Ipsos: Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága

2015. január 13. 10:51
Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága decemberben a teljes népesség körében az Ipsos felmérése szerint, így most 23 százalékponton áll. Az ellenzéki pártok sem szerezték meg azonban a kormánypártoktól elfordulók támogatását: köztük a Jobbik a legerősebb, 14 százalékponton áll.

Kis mértékben tovább csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül az idei év elején, az ellenzéki pártoké nem változott, a politikától távolságot tartók csoportja valamelyest megint bővült – közölte az Ipsos a január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származó eredmények alapján kedden az MTI-vel. Azt írták: a tavaly év végi – két hónap alatt 10 százalékpontos – csökkenés után most további 2-vel csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes népességen belül. A Fidesznek negyedév alatt összesen 1 millió fővel szűkült a tábora, jelenleg 23 százaléknyi, azaz 1,8-1,9 millió választópolgár áll mögötte.

Az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott az év fordulóján az elemzés szerint. Közülük továbbra is a Jobbik a legerősebb, a választókorúak 14 százalékára, nagyjából 1,1 millió főre számíthat. Az MSZP három hónapja ugyanazt a szintet hozza, 11 százalékot, 900 ezer szavazót. Az LMP és a DK ezúttal is 3-3 százalékot ér el, ez mindkettejük esetében negyedmilliós támogatói kört jelent. Az Együtt, valamint a Párbeszéd Magyarországért (PM) 1-1 százalékos, így táboruk megközelítőleg 100-100 ezer fő lehet. A politikától távolságot tartók csoportja valamelyest megint bővült, jelenleg 41 százalékos, tehát 3,3 millió választó most nem kér a pártokból – közölte az Ipsos.

A felmérés alapján a biztos pártválasztók körében a Fidesz 44 százalékos, a Jobbik ebben az aktív szavazói csoportban 24 százalékot, az MSZP 19 százalékot kapna. Az LMP 6 százalékon áll, a DK 3 százalékos, az Együtt, illetve a PM is 1-1 százalékot kapna a biztos pártválasztók csoportjában. A szavazói magatartás elmúlt negyedévben bekövetkezett változásainak lényege a kormánypárttól való eltávolodás és annak következményeként a passzivitás, a politikai bizonytalanság elterjedése – értékeli az Ipsos.

Azt írták, már az előző kormányzati ciklusban is hasonlóan alakult a választói viselkedés, a Fideszt elhagyók nem lettek ellenzéki szavazók – akkor hosszabb távon sem. „Most annyit érzékelhetünk, hogy a Jobbiknak 2 százalékponttal több szavazója lett az elmúlt hónapokban, tehát nagyjából 150 ezer szavazó vándorolhatott át hozzájuk a Fidesztől” – áll az összegzésben.

Az Ipsos szerint a baloldalra sorolható pártok viszont nem erősödtek a tavalyi választások óta, az év végi felfűtött politikai hangulat is legfeljebb stabilizálta a pozíciójukat. Az MSZP közülük a legerősebb s úgy tűnik, hogy az elmúlt hónapokban a szavazótábor „túljutott a rájuk korábban gyakran jellemző letargián”. Ősszel a szocialista szimpatizánsok fele mutatott aktivitást, elszántságot, most viszont kétharmaduk – és így a Fidesz híveivel azonos módon eltökéltek. A DK pozíciója is állandó, folyamatosan őrzi két-háromszázezres táborát. Hangulatuk sok tekintetben hasonló a szocialistákéhoz, néha lelkesek, máskor visszafogottabbak. Az Együtt és a PM szétválása feldarabolta szavazótáborukat is, korábbi jelenlétük arra azonban elég, hogy egykori közös támogatóik valamelyikhez felsorakozzanak – állapította meg az Ipsos.

Hozzátették: már decemberben is voltak olyan társadalmi csoportok, amelyekben a Jobbik támogatottsága megközelítette, vagy mint a munkanélküliek körében, utolérte a Fideszét. A mostani felmérés alapján már két olyan réteg is van, ahol a Jobbik valamennyivel megelőzte a kormánypártot. A munkanélküliek körében a Jobbiknak 22, a Fidesznek 18 százalékos tábora van, s a szakmunkásként dolgozók csoportjában is lényegében ugyanekkora a különbség: 23-18 százalék. A 30 év alattiaknál a Fidesz 22, a Jobbik 20 százalékos az Ipsos adatai alapján.

Az elemzés szerint a politikai bizonytalanság kialakulása szorosan együtt jár a passzivitással. Azon választópolgárok, akik tavaly április 6-án ott voltak az urnáknál, az eltelt háromnegyed év alatt annyira eltávolodtak a politika szereplőitől, hogy szinte megmozdíthatatlannak tűnnek – értékeli az Ipsos, amely szerint ez a csoport 16 százalékos, azaz 1,3 millióan tartoznak ide. Közülük csak minden ötödik mutat valamilyen aktivitást, a többieket jelenleg teljesen hidegen hagyja a politika világa, semmiképpen nem menne el voksolni, ha lenne most egy választás. Még akkor sem, ha szinte egybehangzóan – 95 százalékban – úgy gondolják: rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon – olvasható az Ipsos januári elemzésében.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

de nem annyira releváns, mint a másik számsor.

"..A Tesco pl tízmilliárdokat vitt ki.."


A kormány szeme láttára és a kormány stratégiai partnereként... Felmerül bennem a kormány alkalmatlansága. Miért nem módosították a jogszabályokat??? Innen csak úgy ki lehet vinni tízmilliárdokat a kormány meg nem tesz semmit?????

Mondjuk ez így még mindig toronymagas vezetés. 800 ezerrel több szavazója van a Fidesznek, mint a második helyen álló Jobbiknak.

A másik számsor nem releváns, mert aki nem megy el szavazni az senkire sem szavaz.

Máskülönben - a gyakorlatot figyelembe véve - a bizonytalanok egyharmada elmegy szavazni és többségük a várható győztes mellett szavaz.
Ennek figyelembevételével szerintem mintegy 400 ezerrel a FIDESZ és mintegy 200 ezerrel a Jobbik tábora növekedne. A többiek aránya viszont ezzel csökken.

Döntő lenne a kormányalakításnál az egyéni mandátumok mennyisége. Ez utóbbit is figyelembe véve 58-60 % körüli lenne a Fidesz mandátum aránya. Ez pedig egy erős kormányzati mandátumot jelent.

"Ahol ismét kétharmad lenne." Ez azonban nem biztos, mert lényegesen változtathat az egyéni mandátumok mennyisége.

Félek, hogy gyorsan asszimilálódnak kint és már nem akarnak hazatérni a "mocsárba".

mert ha az aruhazban a piros dobozos tejtol fostam, es attertem a narancssarga dobozura, majd ettol szinten elkezdek fosni, akkor nem fogom ujra megprobalni kalandvagybol UGYANAZT a piros dobozosat.

Úgy nézem, itt megáll a Fidesz esése.
Most kellene feljönni a baloldalnak , vagy valami újbalos formációnak,ha lenne rá "ész, erő és ... szent akarat".

*szélsőbalos. Jobboldali beállítású ember nem ágál a tőkés társadalom ellen. Az szélsőbaloldali szokás.

Majd szépen félreteszik a (látszólagos) nézetkülönbségeket és összebútoroznak. Összenő, ami összetartozik :) Max. Orbán megpróbálja Vonát is leszalámizni, bedarálni.
Ha sikerül, akkor egy Európában páratlanul penetráns pária-diktatúra jön létre. 4/5-del fognak kormányozni és leszarják, hogy az EU kiközösít minket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés