Magyarország féltotalitárius állam

2014. november 7. 14:30

Eörsi Mátyás
Körkép.sk
Machiavelli egy tehetetlen hülyegyerek volt Orbánnal összehasonlítva. Az ő taktikája tényleg hihetetlen és hajmeresztő.

Nem lehet gond az is, hogy Orbánnak nincs méltó ellenfele a megosztott ellenzékben?

Biztosan így van. Minden máshogyan nézne ki, ha az országban lenne egy megbízható és erős ellenzék. De ez részben Orbán ügyes politikájának a következménye. Olyan választási rendszert alakított ki, ami arra motiválta a politikai pártokat, hogy harcoljanak egymással és nem arra, hogy összefogjanak. Az új szabályok szerint ugyanis minden politikai párt, amelyik önállóan méretteti meg magát a választásokon, a választások előtt állami hozzájárulást kap. Nem sokat, 5 millió forint körül (15 ezer euró). Látnia kellett volna, hogy ez mit eredményezett! Hirtelen 20 ellenzéki pártunk lett, akik kölcsönösen küzdenek a választóért, az ellenzék pedig ezáltal teljesen szétmorzsolódott. Orbánnak több ilyen – cinikusan mondva – zseniális ötlete van arra, hogyan gyengítse meg az ellenzéket.

Tehát Orbán olyan, mint a modern Machavelli?

Machiavelli egy tehetetlen hülyegyerek volt Orbánnal összehasonlítva. Az ő taktikája tényleg hihetetlen és hajmeresztő.

Magyarország leállította a gázszállítást Ukrajnába. Ez nem az Orbán és Putyin közti titkos egyezség eredménye?

Ez az egyezség egyáltalán nem volt titkos. Hiszen az orosz Gazprom főnöke, Alexej Miller két nappal az ukrajnai gázszállítás leállításának döntése előtt látogatott Budapestre!

Arra a titkos politikai egyezségre gondolok, ami arról szólt, hogyan nyomást gyakorolni Ukrajnára. Orbán ezt hivatalosan annak szükségletével indokolta, hogy megakadályozza, hogy az oroszok korlátozzak a gázszállítást Magyarországnak.

Semmi kétségem afelől, hogy Miller egyenesen Putyin üzenetével jött Budapestre.

Ami úgy hangzott: segítsetek nekünk Ukrajnára nyomást gyakorolni?

Feltételezem, hogy igen. Természetesen, mivel nem voltam ott, nem zárhatom ki, hogy zsarolás is volt, miszerint, ha Magyarország nem állítja le a gázszállítást Ukrajnának, akkor maga is gázhiányba kerülhet Oroszországtól.

Egy ilyen zsarolás azonban megoldható. Szlovákia jelenleg ugyanilyen helyzetben van, és a nyugati szállítmánynak köszönhetően nincs veszélyeztetve.

Fico nem annyira merész, és nem akarja, hogy Putyin szolgájaként tekintsenek rá. Orbánnak ez nem számít. Hogy miért, azt tényleg nem tudom. Amikor Fico ellenzékben volt, Oroszországról nem beszélt. Orbán azonban ellenzéki politikusként teljesen máshogy nyilvánult meg, mint ma. Kifejezetten Putyin ellenes volt. Tehát ma van mit helyrehoznia. Csak emlékezzen vissza az orosz-grúz háborúra 2008-ból. Orbán akkor a az orosz agressziót a nyers hatalommal való imperialista visszaéléshez, valamint az 1956-os szovjet hadsereg Magyarországra való bevonulásához hasonlította.

(...)

Az oroszok elleni szankciókat ugyanabból az okból utasítják el?

Nem mondanám. Orbán esetében ennek szélesebb összefüggései vannak. Fico a szankciókat azért utasítja el, mert félti a szlovák gazdaságot. Soha nem beszélt a nyugati típusú liberális demokrácia végéről, vagy a keleti nyitásról, mint teszi azt Orbán. A magyar miniszterelnököt örömmel tölti el, ha ellentétes véleményen lehet, mint az EU maradék része. Ellensúly akar lenni. Nagyrészt az egójáról van szó.

Miért csinálja?

Az apja gyerekként verte. Saját maga mesélte egy régebbi interjúban, hogy pokol volt otthon az élete. Azt gondolom, hogy azóta maradt benne egyfajta dac, és a vágy, hogy bosszút álljon az egész világon.

Ez szomorú.

Ugyan, kérem! Hányan mentek át hasonlóan keserű dolgokon gyerekkorukban, és normálisak? Ha hallgatja Orbán beszédeit, rengeteg szó van benne a harcról, a háborúról. Úgy érzi magát a konfliktusban, mint hal a vízben. Békeidőben nem megy neki. Nagyon agresszív, és rendkívül éles eszű, ezt senki nem vonhatja kétségbe. Szívesen megnézném őt, amikor focizik. Biztosan nagy küzdő.

Lehetséges, hogy a keleti nyitásának az EU-ból való kilépés lesz az eredménye?

Miért tenné? Az EU-ban ugyan szenved, de egyúttal elbúcsúzhatna a korlátlan európai pénzügyi forrásoktól. Minden egyes Magyarországon befektetett forint az EU-ból ered, és az oligarchái keresnek ezen. Orbán nem buta. Tudja jól, hogy Brüsszel semmit nem tesz ellene, így inkább eltűri olykor a kritikát, és élvezi az uniós tagság előnyeit.

Orbán bejelentette a nyugati típusú demokráciától való elfordulást, és nyíltan csodálja az orosz és a kínai rezsimet. Ez tényleg elfordulás Magyarország demokratikus fejlődésében?

Nem tudom. Egyelőre ezek csak szavak, még ha azok a politikában nagyon fontosak is. Nem hiszem, hogy Magyarország ténylegesen letérhetne a demokratikus fejlődés útjáról. Másrészt viszont nagyon oda kell figyelni, ha egy EU tagország miniszterelnöke nyíltan kijelenti, hogy a nyugat süllyedőben van, és a keleti modelleket kellene követnünk. Egyelőre csak Amerikából érkezik reális visszajelzés. Az amerikai politikusok már nem rejtik véka alá a véleményüket, ha Magyarországról szólnak.

Meddig mehet el az Orbán-kormány? Tényleg valamiféle féltotalitárius rendszerré változtathatja Magyarországot?

Magyarország már féltotalitárius rendszer. Ha megnézi, milyen állapotban van a sajtószabadság, hogy az ügyészség csak a Fidesz által ösztönzött esetekkel foglalkozik, az ellenzéki beadványokat pedig sorra söpri le az asztalról, hogy a bíróság függetlensége csökken, akkor világos, hogy a szabadság megszűnése felé haladunk. Addig fog ez tartani, míg az emberek hisznek Orbánnak. Nem hiszem, hogy ez örökké tarthat.”

(Az eredetileg a Plus 7 dní című szlovák hetilapban megjelent interjút a Körkép.sk fordította le magyarra.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem csak aljas, hanem hülye is.
Tehát 15 ezer euroért fedarabolódott az ellenzék... Hát ugye akkor kifejezetten szerencsés, ha közelébe sem jutnak az ország irányításához.
Különben pedig idáig terjed a világlátása Eörsi elvtársnak.

Ha a Fidesz nem csinál nagy hülyeséget és ezek nem hallgatnak el, akkor 2018 után is a Fidesz kormányoz!!!

Igazi ÁVO-s tempó, Matyi! A te apukád az urbánlegend szerint azért többet tett, mint hogy verte a hülyegyerekét.

Igazi ÁVO-s tempó, Matyi! A te apukád az urbánlegend szerint azért többet tett, mint hogy verte a hülyegyerekét.

1. Eörsit is utólérte a mindig nagyot mondók átka : most már egyre képtelenebb dolgokat kell mondania, ha azt akarja , legalább átmeneteileg figyeljenk rá . Mint a mindig sivító sziréna , már a fülsiketítő zaj is megszokott ...
2. Várható volt , hogy az idén elvesztett három , , - s a sorozatban elveszett nyolc - választás után a hisztéria , a felforduláskeltés , a külföldi nyomásnövelés marad . Mert az egyetlen rész-igazság , amit Eörsi kinyögött ebben az interjúban : "bizonyosan így van" / Orbánnak nincs ellenfele , vagyis a baloldlaon nincs program , hitelesség stb /
3. Majd ha lesz valódi ellenzéki képesség a baloldalon , akkor beszéljen ...

Demokrata persze nem mondhatja, hogy túl sok a párt.

Ausztráliában jelenleg 58 párt van regisztrálva és nyolc párt képviselteti magát a kétkamarás rendszerükben.

A fél totalitárius az a te gondolkodásmódod. Nem is véletlen, hogy kikkel voltál koalícióban, amíg szét nem rohadt alólatok.

"Machiavelli egy tehetetlen hülyegyerek volt Orbánnal összehasonlítva. Az ő taktikája tényleg hihetetlen és hajmeresztő."
Nem, kispofám! Te meg a brancsod voltatok hihetetlenül és hajmeresztően pofátlanok. Amit a többség az Orbán n+1. balfogása után sem tud elfelejteni nektek. Mondjuk tesztek róla, hogy ne felejtsünk. Például azzal, hogy megszólaltok, mint most is.

Az nem semmi teljesítmény, amikor a nyilatkozót már az interjú címe leleplezi.

Ez politikus ? Képtelen a demokratikus választások eredményeit mint ilyeneket felfogni ? Akkor ez az ember politológiai analfabéta !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés