Visszavásárolná a Seuso kincseket a Magyar Régész Szövetség

2014. február 5. 19:33
A jegybank harmincmillárd forintos keretből vásárolna vissza külföldi tulajdonba került magyar műkincseket. Hogy pontosan melyek legyenek ezek, arra bárki tehet javaslatot. A Magyar Régész Szövetség szerint a Seuso kincseket kellene visszavásárolni.

A késő római kori, ezüst- és bronzedényekből álló lelet a hetvenes években került elő Fejér megyében, majd csempészet útján, hamis papírokkal került a nemzetközi műkincs-kereskedelembe.

Az MRSZ felhívja a figyelmet, hogy a kincsegyüttes a Magyarországon valaha előkerült legfontosabb leletek közé tartozik. Ismert darabjait 1990-ben árverésre bocsátották, jelenleg egy brit magánszemély a tulajdonosa. Később Horvátország, Magyarország és Libanon és perelt a kincsekért, de nem sikerült megszerezniük, mert a bíróság nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a tárgyak honnan származnak.

Az edények brit tulajdonosa viszont azóta a legális műkincspiacon gyakorlatilag nem tudja eladni a kincseket, pedig szeretné – ezt még 2006-ban jelentette be.

Zelnik István műgyűjtő 2012 augusztusában már felajánlotta, hogy megvásárolná az ezüstkincs-együttest és végrendeletében Magyarországra hagyná azt, ha az állam vállalná, hogy ideiglenesen lemond követeléséről és nem kobozza el. L. Simon László akkori kultúráért felelős államtitkár azonban úgy nyilatkozott: Zelnik István ajánlatát a kormányzat komolytalannak tartja, ehelyett abban bíznak, hogy a leletegyüttes az elmúlt években elvégzett jelentős tudományos háttérmunka révén kerülhet vissza Magyarországra.

A Magyar Régész Szövetség elnöke, Lassányi Gábor azt mondta: javaslatukra egyelőre nem érkezett válasz a jegybanktól.

 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annyira bonyolulttá vált a Seuso ügy, -gyakorlatilag patthelyzet alakult ki-, amin csak a "visszavásárlás" segíthet. Az osztrákok pedig szerintem pénzért nem adnák a koronát, legfeljebb valamilyen "baráti gesztusból", amire csekély az esély.(Esetleg egy Raffaeloért cserébe...)

Jogi úton nem lehet visszaigényelni?

Ha jól értem a mostani tulajdonos műkincsrablóktól szerezte annak idején. Ilyenkor ki a felelős?

Hogy pontosan melyek legyenek ezek, arra bárki tehet javaslatot.

Nagyszentmiklósi kincs?

Amennyire emlékszem közvetítőkön keresztül szerezte, és ami nagyobb baj más ország is bejelentkezett, hogy ott volt elásva. Most gyakorlatilag a nyakán maradt, mert a bizonytalan jogi helyzet (perek is voltak) miatt nem lehet például egy aukción eladni.

L.Simon neve nem elég a hülyeség megállapításához?

Utólag az ember mindig okos, egy elismert, profi amerikai ügyvédi irodát kellett volna megbízni, amelyik megtalálja a kiskapukat, hogy bemutathassuk a bizonyitékokat.

most mennyivel tudnák hitelt érdemlően bizonyitani, papirokkal, hoyg idetartozik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés