Semmit rólunk nélkülünk

Paksi bővítés: új népszavazást kezdeményez Jávor

2014. január 21. 14:54
Új népszavazási kérelmet adott be Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban, mivel új népszavazási rendelkezések léptek hatályba, és nem szeretné, ha adminisztratív okok miatt utasítanák el a referendum kiírását. Mindeközben Bajnai Gordon tüntetést hirdetett február 2-ára, hogy kikényszerítsék a népszavazást.

Új népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a paksi bővítés ügyében Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke. A politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a múlt héten már benyújtott négy népszavazási kérdést. A kérdések arról szólnak, hogy egyetértenek-e a polgárok azzal, hogy ne épüljön orosz hitelből új atomerőművi blokk, Magyarország ne vegyen fel hitelt a beruházáshoz, a kivitelezőt nyílt közbeszerzésen válasszák ki, illetve hogy ne szülessen végleges döntés a bővítésről 2020-ig.

Jávor az új népszavazási kérdés azért nyújtotta be, mert azzal, hogy Áder János köztársasági elnök a hétvégén kiírta az országgyűlési választás időpontját, új népszavazási rendelkezések léptek hatályba. Az Együtt-PM szeretné elkerülni, hogy a referendum kiírását adminisztratív okok miatt elutasítsák, ezért kedden beadott egy új, formailag megfelelő kérdést. 

Húsz állampolgár – a PM képviselői és elnökségi tagjai, illetve az Együtt 2014 tagjai – támogató aláírásával együtt nyújtotta be a kérdést, amely így hangzik: Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar államadósság növelésének terhére új atomerőművi blokkok létesüljenek Magyarországon.

Eközben Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a blogján jelentette be, hogy összellenzéki tüntetést kezdeményez február másodikára a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló népszavazás kikényszerítésének érdekében. Az ellenzéki politikus a kezdeményezését azzal indokolta, hogy „mielőtt a parlament összeül, mutassuk meg, hogy Orbánnak nincs mandátuma arra, hogy a jövőnkről döntsön!” Hozzátette: „Semmit rólunk nélkülünk!”

A Fidesz a kezdeményezésre úgy reagált: Minden olyan népszavazás, amelynek megvannak a törvényi feltételei, az létrejöhet Magyarországon. Selmeczi Gabriella hozzátette: a paksi fejlesztést mindenképpen el kell végezni, erre egy 2009-es parlamenti határozat is kötelezi a kabinetet, a bővítés pedig a villamosenergia árának hosszútávú csökkenését fogja magával hozni.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka várhatóan február 3-án kezdődik, akkor tárgyalhat majd a Parlament a tervezett paksi bővítésről.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bárhogy trükköznek, szerintem ebből a népszavazásból semmi sem lesz.

Nem értettünk hozz. Nem emlékszem.

Szalmaszál? Libatoll pihe Bajnai trezorjából.

Ez a demokratikus összefosás nagyon szeretné összemosni Szovjetuniót Oroszországgal, 1989-et 2014-gyel!

Orsós Vendel és családja Nyírbátorból, valamint Kolompár Leandró és felesége, Cornélia, Miskolc, avasi lakótelepről jelezték, hogy feltétlen számítanak a népszavazási lehetőségre, mert véleményük van az atomerőműről.
Micike, a WC-s néni is.
Mind a két részről megjegyezték egyúttal, hogy csalódottak voltak az Alkotmány ügyében is, mert népszavazni szerettek volna.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar államadósság növelésének terhére új atomerőművi blokkok létesüljenek Magyarországon."
-------------------------------------------
Jávort mindig egy hülye patkánynak tekintettem, de most mégis megkérdezném tőle: tulajdonképpen szerinted hogyan kellene másképpen atomerőművet bővíteni?
Te úgy gondolod, ajándékba kellene kapni?

LOL

Mikor?! Mikor?!

Álmukban. Reggel, délben, meg este. Közben nem csinálnak semmit.

A többször bérmálkozónak villany sem kell. Milyen jól elvoltak a parlamentben villanyojtás után. :-)

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar államadósság növelésének terhére új atomerőművi blokkok létesüljenek Magyarországon."

Ravasz kérdés!!!!!

Na aki ezt aláírja, az aláírja azt is, hogy teljesen ki leszünk szolgáltatva villamos energia szempontjából Paks bezárása után azon magáncégeknek akik majd saját erőből, hitelből, nem az államadósság terhére megépítik.

Az orosz hiteles népszavazási kérdés pedig nem megy át. Nem írható ki úgy az!!!!

Na a libás most kicsit hátravonult a PM-esek meg amortizáljak magukat a hülyeségeikkel. Öregem nem voltak képesek három ismeretlen arcot betenni a Jávor mögé biodísznek.

Én is kiírnék egy Paksi aláírásgyűjtést.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy ha a mostani Paksi megállapodás nem jön létre Ön és családja áram nélkül marad a két régi reaktor leállása után?

Figyelmébe ajánljuk a REVOLUTION című filmet, ami pont ezzel a kérdéssel foglalkozik.

Egyik pillanatról a másikra eltűnik az elektromos áram. Az első pánik után a lakosság élelmiszer és rendfenntartók hiányába egymás szisztematikus kiirtásába kezd. A dzsungel törvénye uralkodik, mígnem létrehoznak egy fegyveres csoportot. Mindennemű fegyver tartása azonnali hálabüntetéssel jár. Aztán már majdnem mindenért azonnali halálbüntetés jár.

A többit nem mesélem el tessék megnézni a filmet.

LOL

Honnét tudod, hogy ezt kitöröltem?

Kifejtenéd ezt az állítást bővebben?

Bocs. Nem kell. Nem vettem észre az egyik szót.

Amire hivatkozol 2011. szeptemberi írás

Az Origo írása arra is rávilágít, hogy a kérdések irányultsága milyen lehetett. Akkor volt a közvélemény-kutatás, amikor a márciusi fukusimai atombaleset még élt az emberekben. Nem biztos, hogy ma is ugyanilyen eredmény lenne, ha pro és kontra elmondanák mi mivel jár, minek mi a következménye.
http://www.origo.hu/itthon/201..

Ez jellegzetesen olyan szakmai kérdés, amiról nem lehet korrekt véleményt alkotni. Az átlagember nem ismeri az atomenergia ( beleértve a fejlesztés alatt álló tórium és plazma reaktorokat) valamint a zöldenergiák (víz, szél, nap, biomassza, geotermikus stb.) lehetőségeit és kockázatait, nekik az a fontos, hogy a konnektorban biztonsággal legyen áram.

micsoda reakció...épitő jellegű

Ha több diplomád van, akkor érted a kérdést, ugye????
Ne létesüljön atomerőművi blokk az államadósság terhére.

Tehát atomerőművi blokk létesülhet, csak ne az állam építse. Mert az állam csak akkor építheti, ha költségvetési többlet van. Ami még nem volt.

Azt majd egy magán konzorcium fogja csinálni és majd ő tartja kezében a magyar villamos energia árakat.


Ha a kérdés az lenne, hogy ne létesüljön Magyarországon atomerőművi blokk Paks -I után, akkor egyetértek a felvetéseddel.
Szerintem így ez, egy nagyon ravasz kérdés!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés