„A Habsburg-monarchiában még nem volt tiltott a cannabis”

2013. augusztus 6. 12:12
Aktivizálta magát a monarchista Fekete-Sárga Szövetség (SGA) Ausztriában, programjuk már készen áll. A párt egyik vezetője, Alexander Šimec nem csak Ausztriában, de valamennyi közép-európai államban is vissza kívánja állítani a királyságot. Egyéb szokatlan céljaik is vannak: erősítenék a magyar, a cseh vagy az olasz nyelv oktatását Ausztriában, közvetlenné tennék a demokráciát, valamint legalizálnák a cannabis használatát. Szerinte az utóbbi amúgy is egy virtigli monarchista követelés. Techet Péter interjúja.

Milyen Ausztriában szeretne négy év múlva élni?

Négy éves távlatban megelégednénk azzal, ha Ausztria mai határai között létrejönne egy nagyhercegség.

Az igazi vágyállamuk azonban nagyobb, mint a jelenlegi Ausztria.

Célunk, hogy minél több közép-európai állam csatlakozzon aztán egy új monarchiához.

Ausztria majdnem száz éve már köztársaság. A lakosság többsége már elfogadta ezt az államformát: a második köztársaság Európa egyik legsikeresebb állama. Miért kísérleteznének az osztrákok egy idejétmúlt államforma visszaállításával?

A monarchiát én nem idejétmúltnak, hanem időtállónak nevezném. Évszázadokon át voltunk királyság, a köztársaság pedig nincs még száz éves sem. Ráadásul Ausztria 1933 és 1945 között, a náci időszakban is köztársaság volt, így sok okunk nincs büszkének lenni rá. Ráadásul a köztársaság évtizedeken át nem jólétet, hanem polgárháborút, bizonytalanságot jelentett az osztrákoknak. Mai jólétünknek sem a köztársasági államforma az oka, maga a köztársaság nem is lenne képes fenntartani, biztosítani azt.

Pártjuk honlapján egy olyan térkép szerepel, amelyen Magyarország, Horvátország vagy egész Erdély is része ennek a közép-európai államnak. Egy mai átlag osztrák szavazó azonban nem inkább egyszerűen Kelet-Európára gondol, ha ezen országok neveit hallja?

Sokaknak talán tényleg csak Kelet-Európa jut eszükbe, ha az egykori Habsburg-monarchia utódállamait hallják. De a vasfüggöny mégiscsak már negyedszázada a múlt része, így a térség országai, lakosai talán újra közelebb kerültek egymáshoz az elmúlt évtizedekben.

Ausztriának lenne bármiféle előjoga a többi országgal szemben?

A helyreállítandó közép-európai monarchia szabad országok, szabad népek együttműködését jelentené, így egyetlen tagországnak, népnek se lennének előjogai.Ki lenne a király?

Elsősorban a Habsburg-család valamely tagjára gondoltunk: valakire, aki nagy elismerésnek örvend a lakosság körében. Ha nem akadna egyetlen Habsburg sem, aki vállalná a feladatot, akkor más történelmi családok is szóba jöhetnek.

Támogatja a Habsburg-család egyáltalán a mozgalmukat?

Azon része, amely ma is tisztában van még történelmi küldetésével, egyértelműen szimpatizál velünk. De a Habsburg-család nem egy egységes tömb. Megoszlanak tehát a vélemények a családon belül is.

A legitim trónörökösnek, a Salzburgban élő Habsburg Károlynak mi a véleménye?

Mondjuk úgy, hogy ő érdektelen mozgalmunk céljait illetően. Nem mutat komolyabb érdeklődést. Ezt kénytelenek vagyunk tudomásul venni.

Nem csak királyjelöltre, de szövetségesekre is szükségük lehet. Hogyan viszonyulnak a többi osztrák párthoz?

Mi nyitottak vagyunk mindenki felé. Persze például a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), amely be is tiltaná mozgalmunkat, nem gondolunk semmiféle együttműködésre.

Nem csak királyságot akarnak, de közvetlenebb demokráciát is. „A királyság a demokrácia megkoronázása” – hirdeti egyik plakátjuk. Miért is?

Egy monarchiában nem a pártoké a valódi hatalom, hanem a király közvetlenül tud a néphez fordulni. A pártok helyett a népnek kell közvetlenül és többször megnyilvánulnia, erre pedig több lehetőség van egy királyságban, mint egy olyan rendszerben, amelyet a pártpolitikusok uralnak. Egy köztársaságban az államfő is pártpolitikus, egy monarchiában nem.

Pártprogramjukban a könnyű drogok legalizálását is szorgalmazzák. Ez mennyire monarchista követelés?

Tény, hogy az államformával nem áll közvetlen kapcsolatban ez a célunk. De éppen ez bizonyítja, hogy mozgalmunk nem egyetlen témára koncentrál, hanem sokrétű. Egy monarchista párt számára persze egyáltalán nem ellentmondásos felvállalni ezt az ügyet, elvégre a Habsburg-monarchia idején a cannabis még nem volt tiltott.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak a drogot akarják legalizálni ezek is egy kis királyságba csomagolva.

Nagy az Isten állatkerje.

Vigyázz, nehogy szembejöjjön egyszer veled egy szeneslapát!

Meglepő módon a Monarchia a XIX. században egy jól összerakott képződmény volt, a kor iparának és mezőgazdaságának megfelelő egyensúlyát képviselte. A cannabis csak egy polgárpukkasztás, egyébként a múlt század elejének USA-jában a morfium is szabadon vásárolható volt, mert még nem jöttek rá az utóhatásokra.

Az lehet, de most 2013 van és nem legális minden drog. Ne is legyen.

Az 1960-70-es években pedig codeinista volt rengeteg.
Akkor még jobban működött a lopott recept, bár figyelték, igyekeztek kiszűrni.

A Habsburg monarchiában sok minden más sem volt tiltott. Ha hirtelen időutazni szeretnének nagy valószínűséggel megszívnák és nemcsak a cannabist.

Egyszer már figyelmeztettelek, hogy ez nem igaz.


"Hazánkban az első kábítószerrel kapcsolatos törvény az 1930/XXVII. törvénycikkely, mely meghatározta a kábítószer-használat tiltott formáit."

http://webcache.googleusercont..:hxi2BlFdQfwJ:janus.ttk.pte.hu/tamop/tananyagok/drogprevencio/a_hazai_drogtrtnet_drogpolitika_s_a_felmrsek_kutatsok_ttekintse.html+http://janus.ttk.pte.hu/tamop/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés