Levél az otthoniakhoz

2015. január 30. 12:39
Király Marianna
hvg.hu
Szeretlek, Magyarország, ám ameddig ötletszerű kiszámíthatatlansággal változtatod törvényeid, a tengerentúlra pedig jóformán csak az autokrácia hangja visszhangzik felőled, addig félek, hogy hiába vársz haza...

„Azonban most, hogy már több mint négy éve elszakadtam a hazámtól, úgy érzem ideje tervezgetnem a visszatérésemet. Hiszen célom kezdettől fogva az volt, hogy Magyarországon, az otthonomban kamatoztassam a külföldön szerzett tudásomat és tapasztalataimat. Öt éve boldog házasságban élek, mégis harmincegy éves értelmiségi nő létemre még nem vállaltam gyerekeket, mert azt szerettem volna, hogy ha elérkezik az ideje, a csemeték majd magyar óvodába, iskolába járhassanak; és a nemzetközi ismeretek mellett Petőfi Sándorról és Bartók Béláról is hallhassanak. Éppen ezért, meglepetten olvastam a hírekben, hogy az OTKA, az 1986-ban a magyar tudományos alapkutatás támogatására létesített egyetlen átlátható, politikailag független szervezet, amelyre mi magyarok mindeddig méltán büszkék lehettünk, 2015 január 1-jével megszűnt – elnyelte egy kormányhivatal. Hogy miért nyugtalanít ez? Mert eddig az OTKA Bizottság volt a garancia arra, hogy a tudós többségű autonóm döntéshozás megvédi ezt a kizárólag tudományos célokra elkülönített költségvetési alapot az alkalmazott ipari kutatásokért felelős kormányhivatalhoz (most: Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal) benyújtott, jelentős államigazgatási lobbikkal támogatott céges pályázatokkal való osztozkodástól. Több nemzetközileg is elismert magyar kutatóprofesszor véleményével egyetértésben, a központosítás révén én sem Pálinkás professzor úr jóakaratát szeretném megkérdőjelezni, hiszen számtalanszor bizonyította már a tudomány értékeinek és érdekeinek védelme iránti elhivatottságát. Ráadásul sok fiatal pályakezdő kutató sorstársam külön hálás lehet neki a szintén az ő nevéhez fűződő »Lendület« programért. Inkább az elnök személyének mindenekfeletti hatalmával járó veszélyek, az átláthatatlanság, illetve a politikai erők előtt nyíló jogi kiskapuk váltanak ki aggodalmat tudóskörökben. Mindannyiunk kétségei talán leginkább azzal kapcsolatban merülnek fel, hogy a kormány által javasolt/jóváhagyott programstratégia hogyan lesz majd összeegyeztethető a nemzetközi tudományos kutatási irányokkal és a nemzetközi élvonal által diktált trendek követésével. Hogyan oldhatók majd fel a kormányhivatal és az akadémiai szférában dolgozók között feszülő érdekellentétek, hogyha azok, akiknek az élete, sikere és hivatása közvetlenül függ ezektől az alapkutatásra elkülönített anyagi forrásoktól, a jelenleg felvázolt jogszabály szerint nincsenek is közvetlenül képviselve a döntéshozásban? (...)

Szeretlek, Magyarország, ám ameddig követhetetlen iramban, ötletszerű kiszámíthatatlansággal változtatod törvényeid, a tengerentúlra pedig jóformán csak az autokrácia hangja visszhangzik felőled, addig félek, hogy hiába vársz haza...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"addig félek, hogy hiába vársz haza..."
Mi nem félünk. Maradj ott, ahol vagy.
Mentségedre: tovább nem olvastalak!

"a tengerentúlra pedig jóformán csak az autokrácia hangja visszhangzik"

Hát ha csak ilyen csatornákat hallgatsz, akkor jó helyen vagy ott, ahol vagy. Nekünk is, neked is.

Az USA-ban nincs internet?
Nem muszáj csak balos orgánumokat nézni/olvasni.

Biza. Ha mégsem él a lehetőséggel, akkor meg ostoba szegény, hogy a "visszhang"-ot hibáztatja.

..." és a nemzetközi ismeretek mellett Petőfi Sándorról és Bartók Béláról is hallhassanak."...
értjük.Nemzetközi.Maradjon kedves ott,ahol "nemzetközi" az oktatás. Itt a magyar tanterv van még érvényben.

Nem igazán Gyuri, de legalább megértettem.
A távolról picsogás, a hamis pátosz, és az elfogult tájékozottság(?), az bassza a csőröm.

A konkrétumok(?)ról: felszámoltak egy kommunizmusban kialakított rendszert, egy bizottságot, feladatait más veszi át, és ez néhányaknak erősen bassza a csőrét. Ha a hvg is ezen az állásponton van, akkor valószínűleg jól tették. Az, hogy az egész élére egy konkrét arc is kerül, nem autokratikus jellemző, hanem felelősségi kérdés: a kormányt a miniszterelnök, a vállalatot a vezérigazgató, ezt az új szervet meg majd Pálinkás professzor vezeti.

Ez az előreaggódás, a korrupció és a diktatúra (itt autokrácia) lebegtetése tipikus libsi tempó, és egy dolgot jelez csak nekem laikusnak: néhány ingyenélő félti az eddigi jattját. Mer az - ugye- jár.

Laurence!
Egy kis indoklás?

A "gond"az, hogy engem nem érdekel egyetlen politikai párt sem, különbséget tudok tenni a hazaszeretet és a hazaárulás között. Wass Albert pedig a kedvenc íróm.

"Mert elfut a víz és csak a kő marad,
de a kő marad."

Személyemben kemény "kő" vagyok és leszek.
Soha nem érdekeltek a pártok, de egy biztos: A tetvesekkel nem szövetkezem, mert utálnék vakarózni.

Remélje új hazája, hogy ahhoz is ennyire hűséges lesz.

Pedig elolvashattad volna. Akkor megértetted volna, hogy miért írta.
Szerintem korrekt írás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés