A NATO új támaszpontokat és gyorsreagálású hadtestet létesít

2014. augusztus 31. 12:47
A NATO szerint az orosz politika súlyosan veszélyezteti az euroatlanti övezet biztonságát, ezért Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában is támaszpontokat hoz létre a szövetség. Emellett felállítanak egy 4000 fős nagyon gyors reagálású hadtestet is.

A NATO az ukrajnai válságban követett orosz politika miatt kiépít öt állandó támaszpontot Kelet-Európában és létrehoz egy négyezer fős gyorsreagálású alakulatot, a döntést minderről a jövő heti csúcstalálkozón hozzák meg – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap. A beszámoló szerint a 28 NATO-tagállam nagyköveti szinten már megállapodott a „putyini újorosz” politikára kidolgozott válaszlépéseket összefoglaló stratégiáról, amelyet a jövő heti walesi csúcstalálkozón a legmagasabb szinten fogadnak majd el.

A készenléti akcióterv nevű, 20 oldalas, titkos minősítésű dokumentum szerint Oroszország veszélyezteti az euroatlanti térség biztonságát és úgynevezett hibrid hadviselést folytat Ukrajna ellen.

A FAS információi szerint a szövetség azt tervezi, hogy létrehoz egy-egy támaszpontot a balti államokban – Észtország, Lettország, Litvánia –, valamint Lengyelországban és Romániában. Ezek regionális felderítő, logisztikai és bevetési tervezési központként szolgálnak majd, személyzetük többnemzetiségű lesz, támaszpontonként 300-600 ember. A NATO továbbá tervezi, hogy az öt tagállamban harcra képes, bevethető alakulatokat is állomásoztat majd határozatlan időre, rotációs alapon, és rendszeresen nagyszabású, több ezer főt megmozgató hadgyakorlatokat tart.

A terv másik fő része egy 4000 fős, nagyon gyors reagálású alakulat összeállítása. Ez lenne a NATO „lándzsahegye”, egységei a tagállamokban állomásoznának és 2-7 napon belül bevethetőek lennének, az új alakulat harckészültsége így jelentősen meghaladja az úgynevezett NATO Reagáló Erő (NRF) harckészültségét.

A koncepció alapján javítani kell a szövetség valamennyi alakulatának reagálási képességén, hogy szükség esetén minél hamarabb felzárkózhassanak az elsőként harcba szálló alakulathoz. Az esetleges kelet-európai műveletek irányítására a jelenlegi német-lengyel-dán közös hadtestnek a lengyelországi Szczecinben telepített központját jelölik ki, az ott dolgozók létszámának növelésével egy 60 ezer NATO-katonát megmozgató művelet irányítására alkalmas központot alakítanak ki – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

beáraztak minket oroszbarátnak?

Válaszok:
lavor | 2014. augusztus 31. 14:06

kinek volt anno baja a natoval mikor Taszáron voltak...?

ki a böszme dumáját, ki a törpe dumáját eszi meg..van aki egyiket se

és mit szeretnél ezzel mondani?: Ugyan onnan jött a két paraszt...Gyurcsány és Orbán, szivük még mindig egy irányba húz

el vagy te nagyon tévedve...

moszkovita :D még mesél még :D

de persze az oroszok "terjeszkednek", amerika meg szent...

Jah, ahogy a szlovákokat is.
Vagy csak lehet, hogy arról van szó, hogy az a minimális közvetlen érintkezés Ukrajnával stratégiai szempontból jelentéktelen.
De nem, nyilván beáraztak minket az oroszok......................................................................................................................................................................Hjaj.

a nato nem a szövetségesünk. a nato mi vagyunk.
ezért pl. annak sincs értelme, amikor itt állomásozó "idegen csapatokról" beszélsz velük kapcsolatban.

anyám borogass.. te mennyit gyakoroltad a duplagondolt, hogy ilyen jól megy?

egyik nap hazaárulózod gyurcsányt oroszpártisága miatt, másiknap dicséred orbánt ugyanezért.
és közben a pesti értelmiséget vádolod moszkovitasággal, pedig ha valakik, akkor ők azok, akik konzisztensen szovjet- és oroszellenesek.

[disclaimer: nem állítom, hogy minden pesti értelmiségi oroszellenes, vagy éppen konzisztens. csak azt állítom, hogy többségük gyurcsánytól és orbántól sem nézi jó szemmel a közeledést, kvázi pártállástól függetlenül]

Az oroszok nem győztek volna le Németországot az USÁ-ból származó hadianyag, teherautók és élelem nélkül.
Szóval azért ne legyél annyira biztos az orosz győzelemben. A harcoló csapatokat el kell látni hadianyaggal és élelmiszerrel.

Az a cseh cég közvetítő volt, tehát nem Csehország volt a cél. Csak az oroszok ezt adták elő, hogy rúgjanak Viktorba egyet, hogy tudja hol a helye.
Viktor értett is a szóból, szidja is ezerrel a szankciókat...

Azért nézz utána egy kicsit jobban, hogy hogy is volt ez a könnyűfegyverzetű hollandok, meg a harckocsikkal felszerelt csetnikek között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés