A Jobbik a fiatalok, az MSZP az idősek pártja

2013. november 18. 18:06
Minden korosztályban a Fidesz a legnépszerűbb, derül ki a Tárki legújabb felméréséből. A Jobbik a fiataloknál, az MSZP az idősebbeknél erős: 40 alatt az előbbi, 50 fölött az utóbbi a második erő. A fiatalok tudnak a legkevésbé dönteni a választásokon való részvételükről.

A Tárki hétfőn közölte legújabb elemzését, amely a 2012 novembere és 2013 októbere között végzett havi adatfelvételek eredményét mutatja be. Az elemzés alapján a fiatalok tudták legkevésbé azt, hogy részt kívánnak-e venni a szavazásokon. A 18-22 éves korosztály 63 százaléka tudott csak véleményt mondani arról, hogy részt fog-e venni a 2014-es választásokon. A legidősebbek a leginkább biztosak abban, hogy kívánnak-e szavazni: 77 százalékuk tudta azt, hogy el fog-e menni szavazni, vagy sem.

Az ábrán látható, hogy azok között, akik döntöttek arról részt vesznek-e a 2014-es szavazáson, minden korcsoportban magasabb volt azok száma, akik el fognak menni szavazni. Szembetűnő az is, hogy a legfiatalabbak körében csaknem ugyanannyian vannak a szavazáson való részvételt tervezők, mint az attól távol maradni szándékozók, és hogy a szavazási hajlandóság a korral – 23 és 52 év között kissé ingadozva – növekszik.

Az adatfelvételek során a pártpreferenciákat is felmérte a Tárki. Az utóbbi egy év adatai alapján minden korosztályban a jelenlegi kormányzó koalíció, a Fidesz-KDNP volt a legnépszerűbb. A koalíció támogatottsága nagyjából azonos: 44-48 százalék közötti, nagyobb eltérések a 18-33 éves korcsoportokban vannak.

A Tárki elemzése alapján a Jobbik a fiatalok körében a második legnépszerűbb párt 30 százalékos támogatottsággal. A Jobbik népszerűsége az életkor előrehaladtával szinte folyamatosan csökken. A Jobbik és az MSZP tábora a 43–47 évesek esetében nagyjából azonos nagyságú, a 48 évesek körében azonban már az MSZP a második legtámogatottabb párt, míg az idősebbek között az MSZP népszerűsége folyamatosan nő.

Jól megfigyelhető, hogy a két pártnak mennyire másak a támogatói, hiszen amíg a Jobbik tábora 68 éves kor felett szinte eltűnik, addig az MSZP népszerűsége „majdhogynem fideszi magasságokba emelkedik” – írja a Tárki elemzése.

Az Együtt-PM népszerűsége a 43–57 évesek között a legmagasabb, ahol a támogatottságuk 12–13 százalékos, de átlagosan nem éri el a 10 százalékot. A párt tábora az idősek körében csökkenő tendenciát mutat. Az LMP-támogatók száma is csökken az életkor növekedésével 7-8 százalékról 1-2 százalékra. A DK támogatottsága nem éri el a bejutási küszöböt, ám az életkorral enyhén, 1-2 százalékról 3-4 százalékra nő.

(Fotó: Szeged Ma)

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Támogatóinak 'felnőtté' válásával a Jobbik mérsékelt jobbközép párt lesz. A Fidesz meg jó értelemben vett szociáldemokrata irányba tolódik. A jövőben!

Bajnai, Gyurcsány küszöb alatt, MSZP kihalásra ítélve.
Jó ilyen hírekre hazajönni, no!

és a keresztbe szavazások :D?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés