Megtámadták egy német párt elnökét egy kampányrendezvényen

2013. augusztus 25. 13:36
Álarcosok megrohanták egy német párt választási rendezvényének színpadát Brémában, földre taszítva a szónokot – írta vasárnap a Die Welt.

A példátlan incidens szombaton délután történt az észak-német kikötőváros egyik parkjában. Az álarcot viselő nyolc férfi a színpad közvetlen szomszédságában található ligetből rohanta meg az emelvényt, földre döntve a beszédét mondó Bernd Luckét, a jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt elnökét. A politikus segítségére siető párttagokat és rendezőket gázspray-vel fújták le, többen közülük megsérültek. Az egyik támadó kést is használt, megsebesítve egy AfD-tagot.

A rendőrök és a hallgatóság több tagja üldözőbe vette a rendzavarókat, és közülük hármat sikerült elfogni. A 22, 25 és 27 éves férfiak ellen közrend megzavarása miatt indult eljárás. A rendőrség feltételezi, hogy a támadók egy szélsőbaloldali csoporthoz tartoznak.

Lucke, aki az incidens után erős rendőri biztosítás mellett folytatta beszédét, megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot. A demokratikus versengés elviselhetetlen megzavarásának minősítette, hogy – akárcsak a weimari köztársaság idején – verőlegények zavarhatják meg egy párt választási rendezvényét, akár annak árán is, hogy embereket sebesíthetnek meg.

A hivatalosan idén áprilisban megalakult AfD az euró-övezet „rendezett feloszlatását” tűzte zászlajára. A holland Szabadságpárttal vagy a francia Nemzeti Fronttal ellentétben, amelyek szintén támadják a közös európai valutát, a német „rokonpárt” vezetői nem győzik hangoztatni, hogy nem nacionalisták, és a bevándorlást sem ellenzik.

Az AfD-pártprogram kanadai mintájú bevándorlási kvótát sürget, amelynek révén az eddiginél több szakképzett munkaerő érkezhetne Németországba. A párt választási programja szerint nem lehet tabu az euró-övezet „rendezett felbomlása” és a német márkához való visszatérés.

Az AfD illetékesei az utóbbi hetekben többször panaszkodtak arra, hogy választási hadjáratuk akadályokba ütközik. Plakátjaikat több városban leszaggatták ismeretlenek, kampánysegítőket pedig ismételten megtámadták.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés