Nem helyénvaló minket hibáztatni

2014. január 24. 11:26

Habsburg Károly
Die Presse / Regnum!
Nem engedhetjük, hogy a felelősséget kizárólag a mi családunk nyakába varrják. Interjú.
Karl Habsburg: A második világháború történéseit már nagyjából kibeszélte a társadalom, az első következményeit viszont sokkal kevésbé. Ezért azt gondolom, hogy 2014 jó esélyt kínál a megemlékezésre, az események feldolgozására. Természetesen ezek már közel sem annyira emocionálisak, mint inkább akadémikusak.

A megemlékezések újra felvetik a háború kirobbanásáért viselt felelősség kérdését. Mi erről az Ön véleménye?

Aki egy kicsit is komolyan foglalkozik a történelemmel, az tudja, hogy a háború egy olyan esemény következménye volt, amelynél nagyon sokan nem voltak képesek felmérni azt, hogy milyen irányt is vehetnek a dolgok. Természetesen az események láncolatából nem vonhatom ki elődeimet és Ausztriát sem. De egy személyt vagy államot hibáztatni bizonyosan tévedés lenne. Ha valamit hibáztatni kellene, akkor az a nacionalizmus lehetne.

Tehát semmit sem fogad el abból az érvből, hogy Ferenc József a Szerbiának küldött hadüzenet révén felelős a háború kirobbanásáért?

Nem fogadhatok ebből semmit, hiszen az eseményeket a maguk egészében kell szemlélni. Ha nem lett volna a szarajevói merénylet, a háború bizonnyal egy pár héttel később úgyis kitört volna. A helyzet egészét kell tekinteni: az oroszok gyors mozgósítása, a velük szövetséges franciákkal együtt és az osztrák akarat, hogy a helyzetet Szerbiával szükség esetén akár fegyverek erejével is tisztázni kell. Azt hiszem, akkoriban senki sem gondolta volna, hogy ez az egész egy nagy háborúba fog torkollani. Mindenki abból indult ki, hogy itt csak egy kisebb konfliktusról van szó.

Hogyan beszélnek az Önök családjában erről az időszakról?

Természetesen beszélünk róla, és igyekszünk elmondani, melyek a valós tények, amelyek cáfolják azokat az ostoba vádakat, hogy »Ferenc József kirobbantotta az első világháborút«. A háború kirobbantásában mindenki közreműködött. Természetesen a család maga is igyekszik a történteket kritikusan szemlélni és nem elhallgatni, ha valamiben hibáztunk. Ez teljesen egyértelmű. Azonban nem engedhetjük, hogy a felelősséget kizárólag a mi családunk nyakába varrják.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Üdv Barni, Kolozsvárról!
Egyetértek: a történelem (és az élet) végső soron igazságot szolgáltat, csak győzzük kivárni.

szerintem most készül a sunyi visszacsapás a nyugatra

úgy hívják őket, hogy kicsi Ismael, kicsi Muhhamad, kicsi Mahmud

csak 15 év és felnőnek!

:-)

ahhoz emem parlamenti elitet egytől egyig el kell zavarni...

most ilyen téli álom állapot van...

az értelmes kivár és figyel...

ha királyt kéne váéasztani, biztos nem habsburgot, van egyéb magyar felmenővel rendelkezőp a világban...

akár az angol ág, a sapnyol, a dán...stb

Isten hozott a klubban

alakits egy Külhonért pártot és jegyeztesd be.,,

itt akkro lesz változás, ha majd a szomszédok rájönnek erre...

addig mi itten gyilkoljuk egymást...

annyira igényelné mindenki vissza a HAbsburgokat?

biztos jó lenne az, tudom tudom, de kinem szarik már az öröklési dologra, tendereztessük meg :D

Gyűlölöm a habsburgokat, egy aljas, korcs, elnyomo hatalm aki 500 évig rabigában tartotta a magyarokat
Olaszországból eredő midó származásúak
De abban igaza van hogy az angolok (és a franciák) felelősek a vh-ért
Pontosabban a mögöttúk álló kimondhatatlan nevű hatalom

A Habsburg dinasztiára tényleges hatalmuk csökkenése dacára egyre növekvő önimádatuk volt jellemző. Mária Terézia uralkodása óta (őt is beleértve, Sziléziát akkor vesztették el) önállóan egyetlen háborút sem nyertek meg. Napóleon megfosztotta őket a német császári címtől, erre felvették Ausztria császárának címét, holott az csak háborúban győztes uralkodóknak 'járt'.

A magyar szabadságharc leveréséhez kérték az orosz cár segítségét, de a krimi háborúban Ausztria a kisujját sem mozdította, hogy viszonozza a segítséget. Az oroszok ezt nem felejtették el.

Az oroszok balkáni terjeszkedésének meggátlására beleegyeztek Moldva és Havasalföld egyesítésébe, jóllehet tudhatták, hogy a megalakuló Románia következő célja Erdély megszerzése lesz orosz segítséggel. Gyermeteg naivitással és dinasztikus észjárással azt gondolták, hogy egy Hohenzollern király csak nem fog ellenük harcolni.

Az I. vh. kitörésének közvetlen oka a Balkánon keresztül a Földközi tengerhez kijutni akaró Oroszország és a közel-keleti olajmezők felé a Berlin-Bagdad vasúttal igyekvő Németország egymást keresztező törekvése volt. Ezt Bécsben nagyon jól tudhatták és nem hihették, hogy a Szerbia elleni háború helyi konfliktus marad. Ha elkerülhetetlen is volt az a háború, azt tudhatták hogy a Monarchia sem belpolitikailag, sem katonailag nincs felkészülve rá.

Nekünk magyaroknak sok okunk nincs szomorkodni miattuk, hiszen számukra, mint Őfelsége Chlopy-i hadparancsában kifejtette, csak a Monarchia egy néptörzse voltunk.

Ha jogunk(?) volt örökletessé tenni a Habsburgok trónját, később még leányágon is, miért nem volt jogunk őket trónjuktól megfosztani?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés