2 százalékot mért Fodor Gáboréknak a Századvég

2013. december 28. 8:50
A Századvég Alapítvány decemberi felmérése szerint a Liberálisok potenciális tábora 13 százalékos, elsősorban a DK és az Együtt-PM szavazói szimpatizálnak a párttal. Csak a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP éri el a parlamenti küszöböt, a DK és az Együtt-PM egyaránt 4-4 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében.

A Századvég felmérése szerint 2013. december közepén a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási hajlandóság nem változott novemberhez képest. Jelentősen csökkent viszont a pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya, az egy hónappal korábbi 37 után jelenleg már csak a választókorúak 33 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A Fidesz–KDNP növelte támogatóinak arányát novemberhez képest, jelenleg a teljes népesség 31 százaléka szavazna a kormányzó pártokra. Az MSZP támogatottsága változatlan, továbbra is a válaszadók 15 százaléka voksolna a szocialista pártra. A Jobbik jelenleg 8, az Együtt 2014–PM és a Demokratikus Koalíció pedig egyaránt 4-4 százalékon áll. Az LMP-t és a Magyar Liberális Pártot (Liberálisokat) a lakosság 2-2 százaléka támogatja, más pártokra a megkérdezettek 1 százaléka adná szavazatát.

A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében jelenleg 52 százalékon állnak, ami megegyezik novemberi támogatottságukkal. Az MSZP-re a biztos szavazók 23, a Jobbikra 13 százaléka szavazna az egy hónappal korábbi 24, illetve 12 százalék után. Mind az Együtt 2014–PM, mind a DK támogatottsága 4-4 százalékos ebben a körben, akárcsak novemberben. Az LMP-re 2 (novemberben 3), a Liberálisokra és más pártokra 1-1 százalék voksolna ebben a közegben. 

Fodor Gábor volt SZDSZ-es politikus április 27-én jelentette be, hogy Magyar Liberális Párt (Liberálisok) néven pártot alapít. A kutatás során a Századvég megvizsgálta, hogy a lakosságon belül hányan hallottak az új párt megalakulásáról, illetve mekkora a párt támogatottsága. A megkérdezettek kétharmada hallott az MLP megalakulásáról, továbbá kiderült az is, hogy a válaszadók egy számottevő része, 13 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Fodor Gábor vezette Liberálisokra szavaz. Bár a potenciális szavazók tábora viszonylag nagy, egy most vasárnap rendezett választáson a párt a voksok 2 százalékát kapná a teljes népességen belül.

Fodor Gábor elsősorban a politikai önbesorolásuk alapján magukat baloldalinak vallók, illetőleg a baloldali ellenzéki pártok (leginkább a DK és az Együtt 2014–PM) támogatóinak szavazatára számíthat a választásokon.

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek az iratok magánkézben?

Magyar Bálint kimondta a lényeget. Nem kell a programokkal, elképzelésekkel szarakodni, össze kell fogni így, látatlanban, a hatalom a lényeg. A többi ráér!

Utána majd lehetne kormányzás helyett a koncon marakodni, ha pedig emiatt süllyedni kezdene a hajó, majd segít az IMF. Nekik elnézi majd a 3% feletti hiányt, a magas államadósságot is, csak az a lényeg, hogy legyen egyneműek házassága, vízkészlet privatizálása, osztrák tulajdonú Dunántúl. Ettől majd aztán megszűnik az antiszemitizmus is.

Magyar pedig tovább alakíthatja a tudatlan nemzedékeket nevelő iskolákat.

Mi van a te zöld dossziédban? És mi van Horváth Andráséban? A puszta vádaskodás tények, nevek nélkül legfeljebb kampányfogás.

Valamit állítani, bárkit vádolni, nem nehéz. Bizonyítani már nehezebb. Ebből a történetből egyelőre "csak" ezek hiányoznak. Lehet a hatóságokat elkendőzéssel vádolni, de az internet korában már nem nehéz bizonyítékokat közszemlére tenni. Már, ha vannak egyáltalán.

Lásd a Snowden ügyet, pedig ott nagyobb léptékű dolgokról van szó.

Én három napja autóztam át a Cinege úton. A kutya nem szólt hozzám.

Megint blöffölsz.

A koncepciómentes hatalomra törés nem más, mint puszta hatalomvágy. Ne érdekelje a választót, mit akarunk, szavazzon ránk, akkor is, ha négy évvel ezelőtt kiszavazta a parlamentből a pártunkat. Most fogadjon el minket látatlanban, ugyanabban a formában.

Ezek lennének Magyar Bálint, Fodor Gábor, Kuncze Gábor, egy lenullázott párt egykori vezéreinek hívó szavai. Önkritika, vagy a múlt vizsgálata nélkül. Mert csak nekik van igazuk, aki másképpen gondolkodik az ócska mucsai. Ez is Rákosi szelleme.

" A Fidesz marad a legerősebb párt, az biztos, de lehet, hogy kormányzóképtelen lesz."

Ebben van szerepe a Jobbiknak azzal, hogy szavazókat vonjon el a Fidesztől, miközben koalíciós partnerként nem szalonképes.

Ilyen értelemben a jobboldal is megosztott, ez lehet az ellenzék esélye egy újabb választásra és az ezzel járó zavarosban való halászásra.

De az is lehet, hogy egy megismételt, vagy előre hozott választásból a Fidesz még erősebben jön ki, akár csak Fico Szlovákiában.

Hoffmann ugyanaz az eset, mint amikor az SZDSZ követelt ki magának fajsúlyos tárcát az MSZP-től. Ők is megkapták az oktatást, majd az egészségügyet, teljes felhatalmazással.

Fodor Gábor csak addig volt miniszter, amíg nem kezdtek el komolyabb változásokat, mert azt már Magyar Bálintra bízták. Molnár Lajos pedig elvégezte a piszkos munkát, majd utána lecserélték, és Horváth Ágnes már súlytalanul képviselte a tárcát.

Nincs szó süllyedő hajóról, Pokorni hiába lenne jobb, a koalíciós partnert nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A baj csak az, hogy a most újra jelentkező maffiát már ismerik a választók. Ráadásul úgy akarnak újra bejelentkezni, mintha nem is lenne múltjuk.

Kétségbeesett lépés, mert azt hitték, elég pusztán a Fideszt szidni, nem kell saját múltjukat magyarázni. Nagyon hittek abban, hogy a kormány a hátrahagyott helyzet, valamint a belföldi és külföldi nyomás hatására megbukik, és ők simán visszatérhetnek.

Nem ez történt, és most már nincs idejük építkezni. Bajnait megpróbálták a múltja nélkül eladni, ő lett volna a csendes, szimpatikus jelölt, mint annak idején Medgyessy, de nem jött be. Látszik, hogy csak egyszer lehetett megtenni azt, hogy majd a választás után húzzák elő azt az igazi embert, akit a választáson nem mertek megmérettetni. A jól eladható arcot meg röviden félreállítják.

Az ellenzék hitelessége jó időre elveszett, és lehet akármit mondani, kritikus hozzáállással ugyan, de akkor is a Fideszt fogják választani.

Ez a válaszod a hazugságra, hogy lezárták az utcát, ahol Orbán lakik. Vagy csak elakadt a tű a lemezen? Csak azért, mert még erre sem válaszoltál:

Kvasztics Fedor 2013. december 28. 11:23

@micream

Mi van a te zöld dossziédban? És mi van Horváth Andráséban? A puszta vádaskodás tények, nevek nélkül legfeljebb kampányfogás.

Valamit állítani, bárkit vádolni, nem nehéz. Bizonyítani már nehezebb. Ebből a történetből egyelőre "csak" ezek hiányoznak. Lehet a hatóságokat elkendőzéssel vádolni, de az internet korában már nem nehéz bizonyítékokat közszemlére tenni. Már, ha vannak egyáltalán.

Lásd a Snowden ügyet, vagy a Wikileaks storyt, pedig ott nagyobb léptékű dolgokról van szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés