Lázár: Vállalható a 75 százalékos végkielégítési különadó

2013. december 16. 17:33
Vállalható kompromisszumnak nevezte a végkielégítések különadójának 75 százalékra történő csökkentését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kérdésre válaszolva sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
A vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében január elsejétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a mostani 98 százalékról a közszférában. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az egyes törvények agrár- és környezetügyi módosításának keretében nyújtotta be az adócsökkentésről szóló javaslatot. Egy 2010-ben hozott törvény értelmében az állami és önkormányzati vezetők, képviselők, a köztulajdonban álló cégek vezető tisztségviselői és felügyelőbizottságának tagjai a végkielégítésük kétmillió forint fölötti része után 98 százalékos különadót kell, hogy fizessenek. Az állami cégeknél foglalkoztatottak esetében a 3,5 millió forint fölötti részre vonatkozik a szabály. 
 
Lázár János arra a kérdésre, hogy miért van szükség a különadó csökkentésére, az felelte: az ügyben jelenleg az Európai Bíróság előtt perek vannak folyamatban. „Vagy marad a 98 százalék és ezeket a pereket folyamatosan elveszítjük, vagy módosítunk ezen” – fogalmazott. Megjegyezte azt is, hogy a 98 százalékos adót „édes gyermekének” is nevezhetné, mivel még frakcióvezetőként a „pofátlan végkielégítések” megadóztatását ő kezdeményezte a parlamentben. Közölte, hogy minden kormányülésen foglalkoznak a magyar kormányzati szerveket vagy szereplőket érintő, az Európai Unióban zajló eljárásokkal. Legutóbb áttekintették azt a helyzetet, hogy az EU-n belül Franciaországban legitimnek számít a 75 százalékos különadó, ezt az Európai Bíróság más eljárásban már elfogadta. Kijelentette: ha a magyar joggyakorlat nem tér át a maximum 75 százalékra, akkor annak mértéke nulla lenne, mert jelenlegi mértéke nem tartható meg. Ezt a módosítást az adóév kezdete miatt még az idén meg kell valósítani  mondta.
 
Az állami vezetők év végi jutalmával kapcsolatban szólt arról is, hogy a pénzek visszafizetéséről még nincsen információja, de „érdeklődéssel követi", hogy az év végéig az megtörténik-e. A kormánnyal együttműködésben gondolkodó állami vezetők nem tehetik meg, hogy nem fizetik vissza – mondta. „Nekünk az a véleményünk, hogy ez a pénz nem jár, (....) így vagy visszafizetik, vagy a 75 százalékos különadót megfizetik.” Hangsúlyozta, hogy állami vezetők körében, vagy minisztériumban dolgozó felsővezetők körében ilyen kifizetés nem volt, a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által végzett vizsgálat alapján. Állam tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál, vagy háttérintézményeknél történhetett ilyen kifizetés – vélekedett Lázár János.
 
Egy másik újságírói felvetésre, miszerint az Európai Bíróság ítéletének indokolásában az is szerepel, hogy a különadó magántulajdonhoz fűződő jogot sért, azt mondta: az elmúlt húsz évben a magyar kormányoknak nem volt erejük az állami vagyongazdálkodásban rendbe tegyék a prémium és bérrendszert. Meggyőződésük szerint 2014 után – bárki is nyeri el a választók bizalmát – át kell tekintenie az állami cégvezetők javadalmazását, és meg kell teremtenie a bérviszonyokban is a versenyképességet a versenyszektorral.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Janika!

Jó vastag bőröd van odafent...

Akkor most akinek 6 millát akarnak zsebberakni, azzal 24 millás jutalomszerződést fognak kötni.

Ennyi.
75% levonás után pont 6 milla üti a markát. Legfeljebb a cég megy tönkre.
Na és?

Válaszok:
Felebarát | 2013. december 17. 3:39

és pislogás nélkül hazudja :(

Milyen Európai Bírósági eljárásról beszél? Én nem tudok ilyenről.

nem, csak tudod, majd választások után elbocsájtják őket, vagy csak cserélnek, akkor ne már , hoyg 98%-os adó terhelje a végkielégitést

ezek az "apróságok" lökik a mélybe újra a fideszt...

Amugy erdekes az Europai Birosag is, hogy integraltak ki azt a szazalekot ami meg nem jogserto, es azt ami mar igen? Atkuldhetnek a kepletet.
Lehet hogy nem hetvenot az a hatar, hanem mondjuk 97.325

Válaszok:
gross | 2013. december 17. 10:37

Nézz utána az ítéletekben, fent van az interneten (ne az Európai (Unió) Bírósága alatt keresd, hanem az Emberi Jogok Európai Bírósága alatt)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés