Hadfelszerelést adhat Ukrajnának Lengyelország

2014. szeptember 15. 12:35
A lengyel belügyminisztérium térítésmentesen „stratégiai rendeltetésű” felszerelést szállítana Ukrajnának – közölte hétfőn a Rzeczpospolita című napilap.

A Rzeczpospolita a szerződéstervezet szövegére hivatkozva közölte, hogy az ukrán belügyi tárca alá tartozó erőknek szánt rendőrségi felszerelésről van szó. A napilap a lengyel belügyminisztérium sajtóirodájára hivatkozva azt is közli, a szállítmány összetételéről még tárgyalni fog a két ország belügyi tárcája. A cikk szerzője szerint a szerződéstervezetben szereplő „stratégiai rendeltetésű felszerelés” alatt fegyvert vagy kettős, polgári és katonai rendeltetésű berendezések értendők. Az ukrán belügyi tárca alárendeltségében álló, a terrorellenes műveletben is részt vevő Nemzeti Gárda júliusban golyóálló mellényeket és sisakokat rendelt Lengyelországtól, ezt a felszerelést azonban nem térítésmentesen kapta Ukrajna.

A lengyel lap úgy tudja, hogy az Ukrajnával kötendő szerződéshez hasonló megállapodás készül Moldovával is, amely ugyancsak fenyegetve érzi magát az oroszbarát Dnyeszteren túli terület rendezetlen jogi helyzete miatt.

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter múlt kedden azt mondta, hogy Lengyelország kész fegyvereket szállítani Ukrajnának. Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter pedig azt mondta vasárnap, hogy már érkeznek fegyverek Ukrajnába azokból a NATO-tagállamokból, amelyekkel Kijev kétoldalú megállapodást kötött a haditechnikai eszközök szállításáról. Heletej hozzátette, hogy sem a fegyverek típusát, sem a szállító országokat nem nevezheti meg.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nato...nem hiszem, hogy mágtámadná a natot...amúgy meg le kéne ülni négyen és felosztani a picsbe ukrjanát, oszt szevasz

látom még nem hallottad, hogy a lengyelek és arománok is bejelentkeztek a területekért...

vszinű ez lesz a vége...

miért osztogatni akarod a területeinket?

Alapvetően már most kéne a magyar oligarcháknak ott toporzékolni Kárpátalján, hogy mnkahelyket teremtenek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés