Kijev: az erőszak beszüntetésére szólít fel az Összefogás

2014. február 19. 10:27
Az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP a Kijevben kitört erőszak azonnali megszüntetésére szólított fel. A baloldali összefogás párjai szerint az Ukrajnában kialakult politikai válság immár nem csak elvi vita arról, hogy az ország Keletet vagy Nyugatot választja, hanem emberéleteket is követelő véres harc.

A Kijevben kitört erőszak azonnali megszüntetésére szólított fel az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP. A baloldali összefogás pártjainak vezetői – Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Jávor Benedek és Fodor Gábor – szerdai közös közleményükben azt írták: az Ukrajnában kialakult politikai válság immár nem csak elvi vita arról, hogy az ország Keletet vagy Nyugatot választja, hanem emberéleteket is követelő véres harc. 

 
„A krízis megoldása csak békés eszközökkel, a hatalom és a hatalom kritikáját megfogalmazó politikai erők közötti párbeszéd, kölcsönös kompromisszumok révén képzelhető el. Ukrajnának is tiszteletben kell tartania az európai közösségben alapvetőnek számító jogokat, így az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát” – szögezték le.
 
Ukrajnában november végén kezdődtek kormányellenes tüntetések, miután Viktor Janukovics államfő orosz nyomásra elállt az EU-val kidolgozott társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírásától. A gyülekezési jogot korlátozó törvények parlamenti elfogadása után januárban a békés tiltakozások utcai harcokba fordultak. Az ukrán belpolitikai válság kedden súlyosra fordult. Kijevi tájékoztatás szerint szerda reggelig legalább huszonöten meghaltak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi szervek újabb összecsapásaiban.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az elején még külföldi politikusok is biztatták a tüntetőket, akkor még nyíltan. Ezt akarták már akkor is? És most kik hergelik az embereket, és miért?

Annyira nem vágynak az EU-ba, hogy ezért, ha kell felgyújtják a várost is. Ez nem ukrán ügy, ez világpolitikai játszma Oroszország ellen, Ukrajna területén. Jól mutatnak a téli olimpia idején a kijevi véres események. Mintegy véletlenül.

Az orosz befolyás, az orosz beágyazottság nagyon erős Ukrajnában. Az EU lázítani tud, de nem tudja azt pótolni, amit az oroszok el tudnak venni. A pravoszláv kultúra is összeköti őket. Ukrajna inkább tartozik oda, mint a keresztény Európához.

Az oroszok elengedték a volt szocialista országokat, de Ukrajnát nem fogják. Még az ország neve is a határterületre utal. Az EU-nak, ami most amerikai érdekek szerint is cselekszik, tudomásul kell venni, hogy keleti irányban elérték a határaikat, nincs több piacszerzés, Ukrajna kettészakítása pedig veszélyes lehet.

nekem van ismerősöm a határ túloldalán

annyit mondott...nem érdekel, nagyon messze van...

Azért kellett európai politikusoknak nyíltan lázítani a tömeget, hogy megtudhassák, mit is akarnak tulajdonképpen.

Mit kaphat Ukrajna az EU-tól, és mennyi haszna lehet az EU-nak Ukrajnából? Nem lehet egyenlőségjelet tenni a kettő közé. Van ott egy több, mint 40 milliós piac, ez a lényeg, nem az, hogy mi lesz az ukrán emberekkel. Már a mostani kelet európaiakból sem kérnek nyugaton. És egyre kevésbé fognak. Már régen, előre megkeresték rajtunk az ide küldött pénzeket a privatizációval, a termelő ágazatok, a védővámok leépítésével. Még a termőföldet, a vizet kéne megszerezniük, aztán lehet hanyagolni a térséget.

Ezt kéne elmondani az ukránoknak.

jaj te szegény..és akkor most itt hagysz minket?

Nálunk már 45-ben sem tartották normálisnak azt, ami történt. A 17%-os kommunistákat az oroszok tartották a felszínen, ez azért nem volt normális senki szemében.

A Szovjetúnióról leváltak az erővel odakényszerített államok és csatlósok, de Oroszország nem fog tovább osztódni. Tetszik, vagy nem, de a jövő az erős állami szerepvállalással feltörekvő országoké. Ilyen Kína, India és ilyen Oroszország, amelyik ki fogja alaktani a vámúniót Belorussziával és Kazahsztánnal, erről nem az EU-t fogja megkérdezni. Az ukrán befolyást pedig nem adja, nem adhatja az ott élő több millió orosz miatt. Ők még csendben vannak, és nagyon jó lenne, ha nem lépnének be az eseményekbe.

Putyin megakadályozta, hogy a nyugati tőke szétprivatizálja Oroszországot - ezért ült Hodorkovszkij - és igaza volt. Az oroszok soha nem lesznek nyugat hívők, nincsenek jó tapasztalataik Európával.

Hát, még a külön német gázvezeték is megsérülhet, ha úgy alakul. Még Schrődert is haza lehet küldeni a Gazpromból.

Az orosz-német egyetértés mindig törékeny volt.

Nem tudom, hány éves vagy, de én tudom, átéltem a normatívan meghatározott létszámú kivezényléseket ezekre a felvonulásokra. Apám vitt magával, tudtam, miért megyünk, még akkor is, ha engem szórakoztatott a látvány.

Apámnak gyorsan elmagyarázták, miben bízhat, amikor 1950-ben elvették a műhelyét, amelyben egyedül dolgozott, és bekényszerítették egy szövetkezetbe. Neki és hasonló társainak ez lett volna a reménykedés időszaka? 52-ben az emberek már pontosan tudták, hogy pofa be, mert még egy felső vezető is könnyen bitóra kerülhet.

De vidéki rokonoknál szintén láthattam egy igen reménykeltő padláslesöprést, és azt is, hogy a kötelező tojásbeadás elmulasztása miatt, kb. 100 tojásért másfél évi börtön járt.

Oroszország jövője egyedül az oroszoktól függ, és nem biztos, hogy ők a nyugati felfogást akarnák. Megint elég erősek lesznek ahhoz, hogy ellensúlyt képviseljenek a világban. Akik pedig ezt belülről bármilyen eszközzel aláásnák, azoknak nem sok jót jósolok.

Általánosságba elmondható, hogy a nyugat demokráciafelfogása csak a nyugattal kompatibilis, Amerika már lassan belátja, hogy ez háborúval nem terjeszthető. Nem a nyugat jelenti a világ továbbfejlődésének zálogát, ennek már vége. Sajnos, a nyugat elkényelmesedett, már önmagát sem képes reprodukálni, haladónak mondott romboló filozófiákkal ássa alá saját magát. De hát a feltörekvő, igénytelenebb és jól szervezett kultúrák mindig legyőzték a fejlettebb, de előbb utóbb önmagukba fulladó, elkényelmesedő kultúrákat.

Az állam elért eredménye nem az interneten múlik. Kína, India, Pakisztán nem az internet miatt lett atomhatalom, Kína, India nem ezért birtokol már űrtechnikát. Mi itt okoskodhatunk ezen, az ő előrejutásuk nem ezen fog múlni. Kína sok olyan dolgot megvalósított már, amit csak a legfejlettebbek, és azt sem gondolta volna senki, hogy a brit birodalom egykori gyémántja megveszi az emblematikus Jaguár autógyárat.

Biztos vagy te abban, hogy az oroszok annyira akarják a kommunisták számonkérését? Túl fognak ezen lépni, az eddigiek alapján nekik más lehet a felfogásuk ezzel kapcsolatban.

Mondtam már a nyugati demokráciafelfogás arrafelé nem kompatibilis.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés