Elvesztené kétharmadát a Fidesz-KDNP a Nézőpont Intézet szerint

2013. október 16. 14:50
A közvélemény-kutató cég októberi felmérése alapján a Fidesz-KDNP biztos többséget szerezne ugyan, de nem lenne meg a kétharmad. A Nézőpont szerint az Együtt-PM és az LMP is bejutna.

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése szerint egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP 116 mandátumot szerezne. Ez tizenhéttel kevesebb, mint a mandátumok kétharmada. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció közösen 49, a Jobbik 15, az Együtt-PM 13, az LMP pedig 6 mandátumhoz jutna a 199 fős parlamentben. A frakciózsugorodás így elsősorban a kormánypártokat és a Jobbikot érinti, a baloldal akár növelheti is a képviselőinek számát.

A mandátumbecslés a Nézőpont Intézet 2013. október 7-10. között végzett reprezentatív kutatása alapján a választási részvételüket biztosra ígérő potenciális szavazók pártpreferenciáját veszi figyelembe. Eszerint most vasárnap a leadott voksok 44 százaléka jutott volna a kormánypártoknak, 35 százaléka az MSZP-Együtt-PM-DK tábornak, 14 százaléka pedig a Jobbiknak. Az LMP a Nézőpont Intézet kutatásai alapján továbbra is számíthat a parlamenti bejutásra, hiszen a potenciális szavazók 6 százaléka támogatja a pártot. (Az intézet tájékoztatása szerint mandátumbecslésüket azzal a hipotézissel készítették, hogy az MSZP és a DK végül közös listát állít majd. A részletes módszertant az október 17-én megjelenő Heti Válaszban közlik.)

A közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett ötöde támogatja a baloldali pártokat (13 százalék az MSZP-t, 5 százalék az Együtt-PM szövetséget, további 2 százalék pedig a DK-t), tízede a Jobbikot, 5 százaléka pedig az LMP-t. Az ellenzéki pártok a választásra jogosultak 7 százalékának bizonytalan, ugyanakkor kormányváltó hangulatban keresgélő táborára építhetik a következő hónapok kampányát. A maguknak pártot nem találók kétharmada ugyanakkor nem szeretne kormányváltást 2014-ben.

A szavazáson az összes megkérdezett 56 százaléka vett volna részt. Az aktív szavazók 41 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, 13 százaléka az MSZP-vel, 12 százaléka a radikálisokkal, 7 százaléka az Együtt-PM politikájával, 6 százaléka pedig a Lehet Más a Politikával.

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is baj, ha nem lesz meg a kétharmad, elbízták magukat az urak, jobban kellene dolgozni.

Ahogy mondod:simán még egyszer 2/3....

Csak nem Emíliához van szerencsénk?

És az vajon mennyire elvakult/egyéb de kifejezetten egyéni szempontból érdekelt aki újra 2/3-os fidesz-kdnp győzelmet kíván?

Nem kotozkodesbol, de egyelore a 7%al az EPM nem kerul be.
Nyilvan az lesz amit itt vizionalnak, hogy egy partta fuzionalnak, de egyelore meg csak targyaltak rola, szoval perpillanat meg mashogy nezne ki kicsit az a patko.

De en azert megemelnem azt a bejutasi kuszobot 10%ra egysegesen...

A 2010-es választások előtt azt mondta O.V., hogy csoda lenne a 2/3. Ritkán ismétlődnek a csodák.

Szerencsére nem vakít el mindenkit a hurrá optimizmus. Talán azért is, mert túl a történelmi tapasztalatokon, a kormányzásról, a kormányzókról szerzett egészen közeli, vagy éppen távolabbi, véleményt formáló benyomások mellett, még sokan járnak-kelnek az emberek között. S ennek köszönhetően érzik a társadalom lélegzését, s értik lelkületi változásait is.

A kritikus vélemények nem jelentik a teljes negációt, pusztán egy többségében jogos "intőt", amit ha tisztelnek, figyelembe vesznek, akkor a végbizonyítvány akár fényes is lehet.

Magam is sok kérdőjelet teszek fel, de ezek többszörösét élem át a hétköznapokban. Stabil kormánypárti szavazók csapják be az ajtót felháborodottan. Lehet azt mondani, hogy ezekért az ingadozókért nem is kár, de ez csak szembekötést jelent.

Osztom az Ön óvatosságra, jobb szakmai és emberi teljesítményre intő sorait. Jó, ha az őrzők vigyáznak a strázsán...kissé szabadon, de mindenki érti az Adyra való utalást.

Ne bízzuk el magunkat.

Ön bölcs ember.
Üdv

Ukáz ki lett adva, Jobbikkal nincs koala, nem is lesz.

Figyelmesen végighallgattam mit mondott Orbán Londonban a Jobbikról. Ez csak megerősített abban a nézetemben, hogy szót fog fogadni Lauderéknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés