Kettős mércét emleget Viviane Reding

2013. szeptember 5. 8:12
Az uniós alapjogi biztos szerint egyes nyugati miniszterek beavatkozást, illetve plenáris vitát kezdeményeznek, ha egy keleti tagállamban nyomást gyakorolnak egy újságíróra; viszont semmit sem szóltak, amikor az NSA-ügy kapcsán bizonyítékokat kellett megsemmisítenie a The Guardiannek a brit kormány felkérésére, illetve a lap újságírójának élettársát letartóztatták.

Kettős mércét, a keleti tagállamokkal szembeni előítéletet emlegetett egyes nyugati országok részéről a jogállamiság megítélése és a sajtószabadság területén Viviane Reding szerdán, egy brüsszeli panelbeszélgetésen. Azokat az információkat hozta fel példaként, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatgyűjtésről a brit sajtóban kiszivárogtak.

Az alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős luxemburgi biztos elmondta, hogy tapasztalata szerint ha egy keleti tagállamban nyomást gyakorolnak egy újságíróra, akkor a német, a brit, a francia, a svéd és a finn külügyminiszter izgatott lesz, és a bizottság beavatkozását kéri, az Európai Parlament azonnal plenáris vitát kezdeményez és határozati javaslatot készít, amelyben elítéli a történteket.

Ezek a miniszterek és képviselők egyetlen egyszer sem telefonáltak, amikor (David) Mirandát letartóztatták a londoni repülőtéren három héttel ezelőtt, vagy amikor a The Guardiannek meg kellett semmisítenie bizonyos bizonyítékokat a brit kormány kérésére” – jelentette ki Reding, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy az európai Bizottságnak nem szabad belesétálnia a „Kelet-ellenes” előítéletek csapdájába a jogállamiságról folyó vitákban.

David Miranda a The Guardian egyik újságírójának, Glenn Greenwaldnak az élettársa. Greenwald volt az, aki a baloldali brit lapban feltárta az Edward Snowden által kiszivárogtatott, az NSA által végzett titkos adatgyűjtés részleteit. Mirandát augusztusban a terrorizmus elleni brit törvényre hivatkozva több órára feltartóztatták a rendőrök a londoni Heathrow reptéren. Kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. Mirandának fel kellett fednie az elektronikus postafiókjához és a közösségi oldalakhoz használt jelszavait is.

Később pedig arra is fény derült: a brit kormány heteken át nyomást gyakorolt a The Guardianre, hogy adja át vagy semmisítse meg azokat az adathordozókat, amelyeken a kiszivárogtatásból származó információk voltak. A megsemmisítést végül a lap főszerkesztője szerint a GCHQ brit titkosszolgálat ügynökei személyesen felügyelték. Alan Rusbridger szerint ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:DDDDDDDD

Azért ez nem semmi, hogy olyan személy tiltakozik a kettős mérce alkalmazása ellen, aki minden egyes megszólalása a kettős mérce alkalmazásáról tanúskodik.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2013. szeptember 5. 8:30

ha a következő 10 évben naponta dicsérgetne minket "Ríding mama" akkor sem tudnám neki elfelejteni amit az utóbbi években ellenünk tett

Válaszok:
emhem | 2013. szeptember 5. 8:59

Akasztják a hóhért- effektus.

Ha akarom fehér, ha akarom fekete.
Semmit sem változott a nacsasasszony.

Válaszok:
Berecskereki | 2013. szeptember 5. 8:35

Színészkedik. Barroso helyére pályázik.

valamit félreértettél. most sem dicsérget [nem minket, hanem a kormányunkat], hanem a brit kormányon is ki van akadva.

ha jól látom, te viszont nem ismered a kettős mérce fogalmát:
nem akkor kerüli el a kettős mércét valaki, hogyha nem szid valakit valamiért, hanem ha másokat is szid ugyanezért.
reding épp másokat is szid hasonló dolgokért.

Beismerő vallomást tett a drága! De nem érjük be vele: térdeljen le, szórjon hamut a fejére, hasogassa meg a ruháit, úgy kérjen bocsánatot a magyaroktól.

Biztos KÖZGÉPES álás kell neki.
:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés