Hajszál a levesben

2015. január 22. 7:15

Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet
Senkit nem ért váratlanul a hír, amely szerint az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjének diplomáciai mentességét.

Csak remélni lehet, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell ügyvivő kollégájánál jobban meg akarja ismerni a magyar mentalitást, múltunkat, habitusunkat, életünk valóságát. És nem csak a baloldal céljaival akar tisztába jönni. A mi nagyköveteink tiszteletben tartják annak az országnak a szokásait, ahol szolgálatot teljesítenek. Colleen Bellről köztudott, hogy Obama kampányának támogatásáért cserébe kapta a nagyköveti kinevezését. Nálunk az ilyesmi nem szokás, a magyar törvények nem engedik meg, hogy valaki pénzbeli támogatásért cserébe miniszteri vagy nagyköveti kinevezést kapjon.

Mi ezeket az embereket önjelölteknek nevezzük, és tudunk olyanokról, akiknek ilyen irányú számításai nem »jöttek be«. A támogatások, a kampány, a lobbizás szokásai, törvényességének határai országonként eltérők lehetnek. Mi nem fogjuk elkövetni azt a szarvashibát, hogy Colleen Bell fölött meglebegtetjük a korrupciós vádat, amiért Obama kampányának támogatásáért cserébenagyköveti kinevezést kapott. Tiszteljük az amerikai nagykövetet, és a mi európai kultúránk szokásai nem engednék meg, hogy egy másik ország fölött ész nélkül pálcát törjünk rövid távú politikai érdekektől vezérelve.

André Goodfriend meglehet, elvégezte a rábízott feladatokat, de bizalmat itt sem maga, sem munkája iránt nem szerzett, pályafutása Magyarországon elég dicstelen. A tanulságok mind az új nagykövet számára, mind a két ország külkapcsolatai terén minimum levonandók.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nálunk az ilyesmi nem szokás, a magyar törvények nem engedik meg, hogy valaki pénzbeli támogatásért cserébe miniszteri vagy nagyköveti kinevezést kapjon." --

ölég nagy baj. Mert,hogy ilyen biztosan van,az nem is kérdés,nagyobb baj,hogy ezt nem valljuk be,és úgy csinálunk,mintha az,hogy valaki sok pénzt szerez egy kampányhoz eleve bűncselekmény lenne.
Ki kell szépen tenni minden ilyet a napfényre,és kész. Lehet olyan is ti.,hogy valakiről kiderül,hogy nagyszerű nagykövete egy államnak,miközben előtte pl.a média,az üzlet,stb.világában mozgott.

Goodfriend feljelentése pedig pont olyan,mintha valaki a postást jelentené fel,mert hozott egy táviratot,amely sértő tartalmú. Szánalmas eset volt,örülök is,hogy a kormány lezártnak tekinti az egészet.

Ne feledjük,hogy ő marad itt,mint az amerikai politika...,nem pedig ez a helyes (nyilván okos,művelt stb.)kampányfinanszírozás-csúcstartó csinos hölgy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés