Ebolás beteget kezelnek Glasgowban

2014. december 29. 21:44

Az érintett ápolónő vasárnap tért haza Sierra Leonéból, hétfőn észlelte magán az első ebolás tüneteket.

Ebolafertőzéssel kezelnek egy beteget a skóciai Glasgowban. A skót kormány hétfői esti bejelentése szerint a fertőzött egy ápolónő, aki az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza vasárnap este, Casablanca és London érintésével. A beteg hétfőn észlelte magán a fertőzés első tüneteit, ezután vizsgálatoknak vetették alá, és hétfő este kimutatták szervezetében az ebolavírust. Ezután az ilyen esetek kezelésére kialakított kórház elkülönítő részlegére szállították és megkezdték kezelését.

A beteg a londoni Heathrow repülőtérről a British Airways légitársaság vasárnap késő esti járatával utazott Glasgowba. A skót kormány kéri mindazokat, akik ezen a járaton utaztak, hogy a Nagy-Britanniából hívható 08000 858531-es telefonszámon értesítsék az egészségügyi hatóságokat. A szakértők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a betegség nagy-britanniai továbbterjedésének veszélye „elhanyagolható”.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök vezetésével hétfőn ülést tartott a skót kormány rendkívüli esetek kezelésére létrehozott szakértői bizottsága, és az ügyről értesítették David Cameron brit miniszterelnököt is.

A legnagyobb brit repülőtereken – köztük Heathrow-n is – október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket, de a brit egészségügyi hatóságok is elismerték annak idején, hogy e gyors szűrésekkel aligha lehet hatékonyan megelőzni az ebolavírus nagy-britanniai megjelenését.

Sally Davies angol-walesi tiszti főorvos a szűrés októberi megkezdése előtt kijelentette, hogy a következő hónapokban előfordulhat „néhány” ebolamegbetegedés Nagy-Britanniában, a brit lakosságot fenyegető kockázat azonban továbbra is kicsi.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/79564

Ajánljuk még a témában