Össze akarja magát szedni a NATO

2014. augusztus 18. 19:53
A NATO főtitkára és az európai főparancsnoka közös cikket írt arról, hogy az orosz helyzet miatt hamarosan készültségi akciótervet fogadnak el a NATO szeptemberi csúcsértekezletén, hogy a szövetség felkészültebben, gyorsabban és rugalmasabban reagálhasson a jövőbeni kihívásokra.

„A második világháború befejeződése óta első ízben fordult elő, hogy egy európai ország erővel ragadjon el területet egy másiktól” - írták a szerzők, Anders Fogh Rasmussen főtitkár és Philip Breedlove európai főparancsnok az Ukrajna elleni orosz agresszióról.

A főtitkár és az európai főparancsnok szerint a NATO alapvető küldetése a megváltozott világban ugyanaz marad: megvédeni minden tagjának területét, lakosságát és közös értékeit. Elkötelezettségünk a kollektív védelem iránt sziklaszilárd marad, hangoztatta Ramussen és Breedlove. A szerzők Wall Street Journalbeli cikke szerint a Walesben elfogadandó készültségi akcióterv három összetevőre épül majd. Ezek a következők:

1. A NATO-nak a szövetségesek biztonságának szavatolására tett lépésekre építve hosszabb távon is fenntarthatóvá kell tennie azokat.

2. A NATO-erők kelet-európai jelenlétét mindaddig fenn kell tartani, ameddig az szükséges, javítani kell a hírszerzési adatok beszerzésén és megosztásán, frissíteni kell a védelmi terveket, valamint gyakrabban, több helyen és sokféle közös hadgyakorlatot kell tartani.

3. A szövetségnek javítania kell a gyorsreagálási képességén, a NATO Reagáló Erőnek a korábbinál is gyorsabban, a bajok első jelére, még a konfliktus kitörése előtt fel kell tudnia fejlődni. A gyorsaságnak kulcsszerepe van a NATO határai mentén jelentkező, hirtelen támadt fenyegetések meggátolásában. A gyorsreagálású erők felszerelését és ellátmányát a könnyen mozgathatóság érdekében előre ki kell telepíteni.

Rasmussen és Breedlove úgy vélekedett, hogy a NATO-nál a változtatásokhoz szükséges felszerelés, képességek és szaktudás már rendelkezésre áll, ám változtatásokra van szükség a csapatok állomásoztatása és elhelyezkedése terén, valamint az infrastruktúrában. „Ezen változások ugyancsak megkövetelik majd a modern és telepíthető erőkbe való folyamatos beruházást. A walesi csúcs kulcslehetőség arra, hogy megforduljon a védelmi költségvetések hanyatlásának trendje és hogy igazságosabban oszoljon meg a biztonságért való felelősség” - írta Rasmussen és Breedlove.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Össze akarja magát szedni a NATO"

Miért? Az ukrán tüzérek őket lőtték szét?

Téged is lehallgat majd az USA.
Ha nem tévedek Merkelnek is volt valami hasonló kijelentése.

Mit mondtam?!
Lehallgatási célszemély?

"A német kancellár ugyan kizárta egy újabb háború kirobbanásának lehetőségét az Európai Unión belül, azonban leszögezte, törekedni kell arra is, hogy az egész földrészen örökre szavatolják a békét.

Ennek érdekében szükség van a közös európai haderő felállítására - tette hozzá."

http://inforadio.hu/hir/kulfol..

Faszkoze van a natonak ukrajnahoz?

"Nem NATO kell ide, hanem önálló, Amerikától független összeurópai hadsereg, közös kül- és biztonságpolitika, az USA-tól való teljes függetlenedés. Önálló hatalmi tényező kell legyen az EU, nem a jenkik csatlósa." ---

ez igen,ez pontos.
Ám lássuk világosan,ehhez az Uniónak politikai (jobb így: alkotmányos, közjogi) értelemben tovább kell egységesülnie, tetszik nem tetszik,ehhez bizony a tagállami szuverenitások további csökkentése kell, a központi,közös döntéshozatal javára.

Az EU mindaddig az USA meghosszabbított karja csupán,amíg nem kap sokkal nagyobb közjogi státuszt,vagy mondjunk alkotmányos státuszt,mint ami ma a rendelkezésére áll.
Tehát a sorrendben nem értünk egyet.
A "meghosszabbított kar" nem más,mint egy alkotmányos értelemben az USA-hoz szövetési államához képest szinte zéró "szövetségi államiságú" EU.

S amíg ez nincsen,addig a hatalmi logika egészen normálisan úgy szól,hogy az EU tagállamai közül az USA mindig talál majd valakit,akit felhasználhat a saját érdekei mentén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés