenek illúzióink, Putyinékat nem érdeklik a lelki bajaink, nem a két szemünkért szeretnek minket. Talán érdemes volna féltékenyen őrizni azokat az európai kapcsolatokat, amelyek egyenrangúbbak és történelmileg tartósabbak a Magyarország és a nagyhatalmak közötti kapcsolatoknál.

Mi és a gyermekeink, akármennyire nagyra tartjuk is az orosz kultúrát és az orosz népet − szemben az orosz politikával −, valószínűleg inkább tőlünk nyugatra szeretünk tanulni menni, világot járni, nyugatra kötnek minket a történelmi-kulturális kapcsolataink. Ahogy a lengyeleket is, akikkel egyébként is egy szövetségben vagyunk, mind az EU-ban, mind a NATO-ban.

Ne legyen kérdés a magyarok számára, hogy az oroszokat vagy a lengyeleket válasszuk. Nem kérdés, hogy a lengyeleket.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most az egyszer tökéletesen egyetértek a szerzővel.
Lehet, hogy Orbán most eltaktikázza magát.

A szerzővel ritkán szoktam egyetérteni, most viszont teljes mértékben. Köszönöm a karakán kiállást.

Kár a lengyelekért, de jönnek helyettük a kirgizek,azeriek, törökök türkmének, tádzsikok - hú a tatárokat majdnem lefelejtettem, - és a haza fényre derül. :) Ócsán ezek után majd jurtaprogramot indítanak.

Dunakeszi Kinizsi-Külügy SC a pontos megnevezés

Pártvonalon erős volt a családja, csak hozzám hasonlóan is ezt is sokan késve tudták meg:


„…államközi szerződés eredményeként Líbiában kutatómérnökként dolgozik, előreláthatóan 1983-84-ben tér végleg vissza Magyarországra. Többszörös „Kiváló Dolgozó”, aranykoszorús szocialista brigádtag. Úgy tudják, hogy 1958-tól tagja volt a KISZ-nek, aktív szervező tevékenységet folytatott. 1966-ban felvették az MSZMP-tagok sorába, előbb a KISZ patronálója, később propagandista lett. T

Társadalmi fejlődésünkről alkotott véleménye következetes kommunista, amely érezhető gyermekei tudati nevelésében is..."

http://kkbk.blog.hu/2013/06/01..

Lengyelek vagy oroszok????

Ezt a kérdést Európa ellenségei teszik fel.

Normális ember válasza, lengyelek is és az oroszok is!!!!!!!

Ez olyan mintha az ötvenes években feltették volna a kérdést Ausztriában, hogy németek vagy franciák???

A franciák kiegyeztek a németekkel és lett belőle Európa. A lengyeleknek is meg kellene békélni az oroszokkal Európa érdekében.

Kaczynskiék egyébként nemcsak Orbánra, hanem Merkelre és Hollande-ra is haragszanak mert megakadályozták a háborút.
Hollande-Merkel-Orbán trióról beszélnek.

Miért van ez elhallgatva?????????

Ehhez nyugodtan hozzávehetjük azt, hogy a lengyelek vagy száz évre elvesztették az államiságukat, amit nem felejtenek (felosztotta a területét egymás között a cári Oroszország, a poroszok és a Monarchia) Ráadásul a helyzetük legrosszabb az oroszok által uralt területeken volt. Az Egyház még ma is kiemelkedő szerepe erre vezethető vissza, a nemzeti érzés letéteményese volt a lengyel klérus.

El tetszik felejteni, hogy annak idején bő egy évtizede a "tőke szabad áramlásának" jegyében ki adott el minket kilóra nyugatnak. Göteborg forever!!!!


"A Magyarországra beruházott nemzetközi cégcsoportok azok, amelyek mellettünk, eltökélt Európai Unió-hívők mellett a legerőteljesebben támogatják mindenhol a világon, Brüsszelben is Magyarország európai uniós tagságát."

"Magyarország ma már nem kér, hanem lehetőséget kínál. Közép-Európa az ezredfordulón dinamikusan fejlődő régió, és ha az Európai Unió nem fölözi le az itt kínálkozó hasznot, akkor más fogja lefölözni azt."


Lefölözték a hasznot????

Most meg üvöltik, hogy nem leszünk gyarmat..

Igen, kb. ott ment félre az egész módszerváltás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés