Képviselet Brüsszelben és a magyar érdek

2014. május 23. 08:05

Bauer Tamás
Galamus

Orbán arra mozgósítja híveit, hogy a Fidesz politikáját, a külföldi tőke és tudás kizárását a magyar mezőgazdaságból, az európai emberi jogi normák rendszeres megsértését stb. képviseljék az Európai Parlamentben.

Rosszul teszik. Az Európai Parlament képviselőinek nem »a magyar érdekeket« kell képviselniük. Politikai álláspontokat: a környezeti és szociális szempontokat, akiket zöld párt küld és a zöld frakcióban ülnek majd, a foglalkoztatás, az egyenlőség, a kiszolgáltatottság elleni fellépés szempontjait, akiket szocialista párt küld és a szocialista frakcióban ülnek majd, a gazdasági növekedés és a jogállam, a biztonság szempontjait, akiket konzervatív, kereszténydemokrata párt küld és a néppárti frakcióba ülnek be, a piaci verseny és az emberi jogok védelmének szempontjait, akik a liberális frakcióba készülnek, és így tovább. Ki-ki mást gondol arról, hogy mi a »magyar érdek« – én például nem gondolom, hogy az adómentes pálinkafőzés, a kierőszakolt, a költségektől elszakított közüzemi díjcsökkentés vagy akár a külföldiek földtulajdonlásának tilalma magyar érdek volna. Sokkal inkább tartom magyar érdeknek, hogy Magyarországon alkotmányos jogállam, sajtószabadság legyen, hogy az állam el legyen választva az egyháztól, hogy tiszta választások legyenek, hogy a verseny szabadságát ne korlátozzák önkényes állami beavatkozások. Ezért azután a brüsszeli bizottság és az Orbán-kormány között minden vitában a bizottságnak adok igazat a kormánnyal szemben.

Ebből persze az következik, hogy mindenkit arra hívnék fel: ne a Fidesz vagy a Jobbik listájára, hanem valamely demokratikus, Európa-párti párt listájára szavazzon. De ezúttal ennél is inkább azt szeretném hangsúlyozni: ne várja el senki az európai parlamenti képviselőktől, hogy »magyar érdekeket« képviseljenek Brüsszelben, különösen pedig hogy összefogjanak »a magyar érdekek képviseletére«, hanem azt, hogy azt a politikát képviseljék, összefogva német, francia, olasz, szlovák, román stb. frakciótársaikkal, amelynek képviseltével vasárnap megbízzuk őket.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/69513

Ajánljuk még a témában