Szakítana a „fikakultúrával” a Magyar Krónika

2014. június 4. 15:44

Írta: Kiss Brigitta
Kormánypárti médiumok nélküli sajtótájékoztatón mutatták be a Magyar Krónika első számát szerda délután a Demokrata szerkesztőségében. A havilap első három számát a Fidesz pártalapítványa finanszírozza majd, de utána saját lábára kell majd állnia. A Magyar Krónika szakítana a „fikakultúrával”, és inkább az örömöt helyezné középpontba. Írhatnak majd bele balliberális szerzők is, és a főszerkesztő kérdésre válaszolva azt is elmondta: a homoszexualitás kérdése sem tabu a lap számára.

Az eredeti tervekhez képest később, csak pünkösdkor jelenik meg a Magyar Krónika első – a Várkert Bazárt a középpontba állító – száma, de a sajtó már szerdán délután kezébe vehette a mintegy 130 oldalas kiadványt. A lap bemutatóját a Demokrata szerkesztőségében rendezték, az eseményen jelen volt Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője, az általa csak az újság „producerének” nevezett Kerényi Imre ötletgazda és Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, mint házigazda.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, mert mint azt Bencsik Gábor elmondta, a Magyar Krónika is itt, a Demokrata „szellemi és fizikai műhelyében készül”. A magát a lap „rendezőjének” nevező Bencsik Gábor a Magyar Krónika keletkezéséről elmondta: a miniszterelnök és a Fidesz vezetői körében gondolták úgy, hogy indokolt egy közéleti-kulturális havilap létrehozása, amely ennek a szellemi-politikai körnek az értékeit vallja és azt közvetíti.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az, hogy Fidesz-közelinek tartják magukat, nem azt jelenti, hogy leszerződtek volna valami szolgálatára, hanem azt, hogy támogatják a Fidesz törekvéseinek nagy részét, mivel bár ez a párt is egy rakás hibát elkövet, de mégis úgy látják, hogy ez a kör szolgálja leginkább a haza érdekeit.

A lap felépítésekor elsődleges szempont volt, hogy jól megcsinált és látványos legyen, ezzel összefüggésben cél volt az is, hogy minél több legyen a kép, és minél kevesebb a szöveg. A főszerkesztő elmondása szerint volt is vitája emiatt a szerzőkkel, amikor rövidebb írásokat kért. Később ezzel kapcsolatosan egy kérdésre válaszolva elmondta: az nem merült fel egyáltalán, hogy online jelenjen meg a Magyar Krónika, de arról gondolkodtak, hogy van-e értelme még print lapot csinálni, és arra jutottak, hogy igen: de csak olyat, ami nem unalmas, és ami vizuálisan dús. Ezért rakták tele képpel a lapot.

A Magyar Krónika első számának címlapja az Alaptörvény díszkiadására reflektál, ezen is a koronázási palást látható. Bencsik szerint olyan ez, „mint egy angyalszárny, ami körülöleli az országot és ezt a számot is”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy csak ezt az egyet, később már nem ez lesz a lap borítóján.

Kiderült az is, hogy a havilap 10 ezer példányban jelenik majd meg, amelyből 5800-at ingyen osztanak majd szét a közkönyvtárak, iskolai könyvtárak és közintézmények között, valamint 700 darab határon túlra kerül. Ha pedig sikeres lesz, tovább növelik majd a példányszámot. Ugyanakkor anyagilag is meg kell érnie az újságnak. Bencsik Gábor a lap finanszírozásával kapcsolatban elmondta: 30 millió forintot ad az első három számra a Fidesz pártalapítványa a Polgári Magyarországért Alapítvány, hosszú távon viszont a „piacról kell megélniük”, vagyis az előfizetési díjakból, a hirdetésekből és támogatói bevételekből. 

És noha már az első számban is vannak hirdetések, például egy pékség is megjelenik benne, mint azt egy kérdésre a főszerkesztő elmondta: ezekért még nem kértek pénzt. Az első előfizető viszont már felbukkant, Bencsik Gábor lelkesen meg is jegyezte, hogy sok az érdeklődő a lap iránt. Kerényi Imre egyébként később egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem híve a reklámnak, megpróbál majd mindent megtenni érte, hogy máshonnan tudják finanszírozni a lapot. Ő maga legalább 2018-ig kalkulál a Magyar Krónikával.

Kerényi Imre kérdésre válaszolva elmondta: a lap eszméje, hogy a jót keresik, nem a bozótharcnak akarnak fórumot adni, hanem annak, hogy a szerzők örömeiket írják meg. És minden politikai tábornak lehetnek örömei, a balliberális szerzők is írhatnak majd az örömeikről, de az aktuálpolitikát például kerülni akarják.

Bencsik Gábor arra kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc megírhatja-e majd a lapba az örömét, azt válaszolta, hogy a Magyar Krónika nem arról fog szólni, hogy mind a 10 millió ember megírhatja a jókedvét, hanem a „fikakultúrával” és a „rossz kedv kultúrájával” szemben tükröt tartsanak és bemutassák, hogy az élet jó. Kerényi Imre ennek kapcsán hozzátette: mindig az országépítőknek van igaza, a lapnak is ezt a címet adták volna szívük szerint, de egy építészeti lap már használja a nevet, ezért lett végül Magyar Krónika az újság neve.

További kérdések során kiderült, hogy a „buzilobbi” kérdése nincs műsoron, hogy az Origóval kapcsolatos történtek ügyében nincs véleményük, illetve az is, hogy szerintük a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy mindenki mindenhol mindent megírhat, valamint az is, hogy nem hisznek a független értelmiségben, illetve a független médiában sem.

A lapbemutatón egyébként nem volt ott sem az Echo TV, sem a Hír TV, sem a Magyar Nemzet, ez akkor derült ki, amikor Bencsik Gábor rákérdezett, hogy van-e a sajtótájékoztatón bárki közülük. Mindezt nem kommentálták, de jelzésértékűnek nevezték. Az is kiderült, hogy egyelőre a bőség zavarával küzdenek tartalom tekintetében, annyi minden szép épült az országban, de a következő szám a Kossuth térről fog szólni, aztán szépen sorban jön majd a többi is.

Kerényi Imre kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a másik oldal alatt a balliberális oldalt értik, és nyitottak feléjük is. Például mindjárt az első számban lehozták Jordán Tamás felhívását, mert úgy ítélték meg, hogy helye van a lapban. Azt nem tekintik problémásnak, hogy kormánytagok is írnak a lapba. Szintén kérdésre elhangzott: abban sem látnak kivetnivalót, hogy a Fidesz pártalapítványa által finanszírozott lapot küldenek majd az iskolákba. Bencsik Gábor szerint ugyanezt megteheti az MSZP is, ha akarja. Majd mellékesen megjegyezte, hogy nem akar ironizálni a szocialisták pénzügyi helyzetén.

A Mandiner kérdésére, miszerint ha írhatnak a lapba majd balliberálisnak mondott személyek olyan dolgokról, ami számukra örömet okoz, akkor esetleg megjelenhet-e egy melegekről szóló színdarabról írt cikk a Magyar Krónikában, Bencsik Gábor főszerkesztő azt mondta: ha kitűnő darabról van szó, akkor igen, de csak akkor fér bele, ha azt „viszonylatba helyezi”, mivel szerinte Európa elvesztette reprodukciós képességeit, ki fog halni, és ha mi elbukunk, az iszlám fundamentalisták veszik át majd a kontinenst, és akkor megnézhetik magukat a melegjogi aktivisták. Hozzátette: ha ezt meg tudják írni 5000 karakterben, akkor igen. Egyébként úgy fogalmazott, hogy szeretne hozzányúlni a melegjogok kérdéséhez a lapban, mivel ez Európa nagy kérdéseihez tartozik, de csak óvatosan. 

Egy egyszemélyes tiltakozó akció is kibontakozott a Demokrata szerkesztőségének épülete előtt, az éppen dohányzó Kerényi Imrét zavarta meg egy kartondobozba, „hasábnak” öltözött fiatal nő. A dobozon Kerényi Imre korábbi leveléből voltak idézetek, többek között az, hogy „Kinyílott a pitypang”.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, hogy egy induló lapról akkor érdemes véleményt mondani, ha legalább már belelapoztunk az első számba.
Én, mindenesetre, így teszek.

A magyarok persze régóta híresek arról, hogy imádnak panaszkodni.
Más kérdés, hogy a rendszarváltás óta többnyire jogosan!

Mandineres agymosás. Kit érdekel ez a téma? Ami érinti hazánk jövőjét, az például Varsóban zajlik.

Ahol a lakáj Áder köztársasági elnökként - bár én nem választottam meg, s életemben nem vehetnének rá ekkora tévedésre - éppen most Obama seggét nyalja. Elképesztően gyomorforgató Obama és Áder is.

Ezek nem értik meg, hogy a magyarok egy jelentős - sajnos nem többségi része - része megtanult gondolkodni. Szemforgató, hazug beszédek hangzanak el a békéről, a demokráciáról, a gonosz oroszokról. Valóban tudnak azok is lenni, ezt bizonyította a történelem.

De ahogyan Obama beszél, hát hányingert lehet tőle kapni. Nógrádi éppen a napokba elemezte a síita félhold Irán, Irak, Szíria - amerikai "demokratizálási" törekvéseit, eredményeit, s ezek után Obama ki mer állni a nyilvánosság elé? Tényleg ennyire hülyének néznek bennünket?

Áder sorozatos lakáj megnyilvánulásait szemlélve jut eszembe, hogy mi a különbség a kádárai és az áderi seggnyalás között? Szerintem semmi.

Amíg az oroszok kihagytak az afganisztáni háborúból, addig az amcsik velünk, a kelet-közép-európai szövetségesekkel akarják megvívatni az oroszok elleni háborút. A mi gyermekeinket akarják a frontra küldeni meghalni!

A kórházakban katasztrofális a helyzet, de Hende már, jó lakájként jelezte, hogy emelni kell a védelmi kiadásokat. eddig békében éltünk az oroszokkal. Ki ébresztette fel az orosz medvét? Mindenki tudja. S kinek a rovására? Ezt is mindenki tudja.

Az én gyermekeim életével ne játsszanak!

Na, igen. A "szabad" sajtó arra szolgál, hogy szabad hülyeségeket, hazugságokat írni. Valamint az évszázad kérdéseként feltüntetni, hogy XY izéke viselt-e bugyit a celeb partyn.
Most, ehhez képest, hogy az amcsik a szomszédunkban (Ukrajna) keverik a szart, az ugye említésre is alig méltó.

Gondolkodni nehéz, Önnek is, Ön a biztos szavazó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés