Szükségesnek látszik egy új Békemenet megszervezése

2014. október 26. 22:56

Bencsik András
Facebook
Amerika nem a barátunk és még csak nem is a szövetségesünk: az Amerikai Egyesült Államok (USA) egy olyan birodalom, amely kizárólag a saját érdekeit nézi, célja pedig kizárólag az, hogy a Földön kivívott vezető helyzetét megőrizze és megerősítse.

„Az alábbiakban néhány tény szeretnék rögzíteni, amelyek a közkeletű, de sokszor nem a valóságot tükröző állításokkkal ellentétben segítenek megérteni a jelen helyzetet és annak várható kimenetelét. A tényekhez rövid magyarázatot fűzök azok jobb megértése céljából.

Amerika nem a barátunk és még csak nem is a szövetségesünk: az Amerikai Egyesült Államok (USA) egy olyan birodalom, amely kizárólag a saját érdekeit nézi, célja pedig kizárólag az, hogy a Földön kivívott vezető helyzetét megőrizze és megerősítse. E cél szempontjából Magyarország egy olyan periféria, amelynek önállósulási törekvései a birodalmi hegemóniát veszélyeztetik. Sem az első, sem a második világháború lezárásakor Amerika a legcsekélyebb mértékben sem vette figyelembe a magyar érdekeket. Érdektelennek bizonyult az 1956-os szabadságharc idején is. Az 1990-es rendszerváltást követően nem a rendszerváltók, hanem a posztkommunisták oldalára állt.

Amerika nem a békében, hanem a háborúban érdekelt: egy birodalom csak addig áll fenn, amíg terjeszkedni képes, amíg az újabb és újabb meghódított területek bevonásával folyamatosan növekvő értékeket és energiát áramoltathat a centrumba, ahol a birodalom gazdasági, technikai és technológiai fejlesztése zajlik a fölény fenntartása és növelése végett. Mivel a fölény révén megteremtett uralmat alapvetően katonai eszközökkel lehet fenntartani, a háborús vagy ahhoz közeli helyzetek kierőltetése a birodalom számára létkérdés.

Amerika léte válságossá vált, mert a XX. század óta hódító háborúit kivétel nélkül elveszítette és jelenlegi háborúi is kivétel nélkül vesztésre állnak: egy birodalom azonban, ha nem képes terjeszkedni, stagnálni kezd, ami rendkívül gyorsan és visszafordíthatatlanul vezet el a birodalom összeomlásához (lásd: Szovjetunió). Amerika ezt a tényt háborús válságok folyamatos kirobbantásával igyekszik elodázni, miáltal sikeresen fenn tudja tartani azt az állapotot, hogy a birodalom látszólag növekedik, holott a stagnálás a második világháború óta tart.

Az Amerikai Birodalom alapvetően egy virtuális dimenzió, a dollár mindenhatóságán alapszik, amelyet a világ erőteljesen növekedő gazdasági hatalmai – Kína, India, Oroszország, Brazília stb. – folyamatosan veszélyeztetnek.

Amíg a felemelkedő gazdaságok a békében érdekeltek, mert kiszámítható, hogy mikor veszik át a világgazdaságban a vezető szerepet, az Amerikai Birodalom számára két választás maradt, a háború vagy a beolvadás: egy korlátok között kirobbantott, de mégis globális méretű háborút ma az USA katonai fölénye birtokában, a hozzá csatlakozó NATO haderők bevonásával valószínűleg meg tudna nyerni, azonban ez szakértők szerint olyan mértékű emberveszteséggel és környezeti szennyezéssel járna, amelynek hatása alól az USA sem tudná magát kivonni. A beolvadás, vagyis annak elfogadása, hogy a világ többpólusúvá vált s abban az USA csak egy lehet az egyenlők között, az Amerikai Birodalom mai vezetői számára ma még elfogadhatatlan alternatíva.

Az Európai Unió válaszút elé került. Vagy az amerikai mintát követi és akkor belátható időn belül gazdasági és demográfiai okokból összeomlik, vagy felismervén természetes érdekeit, a tágabb értelemben vett európai élettérben rendezkedik be, annak törvényeihez igazodik: a mai Európai Unió közvetlen európai szomszédai nélkül életképtelen. Amennyire Oroszországnak, Ukrajnának, Törökországnak, Grúziának, Örményországnak stb. szüksége van a fejlett nyugat-európai országok technikai és technológiai tudására, termékeire és szolgáltatásaira, éppen annyira van szüksége Nyugat-Európának a keleti térség energiájára a szó konkrét és átvitt értelmében. Ami Magyarországot illeti: az Orbán-kormányt a történelmi jelentőségű társadalmi beágyazottsága miatt sem most, sem később nem lehet leváltani. Eltávolítani ezért csak manipulációval lehet: a hatalmi centrumon belül kirobbantott feszültségek, a befolyásolható személyek árulásra való rábeszélése révén idővel létrehozható egy olyan helyzet, ami Orbán Viktor számára tarthatatlanná válik. Az erre irányuló kísérletek jellegzetes példája az USA által kirobbantott úgynevezett korrupciós botrány. Ez önmagában még nem lesz elég a kormány megbuktatásához, de ha a magyar társadalom és a politika elit nem ismeri fel a veszélyt és nem talál ellene hatásos védekezési módot, a lázadás eszkalálódhat és a baj bekövetkezik. A korrupció elleni tüntetések átolvadása az internetadó elleni tüntetésbe, majd összeolvadása a fociultrák tüntetésével, ami végül spontán tettlegességbe torkollt a Fidesz székházánál, ezt a forgatókönyvet idézi fel. Annál is inkább, mert André Goodfriend követségi ügyvivő részvétele a tüntetésen tudatos volt; azért ment oda, hogy lássák, és mindenki számára világos legyen, Amerika az Orbán-kormány ellen hajlandó bevetni a Majdan tér típusú véres forgatókönyvet is, ha kell. A kormánybuktató puccsok őstípusa egyébként az 1990-es budapesti taxisblokád volt.

Amennyiben a világban zajló nagy átalakulások mégis viszonylag békésen mennek végbe, és Magyarország népe képes lesz megvédelmezni sajátos társadalmi berendezkedését, az európai térségben szokatlanul erős kohézióját (a szeretet és összefogás ereje), jó eséllyel vehet részt az átalakulásban, sőt e folyamat egyik katalizátora lehet.

Szükségesnek látszik ezért egy új Békemenet megszervezése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

André Goodfriend amerikai követségi ügyvivő ott volt a tüntetésen!?
Ha ez igaz, akkor nagyon kilátszik a lóláb! És botrányos!

89-90 táján még talán bevette a jónép, hogy a kis csokornyakkendős (= USA nagykövet) értünk tüntet és tüsténkedik. De ma már aligha!
Ez itt nem Ukrajna. Itt hiába próbálkoznak mindenféle aljas módszerekkel megbuktatni törvényes kormányt.

értem nem tüntettek. én nem vagyok adóalany, azaz internet szolgáltató.

Nem gyenge agymenés ez.

Hát az új hollywoodi amcsi filmek nem sokat érnek.
Ez már nem az Easy rider korszaka!
Andy Vajna meg nyugodtan visszamehetne, ahonnan jött.

ha ha , ez olyan történelmietlen
utólag persze lehet esetleg képzelődni, hogy mi lett volna...ha!

avagy merjünk kicsik lenni!
volt rá 20 év, nem vált be!
most már talán azért merjünk legalább akkorák lenni, amekkorák vagyunk!

Az ÉN érdekemben?!?
Miről beszélsz te?!?
Hogy 3 gyerek után mennyi támogatást kapuk, azt hagyjuk is, mert nem mindenki nevel gyereket. De rezsit mindenki fizet. Ott nekünk majdnem havi 20 ezerrel kell a korábbihoz képest kevesebbet fizetni. Devizahitele is nagyon sokaknak van, ott százezres, sokaknak milliós nagyságrendű összeget jelent, hogy a kormány megharcolta a harcát, és ez mind nem lesz, ha megpuccsolják, abban egészen biztos lehetsz és erre annál nagyobb az esély, minél kisebb egységet tud maga mögött felmutatni. Szóval nekem ne akard beadni, hogy retkes havi 700 Ft-ért nekem megéri, hogy ezek itt tüntetnek, meg törnek-zúznak.
Demokrácia, mi? Muhaha. Tényleg azt képzelitek, hogy az internetért, mint valami ellenzéki ellenállás utolsó bástyájáért tüntetnek ezek ott? Ugyan már királylány. A facebook-ot féltik, meg az angry birds-öt, egy havi rezsimet feltenném rá, hogy az ott tüntikélők jelentős hányada még életében nem olvasott ellenzéki sajtót.De hajrá, kergessék csak el a gaz kormányt, az utódja majd megszünteti ezt a szégyenteljes internet adót, meg úgy mellesleg a rezsit is szépen visszarendezi a szabad piacgazdaság szellemében, aztán majd vakarhatja a fejét az öntudatos polgár, hogy mennyiért dugja a konnektorba a kütyüjét, amin adómentesen jön be a net. Ehh.
Basszus, 11 éve nem voltam tüntetni, de pont ma este mondtam a férjemnek, hogy ha most lesz Békemenet, én tuti felmegyek Pestre.

A történések és a reakciók nagyon nincsenek arányban egymással.
Itt volt a devizahitelesek sokaságának tragédiája, ténylegesen mindenüket elvesztő családokkal. Ha ők és mások, akik az ő sorsukon felhábordtak, úgy az utcára mentek volna, mint most az (állítólag) netadó ellen tüntetők, azt értettem volna.

Most a netadó egy törvénytervezet, amelyről már a fideszes média is elutasítóan nyilatkozott, és ugye még egy kanyi fillért sem vesztett rajta senki. - Ezzel nagyon nincs arányban, a tüntetők agresszivitása; nagyon nincs arányban Neelie Kroes tüntetésre buzdító üzenete, Andre Goodfriendnek a tüntetésen való személyes részvétele.

Elhiszi valaki, hogy a devizahitelek valóságos károsultjai mellett megmozdulnának ilyen erők az EU-ból vagy az USA részéről? - Elhiszi valaki, hogy ezen a tüntetésen tényleg a netadóról volt szó?

Azért eléggondolkodtató az is, hogy micsoda apparátusa lehet az RTL-nek (vagy ki tudja kinek!), hogy "véletlenül" éppen ott jártak Bécsben, és éppen a repülőtéren, és éppen akkor, amikor...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés